Részlet a KIREKESZTVE című könyvből

A könyv a rendszerváltoztatás nyerteseiről és veszteseiről szól


Huszonöt évvel ezelőtt a megváltozott társadalmi viszonyok nagyon sok ember, család életét átrendezték.

A könyv három különböző terjedelmű írásban, példákkal mutatja be a gyakran megrendítő élethelyzeteket.

Az első részben a fikció és valóság keveredik. Egy törvényesen, de nem etikusan meggazdagodott ember gondolkodásmódjának átalakulását követhetjük nyomon, miközben megismerhetjük a rendszerváltoztatás veszteseit, akik erkölcsi tartásuk, vagy életkoruk miatt kerültek hátrányos helyzetbe.

A további két írás élethűen ábrázolja egy elszegényedett ipari város tartósan munka nélkül maradt lakóinak, és leszármazottjaiknak helyzetét.

 

 

Részlet a könyvből:

 

 

Az élettől búcsúzó ember érezte, egy szűk folyosón suhan végig. Hasonló érzése az Alpokban volt valamikor régen, egy gyors bobpályán történő lesikláskor. Hosszabb idő után kezdte látni a ködös folyosó végén a fényt, mely egyre erősödött. Egy földöntúli lényt észlelt. Jóságos volt, de határozott. Arca - mely emberi archoz hasonlított - beolvadt a körülötte szikrázó fénybe. Ede nagyon szeretett volna bejutni oda, ahonnan a különös jelenség érkezett.

- A Teremtő lehet - gondolta.

A fénylény határozott erőt gyakorolva tolta őt mind távolabb a vonzó, sugárzó háttértől.

Nem beszélt, mégis tudatta vele akaratát:

- Nem jöhetsz be.

Edének eszébe jutottak édesanyja szavai, mikor a Bibliát idézte neki gyerekkorában, ha ő csodás gazdagságról ábrándozott.

„Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint gazdagnak az Isten országába bejutni."

Ő - aki földi életében cégeinél élet-halál ura volt, most ott állt a mennyország kapujában, elutasítva.

- Menj vissza! - sugallta neki a Teremtő.

Ede védeni próbálta magát.

- Az lenne a bűnöm, hogy gazdag voltam? Minden vagyonomat törvényesen szereztem. Szerződéseimen ott volt a legfelsőbb hatóság pecsétje, rendben találtak minden engedélyt, és a bankok is áldásukat adták üzletkötéseimre.

- Arra, fiam, hogy a valódi érték töredékéért vásárolj fel termelő, szolgáltató üzemeket, majd a dolgozókat elbocsájtva emberek ezreinek jövőjét tedd kilátástalanná? A legtöbb ember mögött ott a gondoskodásra váró család. Ez nem jutott eszedbe? Gyermekem! Az erkölcsi értékrendet én belekódoltam minden teremtményembe. Neked a saját törvényeid szerint kellett volna eljárnod, melyek egyben az én törvényeim is. Szerintem, ami a te kezedbe került, azért a vagyonért szorgalmas, jó szándékú emberek hosszú évekig dolgoztak. Te pedig kisajátítottad, majd félrelökted azokat, akik előállították ezeket a javakat.

Ede hosszasan gondolkodott, s belátta, hogy igaza van a fénylénynek, mert így tett.

- Visszaadom - tört meg.

- Mit adsz vissza, fiam? A tönkretett életeket nem tudod kárpótolni. Elvenni az emberektől a munkalehetőséget - nagy bűn. Te pedig ezt tetted. Tudod, hányan haltak meg, mert kilátástalan lett a sorsuk, nem tudták a gyermekeiket etetni, iskoláztatni?

- Nem ismerem a statisztikát.

- Majd nézd meg, ha visszamész a Földre. Látni fogod, hogy néped a rendszerváltoztatás óta mennyire megfogyatkozott. Ez tény, és magáért beszél. Sokan hozzám menekültek, de ott maradtak özvegyeik, gyermekeik, akik számára megkeseredett az élet.

A Teremtő egy pillanatra hátrafordult, s a fényből előhívott egy lelket.

Ede felismerte egykori közvetlen munkatársát - a gépészmérnököt -, akit egyik napról a másikra tett utcára. Emlékezett rá, szerencsétlen ember könyörgött - miután a felmondó levelét megkapta -, hogy legyen tekintettel felsőfokú tanulmányok előtt álló gyermekeire. Beugrott neki, hogy mit válaszolt:

- Nem kell mindenkinek egyetemet végeznie.

Néhány hét múlva vonatbaleset érte a gondterhelt, munka után kajtató embert. Emlékszik, hogyne emlékezne, még a temetésére is elment. A lánya tanárnő szeretett volna lenni, de bolti pénztáros lett, s éppen abban az üzletben, ahol ő gyakran apróbb dolgokat vásárol.

- Bocsáss meg - akarta mondani neki Ede, de nem jött ki szó a száján, csak értelmetlen nyöszörgés.

- Menj, ne is lássalak - sugallta az Úr. - Kapsz öt évet, hogy korrigáld, amit lehet.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Juhász Kató
#3. 2014. február 28. 21:16
Milyen jó lenne, ha az "Edék" belátnák, ezen a világon mindenkinek meg kell élnie, nem csak nekik.
Köszönöm, hogy olvastad.
Answer
#2. 2014. február 28. 15:35
Nem mindenki engedtetik be.
Ede visszaküldve, életre és jóvátételre itélve.
Nagyszerű gondolat!
Gratulálok a legújabb könyvedhez!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!