Művészetek völgye 2019

Új helyszínekkel kísérletezik és környezetvédelmi fejlesztéseket vezet be a az összművészeti fesztivál

 

 

Július 19. és28. Között újra a Balaton-felvidék három apró települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend lesz az ország központja. Tíz napon át koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal, zöld programokkal, hangversenyekkel, gyerekprogramokkal telnek meg az utcák, az udvarok és a terek.

ÚJ HELYSZÍNEK
Taliándörögdön debütál a MANK Artporta, ahol az alkotóművészeté a főszerep. Rajzolásra, festésre és közös műkincsgyűjtésre hívnak, valamint beszélgetésekkel, workshopokkal, a Cziffra-központ programjaival, filmklubbal és Cseh Tamás dalokkal várják a látogatókat. Kapolcson nyílik meg a Pest-Buda Udvar, ahol az izgalmas kerekasztal beszélgetések után minden nap koncertek zárják a napot. Fellép Pély Barna, az Európa Kiadó, Little G. Weevil, lesz Klasszik Lasszó és Bin Jip. Vigántpetenden a Fülig Jimmy Fényudvarban pálinkakóstolással, koncertekkel és hajnalig tartó tánccal készülnek.

ZÖLD ÚJÍTÁSOK? FEJLESZTÉSEK
Az elmúlt években számos korszerűsítés történt a fesztiválon a környezet megóvása érdekében. 2019-ben pedig újabb fejlesztések segítik tovább a zöldülést. Bevezetésre kerül az újrapohár rendszer, amivel akár a fesztiválokon keletkező hulladék 50%-a megelőzhető. A Művészetek Völgye felületein a látogatók buzdító üzenetekkel is találkozhatnak, miszerint bátran hozzanak saját poharakat, tányérokat, evőeszközöket és kérjék abba az ételeket, italokat. A vendéglátóhelyeken cukornádból készült tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használnak majd, melyeket a fesztivál végén Keszthelyen komposztálnak. Kevesen tudják, hogy minden hajnalban, amikor a fesztiválozók még alszanak, a Völgyes szemétgyűjtő csapat összeszedi és kiválogatja mindazt, ami előző este rossz helyre került, az asztalokon maradt, esetleg a földön hever. A hulladékot szétválogatják, hogy minél nagyobb részét lehessen komposztálni vagy újrahasznosítani. Idén még több szelektív hulladékgyűjtő egységet helyeznek el a három településen és a látogatókat is több felületen ösztönzik majd a gyűjtők tudatos használatára. A Völgy udvaraiban, programjaiban is visszaköszön a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A klímaváltozásról értekezik az NFFT, a V4SDG, és az EIT Climate-Kic workshopokat, játékokat szervez többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a WWF, a Bakony-Balaton Geopark, a ZöldZugoly, a Jane Goodall Intézet és Varga Livius előadását vagy Kollár-Klemencz László kiállítását sem érdemes kihagyni. Megújult a fesztivál mobil alkalmazása, a nyomtatott műsorfüzet már teljesen kiváltható a használatával. Vigántpetenden továbbra is ingyenes a parkolás, cél az autómentes fesztiválozás. Ennek érdekében a települések között közlekedő Csigabuszok idén még sűrűbben járnak. Hogy mikor épp hol, merre az követhető a Művészetek Völgye mobilappal.

PROGRAMOK
A Művészetek Völgye könnyűzenei nagyszínpada, a Panoráma Színpad a fesztiválozóktól kapta a nevét 2016-ban és azóta büszkén viseli. A Völgy tíz napja alatt több nemzetközi előadó is a Panoráma Szíínpad vendége lesz, itt ad koncertet a német Alice Francis, a brit Amber Run és a Kosheen. Fellép a Boban Markovic Orkestar, vendégük Palya Bea lesz. A hazai kedvencek közül színpadra lép az Anna és a Barbies, a Quimbi, a Bohemian Betyars, a Csík zenekar. Lesz Random Trip és Hiperkarma, koncertet ad a Péterfy Bori & Love Band, a Margaret Island, a Kiscsillag, a 30Y, az Elefánt, a Vad Fruttik és az Irie Maffia. Fellép Dés László, vendége Básti Juli lesz, a Budapest Bár koncertjén Behumi Dóri, Kiss Tibi, Németh Juci és Tóth Vera énekelnek majd.
A Völgylakók egy igazán egyedülálló jubileumi program részesei lehetnek: tizedik születésnapját ünnepli Szabó Balázs Bandája, ennek örömére a Modern Art Orchestrával közösen rendhagyó koncertet adnak.
A Kőbányai Önkormányzat és a Kőbányai Zenei Stúdió idén harmadszor töltik meg a kapolcsi Gástya Udvart jobbnál jobb programokkal. Napközben kreatív foglalkozás, zöld és családi program várja a látogatókat, esténként koncertek. Fellép Boggie, Szeder, a Jónás Vera Experiment, Odett és a Carbonfools. A Momentán Társulat ígéretes tíz nappal készül. Beszélgetésekre, játékokra hívnak, vendégük lesz Scherer Péter, Náray Tamás, a Felelős Gasztrohős Alapítvány és nem marad el a szappanopera sem. Tovább erősödik a Muflon Jazz Udvar. A hangulatos helyszín színpadán zenél majd a Trio Squelini & Rohmann Ditta, a Santa Driver, a Nagy János Trió feat. Dominikque Di Piazza és itt mutatja be új, rendhagyó lemezét Dés András. A Folk Udvar ebben az évben a fenntartható hagyomány témakörét járja körbe mesékkel, énekekkel, ételekkel, tánccal. Az Artjáróban a TEDx Danubia beszélgetései és a kutyabarát.hu kutyás programjai váltják egymást, a Társasjáték-Völgyben a legújabb társasjátékokat lehet kipróbálni. Az Éltető Völgyben a Balaton-felvétel termékeivel ismerkedhetünk, borral, házi sajttal, lekvárral, szörppel, tésztával, mézzel, helyi termelőktől. A Kék Abroszos helyeken pedig helyi termékekből szívvel-lélekkel elkészített finom házias ételeket ehetünk kék abroszon tálalva. A Kaláka Versudvar minden generáció kedvence. Az idén ötven éves Kaláka Lackfi Jánossal közösen vezetett udvarában minden évben reggeltől estig telt ház van. Délelőtt gyerekprogramok, napközben versműhely, zenés versimpró, este koncertek és beszélgetések. A Völgy utolsó napján a Versudvar zárókoncertjét az ötven éves Kaláka adja, vendégük lesz Huzella Péter és Mikó István. A KenderKertben egy új kezdeményezés indul, melynek célja az ismeretterjesztés beszélgetésekkel és mesterségbemutatókkal. A Harcsa Veronika Udvarban minden nap jógával indul, a Highlights of Hungary a leginspirálóbb történeteivel lesz jelen, a kicsiket ringató foglalkozás, a nagyokat workshop várja, fellép a Dresch Mihály Quartet, a Balázs Elemér Group, a The KHAT, Matthew Mitchel, a montreaux-i jazzverseny győztese és a Modern Art Orchestra. A Muharay Udvarba érkezik Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, Bognár Szilvia, Balogh Kálmán, Novák Péter és az Etnofon. A Diabelli Udvar tudományos játékokkal készül, a Művészetek Zöldjében pedig minden környezetvédelemmel, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésre választ kapnak a Völgylakók. A Magyar Nemzeti Filmarchivum napközben gyerekfoglalkozásokat és filmtörténeti kiállítást tart, esténként filmvetítéseket, éjszakánként 16 mm-ről vetítenek dokumentum filmeket a szabad ég alatt. A kapolcsi templom Völgykomolyzenei koncertek, hangversenyek otthona lesz, a Tűzoltószertárba Silye Juli kiállítása költözik. A Magyar Írószövetség beszélgetéseket és előadásokat szervez, Kapolcs központjából minden nap indul helytörténeti séta és kerékpáros túra.

A Cirque du Tókert az Újcirkusz, a tánc és a nagyszabású előadások otthona. Itt bandázik a Firebirds, táncol a Duda Éva és a Frenák Pál Társulat. Különleges koncertet ad Szirtes Edina Mókus és Widder Kristóf, a Lövölde teret hozza ide Kern András, az Óbudai Danubia Zenekar pedig filmzenei párbajjal dönt TV és mozi között. A Petendi Pajtában találkoznak a művészeti középiskolások. A kézműves foglalkozások után indulnak a koncertek a jazztól a popig, majd a hajnalig tartó parti. A Papagéno Klasszik a klasszikus zenét mutatja be kicsit másképp minden nap más zeneszerző segítségével. A Hello Wood táborának legújabb alkotásait bárki megcsodálhatja Csórompusztán, de július 20-án az alkotások útra kelnek, zenés ünnepi karnevál indul Vigántpetenden át egészen Kapolcsig.

Megújul a Világzenei Színpad, itt ad koncertet Palya Bea, a Cimbaliband, az Úzgin Üver, Kollár-Klemencz László, Szalóki Ági és a Gypo Circus. Szőke András visszatér az Ősök Házába, híres osztályfőnöki óráit minden nap délelőtt tízkor indítja. Az SZFE Globe a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak bázisa, a legizgalmasabb előadásaikkal érkeznek, a tizedik napon a Kaposvári Egyetem diákjai is csatlakoznak hozzájuk. A Színház Színpadon látható lesz Grecsó Krisztián és Bíró Bence szerelmi leltárja, Gyarmati Fanni naplója Fischer Iván lakásszínházának előadásában, érkezik a Nézőművészeti Kft, a Trafó, a Tünet Együttes és az Örkény Színház. A Tarisznya Evangélikus Udvarábn látható lesz a Láthatatlan Színház, a Szociopoly, zero waste tippeket ad, a Ne pazarolj! Labirintus vezet a kapcsolatok sűrűjébe és fontos kérdéseket feszegetnek a Szólj be a papnak beszélgetés sorozat alkalmával. A Református Udvarban szeretettel és zenés istentisztelettel várnak minden érdeklődőt. Hobo beszélgetésekkel és koncertekkel készül a tíz napra, a „Hé magyar Joe" és a Dylan koncert sem marad el. Önismeretre hív a LemangUria Kreatív Mozgásudvar, szubkult koncertre a klinikA. A Hangfoglaló Udvarban fiatal tehetségek zenélnek, mint például az Esti Kornél, a Csaknekedkislány, a Belau, a Konyha, Frenk és a Mongooz and the Magnet.

Részletes program és további információ: www.muveszetekvolgye.hu

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek