SZABÓ ISTVÁN RETROSPEKTÍV SOROZAT

A CINEMA MOM-BAN MÁRCIUS 24-TŐL EGY HÉTIG

 

 

 

 

ÉS KÉT HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS

AMATŐR IFJÚ ALKOTÓK ÉS A MAGYAR PLAKÁT TÁRSASÁG PROFESSZIONÁLIS, JUBILEUMI TÁRLATA (A MOME-N MEGVALÓSULÓ POSTERFEST RÉSZEKÉNT)

A DIGITÁLISAN FELÚJÍTOTT MEPHISTO ORSZÁGOS ÚJRABEMUTATÁSA KAPCSÁN

A CINEMA MOM-BAN

MÁRCIUS 24-TŐL KÉT HÓNAPIG

 

 

 

Szabó István megkerülhetetlen kortárs alkotó, aki forgatókönyv-íróként, opera- és filmrendezőként, főiskolai-egyetemi tanárként és kultúrpolitikai szakemberként egyaránt jelentős életművet hozott létre: Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendező, érdemes és kiváló művész, az Európai Filmművészeti Akadémia egykori alelnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja.

 

A Máriássy-Makk-Huszárik-tanítvány kezdeti, lengyel-francia újhullámos, etűdszerű, lírai munkáit a történelmi témák iránti érdeklődés váltja fel, bár azokban is az egyes ember önazonosságának elvesztése, adott történelmi korral való szembenézési nehézségei, megfelelési kényszerének önmagát bilincsbe verő jelensége foglalkoztatja, akár önreflektáló jelleggel. A legendás Balázs Béla Stúdióban és Hunnia Filmgyárban érlelődő alkotóra elsősorban Herskó János vezetői, Sára Sándor, később Koltai Lajos pedig operatőri szerepben gyakorolt mély benyomást. Kedvelt színész alkotótársai Sinkovits Imre, Gábor Miklós, Bálint András, Helen Mirren, Annette Bening, Klaus-Maria Brandauer, Jeremy Irons.

 

A Pannonia Entertainment és a Nemzeti Filmintézet a Filmarchívummal együttműködésben a következő válogatással kedveskedik a közönségnek a cinema MOM moziban március utolsó hetében:

 

március 24., 19:30    Mephisto

március 25., 19:30    Apa

március 26., 19:30    Szerelmesfilm

március 27., 19:30    Álmodozások kora

március 28., 19:30    Budapesti mesék

március 29., 19:30    Redl ezredes

március 30., 19:30    Édes Emma, drága Böbe

 

A Pannonia Entertainment és a Nemzeti Filmintézet a Filmarchívummal együttműködésben március 24-től ismét országosan forgalmazza a filmalkotást. Az alkotás teljes körű digitális felújítása a Nemzeti Filmintézet égisze alatt működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg.

 

 

MEPHISTO KIÁLLÍTÁSOK

 

Idén lesz 40 éve, hogy bemutatták Szabó István Mephisto című filmjét, mely a magyar játékfilmek közül elsőként nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. Az évforduló kapcsán a Pannonia Entertainment és a Nemzeti Filmintézet a Filmarchívummal együttműködésben, a Klassz program keretében közös alkotópályázatot hirdetett középiskolásoknak, egyetemistáknak és fiatal művészeknek, akik kedvet éreztek, hogy a nagyjátékfilm NFI - Filmarchívum által digitálisan felújított, a Pannonia Entertainment forgalmazásában 2022 márciusában a mozikba kerülő kópiája kapcsán képzőművészeti alkotást hozzanak létre, bármilyen műfajban, bármilyen technikával.

A beérkezett pályamunkák között a legkedveltebb műfaj a moziplakát, a digitális grafika, a festmény és a rövid gif animáció volt. Izgalmas, merész és bátran kísérletező alkotások közül választotta ki a zsűri a 11 nyertes pályázatot, mely alkotásokat a Cinema MOM moziban március 24-től két hónapig láthat a közönség. Kiállítás-megnyitó: március 24., csütörtök, 17.00, az első emeleti mozi legfelső szintje.

A legjobb munkákat beküldő pályázók a Pannonia Entertainment és az NFI-Filmarchívum ajándékcsomagját kapják.

A zsűri elnöke:
Gyárfás Gábor, grafikus, iparművész, a Magyar Plakát Társaság tagja

A zsűri tagjai:
Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment alapítója és ügyvezetője
Erdős Emese, a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum oktatási referense, a Klassz program vezetője

 

Díjazottak:
Gyarmati Eszter: Mephisto színre lép
Tóth Orsolya: Törékeny türelem
Kis-Nagy Erzsébet: A lélek tükre
Nagy Nóra: Ideológiák által uralva
Purgel Réka: Mephisto-kompozíció - Höfgen asztala
Turzó Kristóf: Egy darab Mephistopheles
Sain Gergő: Mephisto modern plakát    

 

Elismerésben részesültek:

Bódi Dominika: SZÍNpad
Nagy Nikolett: Mephisto színre lép
Horváth Krisztián: A színpadon
Tóth Barbara: A tábornagy, Mephisto és a színésznő

 

 

Ettől függetlenül, de ugyanúgy a cinema MOM emeleti szintjén látható az a 17 grafikusművész alkotásból álló plakátkiállítás, melynek témája szintén a Mephisto újrabemutatása volt, a Magyar Plakát Társaság és barátai készítették el a tárlat darabjait, a MOME-n megvalósuló 3. POSTERFEST plakátkiállítás részeként. A tárlaton szereplő művészek: Árendás József, Baráth Ferenc, Csordás Zoltán, Ducki Krzysztof, E. Zsemberi-Szígyártó Miklós, Faniszló Ádám, Gál Krisztián, Gyárfás Gábor, Horkay István, Káldor Kata, Kemény György, Keresztes Dóra, Korolovszky Anna, Molnár Gyula, Sz. Eszteró Anett, Tóth Tamás és Varga Gábor Farkas.

 

Kiállítás-megnyitó: március 24., csütörtök, 18.00, az első emeleti mozi legfelső szintje.

 

SZABÓ ISTVÁN RETROSPEKTÍV SOROZAT ÉS KÉT HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS A DIGITÁLISAN FELÚJÍTOTT MEPHISTO ORSZÁGOS ÚJRABEMUTATÁSA KAPCSÁN A CINEMA MOM-BAN

 

A MEPHISTO ALKOTÓPÁLYÁZAT EREDMÉNYHIRDETÉSE

 
https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/hirek/mephisto-alkotopalyazat-eredmenyhirdetes


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek