Soha, néha, mindig

Május 5-től a mozikban a Pannonia Entertainment legújabb művészfilmje: Eliza Hittman Soha, néha, mindig című, független amerikai drámája a tini kor útvesztőiről és a mi szerepünkről ebben a káoszban

Május 5-én kerül a hazai mozikba a Pannonia Entertainment forgalmazásában Eliza Hittman Soha, néha, mindig című, független, az angol BBC produceri közreműködésével készült, amerikai drámája a tini kor és a felnőtté válás legmeghatározóbb kérdéseiről; a nemi sztereotípiák sugallta mindennapos határátlépésekről; a kiskorú egyén és szülei felelősségéről a tudatos családtervezésben; a társadalom képmutató vagy elfogadó reakcióiról.

„Egy ritka jó film korunkról."
- Entertainment, Mary Solossi

„Amerikában az abortusz végletekig átpolitizált téma, ezért ritkán készül róla film, pláne olyan, amely a hitviták mögé néz, egyenesen a nők érzéseire, fájdalmára, tapasztalatára. Eliza Hittman ezt a hiányt pótolja, remekül... [Ő] az amerikai Enyedi Ildikó. Pici, törékeny nő, hatalmas tehetséggel és sajátos filmnyelvvel. Eddig három filmet forgatott a kamaszkor sötét pillanatairól, ebből a Never Rarely Sometimes Always a legjobb. Odafigyelés, empátia, szolidaritás sugárzik belőle, s olyan rendezői tekintet, amit tanítani nem lehet.

Főhőse egy philadelphiai kamaszlány, periferikus figura, akit a fiúk kurváznak, a pótapja hülyéz, az anyja vigasztalná, de nem találja hozzá az utat. (...) Hittman gesztusfilmezést művel, ellesett, apró pillanatokból, tekintetekből, arcrezdülésekből bontja ki a történetet (...) azért sem akart megtenni senkit antagonistának, felmutatni egy felelőtlen fiút, aki teherbe ejtette, netán erőszakoskodott Autumnnel, mert ezek az élmények nem foghatók rá egyvalakire, hanem társadalmi szintűek. (...)

Az Egyesült Államokat megosztó abortuszvitára jellemző, hogy a rendező 6-7 éven át próbálta tető alá hozni a filmjét. Végül az amerikai produkciókat ritkán gyártó BBC támogatása és az itt produceri minőségben dolgozó Barry Jenkins Holdfényért kapott Oscar-díja kellett ahhoz, hogy a film egyáltalán leforoghasson. (...) a Never Rarely Sometimes Always Ezüst Medvét nyert a Berlini Filmfesztiválon, a Sundance-ről neorealizmusért járó különdíjjal térhetett haza, és ... akár a jövő évi [Oscar] gála egyik slágerfilmje is lehet." /Soós Tamás, Filmtett, 2020/A Pannonia Entertainment, a Focus Features és a BBC Films bemutatja Eliza Hittman Soha, néha, mindig című filmjét.

 

  • Főszereplők: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Ryan Eggold, Sharon van Etten
  • Zenéjét szerezte: Julia Holter
  • Írta és rendezte: Eliza Hittman

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!