Platform 11+ európai uniós projekt

Ismertető

 

A Kolibri Színház és a Platform 11+ drámapályázata

 

A pályázat origójában a tinédzserek életét, identitását meghatározó iskolaudvar áll, amely közösségi térként leképezi a különböző országok társadalmi viszonyait, jellemzőit. A színházak színdarabírókkal, rendezőkkel, drámapedagógusokkal és képzőművészekkel tanulmányozzák a kamaszok iskolai életét, melyből évente saját, illetve a programban szereplő más színházakkal közös előadások, valamint a témához kapcsolódó képzőművészeti alkotások és kiállítások születnek. Az együttműködő országok kulturális és társadalmi sajátosságainak bemutatását is ösztönző projekttel a Kolibri régi törekvése vált valóra: a külföldi sikerdarabok után hazai szerzők magyar tizenévesekről írt művei kerülnek színpadra.

NEMZETI DARABOK

A projekt első évében 2009-ben megszülettek a nemzeti darabok. Három író (Horváth Péter, Németh Ákos, Tasnádi István) és két drámapedagógus rendező (Perényi Balázs, Vidovszky György) dolgoztak budapesti és vidéki iskolákban. Az első évben bemutatásra került Horváth Péter a jelenkori Magyarország viszonyaira adaptált „Emil és a detektívek" története, melyet Novák János rendezett. Az eredeti Erich Kästner történet a múlt század első felében játszódik, amely kissé távol esik a mai kamaszok világától és így sajnos nem is nagyon olvassák. Maga a történet e gyerekek magányáról és az ismeretlen és ijesztő felnőtt-világról érdekes és izgalmas lehet számukra.  A színpadi adaptációban Horváth Péter megváltoztatta néhány szereplő nevét és karakterét, így ismerősek lehetnek a mai fiatal közönségnek.

A második év őszén bemutattuk Tasnádi István Cyber Cyrano c. darabját Vidovszky György rendezésében. A Cyber Cyrano nem csupán egy internetes átverés elbeszélése, hanem annak a közegnek a megjelenítése, amelyben a kamaszok szabadidejük meghatározó részét töltik. Az előadás arról szól, amilyen kérdések elé a web 2.0 is állít bennünket. Mennyire számítanak a külsőségek? Kik vagyunk valójában? Azok, akik a való világ mindennapjait éljük, vagy azok, akiknek egy nick mögött az interneten mutatjuk magunkat? Mi történik, ha a két világ találkozik egymással, és a virtuális térben elkövetett tetteink nagyon is valóságos következményeivel kell szembenéznünk?

Az előadás az Országos Gyerekszínházi Szemlén elnyerte az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díját.

 

2011. április 29-én a harmadik nemzeti darabot  - Németh Ákos: A webáruház - is bemutattuk Perényi Balázs rendezésében.

Két 14 év körüli iskolás lány, Martina és Marcella találkozik véletlenül egy üres esti játszótéren. Beszélgetésükből kiderül, hogy mindketten magányosak, iskolai társaik nem fogadják el, sőt kirekesztik őket. Hamar felfedezik, mivel válthatják ki társaik elismerését: gyógyszerekkel kezdenek üzletelni, eleinte divatos, receptre kapható fogyasztószerekkel, aztán nyugtatókkal, élénkítőkkel, antidepresszánsokkal, hallucinogén szerekkel.

NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK (CO-WRITING)

A projektben közreműködő két író vállalta, hogy a második év co-writing (közös darabírás) folyamatában is részt vesznek.

Horváth Péter az észt Aare Toikkával írt közösen egy angol nyelvű darabot HELP! címmel. A történet Finnországban játszódik, ahol egy észt fiú és egy magyar lány eltévednek az erdőben és napokat töltenek összezárva egy menedékházban.

A kulturális sajátosságok megismertetése helyett a hasonlóságok keresésére, a közös nyelv megtalálására helyezték a hangsúlyt.

Az előadást bemutattuk a Kolibri Színházban magyar szereposztással Horváth Péter rendezésében, a tallinni VAT Teaterben észt szereposztással Margot Teder rendezésében. A díszletet mindkét előadáshoz Inga Vares tervezte, a zeneszerző Novák János volt.

Németh Ákos két fiatal svájci íróval, Anna Pabst és Lorenz Langenegger dolgozott együtt.

A svájci Junges Schauspielhaus és a Kolibri Színház „Die Letzte Erste Woche" c. német nyelvű előadásának bemutatójára Drezdában került sor 2011. június 16-án, a projekt harmadik közös találkozóján. A próbafolyamatra három fiatal svájci színész érkezett Budapestre, magyar részről Kertész Pétert kértük föl vendégszereplésre.   Rendező: Németh Ákos, dramaturg Petra Fischer.

 

A 2 év alatt összesen 33 darab született, ebből 5 magyar. Minden darabból készült angol nyelvű fordítás, ami a NEW THEATRE PLAYS c. kiadványban mindenki számára elérhető.

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek