Nyolckor a bárkán- gyerek mese, nem csak gyerekeknek

2016 december 23-án,16 órától lesz az első Budapest bemutatója Ulrich Hub: "Nyolckor a bárkán" című zenés mesejátéknak, amit a Junion Színház és az RS9 színház közös produkcióként hoztak létre.

 

Az előkészületekről és a próbaidőszak érdekes eseményeiről beszélgetünk Koleszár Bazil Péterrel rendezővel és Kriszt László koreográfussal.

Ki írta a mesét, és hol mutatták be először?

K.B.P: A szerző, Ulrich Hub, 2005-ben írta művét a karlsruhei Badeni Állami Színház felkérésére, azóta tart a színdarab diadalútja. Az év gyermek- és ifjúsági drámájává választották Németországban és Hollandiában is 2006-ba. Egy évre rá megjelent a kisregényváltozat, amely 2008-ban az év mesekönyve lett. Számos nyelven jelent meg Európa szerte azóta a könyv is, és játsszák a színdarabot Portugáliától Finnországig, Görögországon át Írországig, a gyerekek nagy örömére.

Úgy tudom, idehaza is bemutatták már!

K.B.P: Magyarországon eddig csak vidéki színházak tűzték műsorra ezt a darabot, 2013-ban volt a ősbemutató a Békéscsabai Jókai Színházban, 2015-ben a Pécsi Nemzeti Színházban, Budapesten pedig először lesz látható.

Kiket lehet látni a mesedarabba?

K.B.P: Álmosd Phaedrát, Szávai Katalint, Ficzere Bélát, Baksa Imrét, és Kassai Lászlót, mindannyian tehetséges, kiváló színészek.

Miért fontos egy zenés mesejátékban a tánc?

K. L: A zenés játékoknál is érvényesül a musical fokozási alapszabálya, hogy amit már nem lehet elmondani, azt elénekeljük, s amit már nem lehet elénekelni azt eltáncoljuk. A tánc, sajátos műfajspecifikumai miatt, lélektanilag felpörgeti a nézőket, aktiválja a figyelmet, ezért fontos eleme egy zenés játéknak, pláne egy gyerekeknek szóló mesénél.

Miről szól a mese?

K.B.P: Röviden: Messze-messze valahol a sarkvidéken, az örök hó és jég birodalmában, három pingvin él ... nem mindig békében - olykor veszekednek, verekednek - , de azért mindig boldogan. A kietlen vidéken napjaik magányos és eseménytelen folyását egy dolog zavarja meg: elkezd esni az eső, s csak esik szüntelen, vége-hossza nincs. Ám galamb képében hírnök érkezik közéjük, hogy óriási horderejű bejelentést tegyen: a gonoszság annyira felgyűlt a földön, hogy így tovább nem mehet, özönvíz készül! Azonban este nyolckor kihajózik egy bárka, amelyre minden fajból egy pár ingyen és bérmentve felszállhat. És a fehér galamb átnyújt a pingvinnek két jegyet, majd távozik. Mi lesz most? Hiszen, ők hárman vannak. Ki marad, ki megy? Elutazhat-e nyugodt szívvel bárki, ha a maradóra pusztulás vár? Nagy nehezen mégis csak kezdetét veszi a kalandos utazás. Az út során a kis pingvineknek nagy kérdésekkel kell megküzdeniük barátságról, hűségről, felelősségről. Hallgatnak-e lelkiismeretük szavára? Hiszen mindannyiunkban szól egy hang, ami segít dönteni, mi helyes és mi helytelen - még ha gyakran nem is hallgatunk rá...

Úgy tudom hogy önök már dolgoztak együtt!

K.B.P: Igen, Békéscsabán Kriszt László koreográfus készítette a táncokat, s azok annyira jól sikerültek, hogy egyértelmű volt számomra a Budapesti bemutatóra is, őt kérem fel a színész-táncok elkészítésére.

Láttam a próbákon, hogy a színészek, hihetetlen intenzitással gyakoroltak!

K. L: A zenés műfaj az egyik legnehezebb, hiszen itt egyforma szinten kell tudni színészkedni, énekelni és táncolni. A színész kollégák megértették, hogy a táncos részek, nem mellékes valamik, hanem ugyan olyan fontosak mint a prózai szöveg vagy az ének. Azt gondolom, hogy a munkájuknak meg lesz az eredménye, mégpedig a közönség vastapsában.

Mitől más ez a mese, mint a többi zenés mesedarab?

K. L: Túl a történeten, (ami igencsak tanulságos) és az éneken, sok látványos táncos-akrobatika színesíti majd az előadást, ami nagyon fontos a színészi játék mellett. A gyerekeknek szükségük van a verbális közlés mellett arra hogy vizuálisan is megerősítést kapjanak, hiszen ők figurákat, dallamokat, és képeket visznek haza.

Mit lehet tudni az alkotó csapatról??

K.B.P: Darvas Ferenc tehetséges munkáját dicsérik a zeneszámok, biztos vagyok abba hogy sok-sok gyerek fogja dúdolni az ő dalait. A díszletet Vadász István tervezete, aki a játszási helyszín adottságait felhasználva egy igazi, meseszerű bárkát varázsolt a közönség elé, a jelmezeket pedig Kovács Andrea tervezte és készítette, aki modern felfogásban varázsolta a színész kollégákat, jópofa, szerethető pingvinekké, Kriszt László munkáját pedig Major Bea koreográfus asszisztens segítette. Örömömre szolgált, hogy velük dolgozhattam.

Beszélgetésünk vége felé, mikor lesznek a további előadások, és mit várnak a bemutatótól?

K.B.P: December 27-én 18 óra, 28-án de. 11. óra és 16 óra, 29-én de. 11. óra és 16 óra, 30-án de. 11. órakor. És hogy a kérdésének a második felére is válaszoljak, bízunk abban, hogy nem csak a gyerekeknek lesz egyedi csemege ez a zenés mese bemutató, hanem a velük tartó szülőknek is, így egy igazi családi előadást láthatnak majd kicsik és nagyok. Akik pedig kíváncsiak további részletekre azok menjenek fel a www.junion.huvagy a www.rs9.hu weboldalra!

Köszönöm a beszélgetést!

Fotó: Telegdy István

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek