Nyugdíjazását kezdeményezte a közmédia vezérigazgatója

****

 

 

 

2015. július 1. napja óta irányítja a közmédiát Dobos Menyhért. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. első vezérigazgatója a mai nappal kezdeményezte nyugdíjazását a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumánál. Vezérigazgatói feladatait az új vezérigazgató hivatalba lépéséig kívánja ellátni.

 

Dobos Menyhért 1950. augusztus 27-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait 1969-ben a Landler Jenő Híradásipari Technikum Híradásipari technikus szakán kezdte meg, majd miután itt diplomát szerzett, elvégezte a Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának humán szervező szakát. Televíziós karrierjét 1969-ben kezdte a Magyar Televízióban, videó és hangtechnikusként, ahol feladata televíziós játékok és közéleti műsorok gyártása, valamint helyszíni közvetítések készítése volt. 1976-tól 1992-ig képmérnökként, majd 1992 és 1993 között médiamenedzserként dolgozott. 1993-ban előbb osztályvezetővé, majd főosztályvezetővé, később pedig titkárságvezetővé nevezték ki. 1993 végén megválasztották az MTV Közalkalmazotti Tanács elnökévé, amely pozíciót 1996-ig viselt.

 

2000-től 2002-ig az Elnöki Kabinet vezetője, 2003-ban pedig Közéleti Igazgatóvá nevezték ki, amely tisztségében feladata az egyházi-, vallási-, kisebbségi-, közéleti-, valamint a határon-túli műsorok felügyelete és irányítása volt. 2010 júniusától novemberig az M1 és M2 csatornák műsorigazgatója, 2010 júniusától pedig a Magyar Televízió Szolgáltatási Vezérigazgató-helyettese. 2011 áprilisától Tartalomelőállítási Vezérigazgató-helyettes 2011 szeptemberéig, amikor megválasztják a Duna TV Zrt. vezérigazgatójának. A magyar közmédia átszervezésével 2015. július 1-jétől a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

 

Vezérigazgatóként elvitathatatlan érdemeket szerzett a magyar közszolgálati médiaszolgáltató szervezeti és koncepcionális átalakításában, és a korábban széttagolt közmédia rendszer egységesítésében. Az ő nevéhez köthető továbbá a Torockói Duna-Ház 2014-es megnyitása is, amely a magyar kultúra, nemzeti identitás és anyanyelv megőrzésének helyi központjává vált. Tevékenységét több ízben is elismerték, így 2015-ben elnyerte a Goldmark Péter Károly-díjat, 2017-ben pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. 2019-ben Torockó díszpolgárává választották, és még ugyanebben az évben elnyerte a Wekerle Sándor Gazdasági Díjat. Több mint 50 éves közmédiás munkássága során prominens alakítója volt a közszolgálat ethoszának, valamint meghatározó szerepet vállalt a közszolgálati kódex létrehozásában, a benne foglalt szabályok és normák maradéktalan érvényre juttatásában.

 

Dobos Menyhért maga kérte a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumától a nyugdíjazását, vezérigazgatói feladatait az új vezérigazgató hivatalba lépéséig kívánja ellátni.

 

A mellékelt képen: Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, miután átvette a Duna Televíziónak adományozott Szent István-díjat az Esztergomi Vármúzeum Lovagtermében 2017. szeptember 30-án. A Szent István Alapítvány az összmagyarság érdekében végzett kiemelkedő jelentőségű tevékenységért ítéli oda a Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész által tervezett díjat.

fotókredit: MTI/Kovács Attila

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek