Novák Valentin: A szolnoki csata

****A társadalom mélységes bugyraiba kalauzol el bennünket Novák Valentin, a Hungarovox Kiadó gondozásában megjelent novellás kötetetével.
Nem véletlen, hogy ilyen alapos ismeretekre szert, hiszen sokfelé megfordult élete során az 1969-ben született szerző. Volt, saját szavaival szólva presszómunkás Szentendrén,  infúzió tologató egy kórházban, vasúti pályabejáró, újságíró egy börtön újságnál, nevelő egy gyermekek átmeneti otthonában, ifjúsági szociális munkás. S ez még messze nem a teljes felsorolás.
Novák Valentin költő, író, művészeti író sokszínűsége, alapos hely- és emberismerete  még azt is megdöbbenti aki naponta halad el olyan helyszínek mellett, mint például  a Nyócker. Itt egy tömbbe tömörülnek teljesen öntudatlanul a mentális betegek, a drog-menők, az utcanők, a melegek,. Erőt merítenek a másik hasonsorsából, s valamiféle véd - és dacszövetségben drukkolnak a másik boldogulásáért? De mi vonzza ide a költőket, írókat? Mert mily felemelő írói közeg a szociális mélység. Itt lakik az igazság, nem a Rózsadombon.
A címadó A szolnoki csata című novella a mozgássérültek világába enged kendőzetlenül bepillantást. A Zagyva parti  ivászatról, a meglehetősen elszabadult buliról Karmazsin elvtárs, a KISZ bizottság ideiglenesen megbízott elnöke, a helyi jelentés alapján úgy számolt be, hogy nagyszerű lehetőséget biztosított a társadalomba való beintegrálódásba.
Érdemes elolvasni Novák Valentin regényét, a Szolnoki csatát, mert olyan társadalmi rétegek életébe kalauzolja el az olvasót, amelyekről nem sokat tudunk.
B. Mezei Éva 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek