Sajtókirándulás Cegléd és környékén I. rész

Június 9-én a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében sajtókiránduláson vettünk részt Cegléden, illetve a város vonzáskörébe tartozó településeken. Az első meglátogatott helyszín Újszilvás volt.

 

Újszilvás országos, sőt nemzetközi jelentőségű nevezetessége a minden cseppjében gyümölcs Bolyhos pálinka. A Bolyhos család 1994 óta foglalkozik pálinkafőzéssel. Céljuk, hogy rendszeresen és kulturáltan fogyasztott nemzeti ital legyen a pálinka. E célból létrehozták az Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivált. A X. jubileumi rendezvényen már több, mint 25000 látogatót fogadtak.

Június 21-én lesz a Magyar Országos Pálinkaverseny eredményhirdetése, ekkor derülhet ki, hogy a főzde falait és mennyezetét díszítő 599 oklevél kiegészül-e 600-ra, esetleg meghaladja azt. Vigyázó szemünket az oklevelekről a berendezésekre vetjük, látható hogy két rendszer működik párhuzamosan, egy osztrák-német-svájci technológia és a kisüsti rendszer. Az előbbi pár éve terjedt el Magyarországon, a cefrét egyszer kell lefőzni, ez kb. 80 fokos pálinkát ad, a hagyományos magyar módszer szerint két főzés szükséges, az első 25-30 fokos párlatot produkál, ezt tisztítani kell, majd második lepárlásra kerül sor, mely 60 fok körüli eredményt ad. A német szisztéma illatosabb terméket eredményez kisüstinél, azonban a kisüsti íze verhetetlen. A fogyasztói igények kiszolgálása érdekében a két eltérő eljárással készült nedűt 50-50 %-os arányban összekeverik és így palackozzák.

A Bolyhos pálinkák 99 %-a ágyaspálinka, a szükséges aszalt gyümölcsöt saját aszalóban állítják elő. A hozzáadott aszalt gyümölcs egyrészt színt ad a pálinkának, másrészt tompítja az alkoholérzést.

A Bolyhos és Bt. saját gyümölcstermő területtel nem rendelkezik, az alapanyagot termelőktől vásárolja. Az utóbbi évek renitens időjárása rendesen megtépázta a kajszibarack ültetvényeket, ebből a gyümölcsből erős hiány mutatkozik. A Pálinkatörvény értelmében - pálinkának csak azok a gyümölcs- illetve törkölypárlatok nevezhetők, amelyeket meghatározott eljárással Magyarországon állítottak elő, és amelyeknek az alapanyaga is Magyarországon termett, továbbá cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték – a külföldi eredetű alapanyag tilalma miatt a közkedvelt barackpálinka ritka elixírnek ígérkezik.

 

Telkes Máriáról valószínűleg kevesen hallottak, nem csak Újszilváson, országosan sem tartozik a legismertebb személyek közé. 1939-től a Massachusetts Technológiai Intézet oktatója, kutatója, ahol a Nap energiájának felhasználását tanulmányozta, 1948-ban Dowerben az ő tervei alapján épült fel a világ első napenergiával fűtött kísérleti háza. Ezzel kezdődtek azok a még napjainkban is folyó kutatások, melyek hol közvetlenül villamossággá alakítják, hol kémiai úton hasznosítják a napenergiát.

 

Újszilvás Község Önkormányzatának ingatlanán épült fel Magyarország legnagyobb naperőműve. 68 darab napkövető forgatórendszerrel felszerelt oszlopon 1632 darab napelem található. Az erőmű éves teljesítménye 630000 kWh. (Az önmagában unalmas, bár kétséget kizáróan érdekes numerikus adatokat a továbbiakban igyekszem kordában tartani.) A megtermelt villamos energia egy helyben telepített transzformátor állomáson és csatlakozó hálózati szakaszon keresztül a MAVIR Zrt. ceglédi al-állomásába jut. A naperőmű, biztosítja a település önkormányzatának és teljes intézményeinek, valamint Újszilvás közvilágításának áramellátását. A beruházást az Európai Unió és a központi költségvetés 70%-ban támogatta, Újszilvás Község Önkormányzata 30% önerővel járult hozzá a költségekhez. A 185000000 Ft. önrész 2021-re térül meg. A gyártó a napelemek 90 százalékos hatékonyságát 15 évre garantálja és a már működő rendszerek üzemeltetésének tapasztalatai azt mutatják, hogy az azt követő 15 évben ez a hatékonyság 80 százalékos. Maga a rendszer automatikus, csupán a forgató rész kíván évente két alkalommal karbantartást.

Az önkormányzat ökoszemlélete érhető tetten a telep mindennapi kertészeti gondozásában is, gyimesi racka juhok tartják kordában a fűfélék burjánzását.

A település másik követendő, környezetbarát projektje az a geotermikus rendszer, mely az önkormányzat intézményeit fűti, így az általános iskolát és a sportcsarnokot, a művelődési házat, az óvodát és a könyvtárat.

Az önkormányzat intézményein, idősek otthonán, általános iskolán, faluházon, óvodán, sportcentrum épületén szintén telepítettek napelemet, és az ebből adódó megtakarítást az adott intézmény tevékenységének bővítésére és támogatására fordítja az önkormányzat. Minden gyermek térítésmentesen vehet igénybe különböző szolgáltatásokat. Az óvodában kézműves foglalkozásokat, angol nyelvoktatást és zeneoktatást, az általános iskolában (szeptember 1-től sportiskola) minden sportágoktatást támogat az önkormányzat, szintén támogatott a zenei tevékenység (újra a fránya számok) 30 zongorista, 30 gitáros, 4 fúvós pártfogásáról van szó. Mezőgazdasági oktatást biztosítanak a felső tagozaton. A Blaskovich Múzeumban (Tápiószele) helytörténeti és történeti foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek.

 

 

A II. részben a ceglédi Kossuth-kultuszról, Kossuth erkélyéről és a ceglédi evangélikus Templom új Aeris- orgonájáról ejtek pár szót.

 

Fotó: Bolyhos és Fia Bt. oklevelek


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek