Náray Mia: Bíborfelhők Savaria felett

Gyilkosság, ármány, csalás, szerelem mindez korhű római kori történetbe ágyazva

 

 

Náray Mia első könyve - a „Bíborfelhők Savaria felett” - izgalmas, magával ragadó, a korszakról sok háttértudással szolgáló, - Szombathely polgármesterének, dr. Nemény András szavaival élve „hiánypótló” - történelmi regény.

„Elvégeztem két egyetemet, három fiam felnőtt, már csak dolgoznom kellett, így a felszabadult időben végre nekiálltam megírni ezt a történetet.”

 

„Egy véletlen folytán jött nekem ez a téma. Egy a postaládámba bedobott ingyenes újságban lévő cikkben olvastam Quirinus püspökről, akit Szombathelyen az akkori Savariában végeztek ki a 4. századi keresztényüldözés során. Én a római kor nagy szerelmeseként elszégyelltem magamat, hogy nem hallottam még róla, pedig Szombathelyen templomot és sétányt is elneveztek a püspökről. Az írás már régóta foglalkoztatott, bennem volt egy csomó minden, amit ki akartam írni magamból, és úgy gondoltam, ez egy jó történet, amit érdemes megismertetni az olvasókkal. Már gyerekkoromban úgy éreztem, én is képes vagyok történetek írására, már általános iskolában is írogattam, aztán kimaradt egy hosszú idő, és miután elvégeztem két egyetemet, három fiam felnőtt, már csak dolgoznom kellett, így a felszabadult időben végre nekiálltam megírni ezt a történetet.” - meséli az írónő.

A regény az ókori Szombathely területén (Savaria) élt valódi személyek képzeletbeli leszármazottjairól szól. Érdekfeszítően korhű leírásokkal, összetett karakterek történetein keresztül a Római Birodalom változásokkal teli korszakát eleveníti fel. Amikor Diocletianus császár kiadja első keresztényüldöző rendeletét, felbolygatja az egész Római Birodalmat. Elkezdődik egy folyamat, ahol a régi római hagyományok átalakulnak, valami új születik, és a többistenhitet lassan felváltja a kereszténység. mutatja be a kor társadalmi, gazdasági, jogi

„Ebben a korszakban élt hétköznapi emberek mindennapjait próbáltam megjeleníteni úgy, hogy a lebilincselő történet mellett, a kor társadalmi, gazdasági, jogi és vallási sajátosságairól a lehető legtöbb háttértudást kapjanak az olvasók. Számomra nagyon fontos volt a körhűség, a könyv megírását öt éves kutatómunka előzte meg, az írás során pedig folyamatos segítséget kaptam elismert szakemberektől. „- fogalmaz az írónő.

Náray Miával személyesen találkozhatunk a Könyvhéten szeptember 4-én szombaton 11 és 12 óra között a Vörösmarty téren, ahol a 75-ös standod fog dedikálni. 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek