Szarvas István : Kérdeztem - válaszoltak V.

****A napokban jelent meg Szarvas István író, újságíró legfrissebb interjú kötete. A szerző legújabb, hatodik könyvében, amely zömmel a Hetedhéthatár magazinban megjelent interjúit tartalmazza, ismét érdekes közéleti személyiségeket faggat.
Szarvas István rendkívül széles körből meríti riportalanyait. Van köztük miniszterelnök, miniszter, konzul, nagykövet, énekesnő, festőművész, színész, karnagy, politikus, közgazdász, sportoló, gerentológus stb. 
Az interjú az egyik legnehezebb, ám talán a legérdekesebb műfaj. Az interjúalanyból előre fel kell készülni. Ismerni kell munkásságát, eredményeit  ahhoz, hogy elnyerjük bizalmát, s nem utolsó sorban meg kell találni a megfelelő hangot, ahhoz, hogy megnyíljon, érdemi, érdekes választ adjon. S Szarvas Istvánnak mindez sikerül, nem beszélve arról, hogy mindig ott van, ahol fontos események zajlanak, legyen az tudományos konferencia, közgazdász vándorgyűlés. Ha szükséges, külföldre is elutazik egy izgalmas beszélgetésért. Elolvassa a nemzetközi hírű gerontológus könyvét, hogy szakszerűen kérdezzen, de otthon van a sakk világában is, ismeri a nemzetközi hírű sakkmesternő eredményeit, munkásságát, csakúgy, mint a filmrenezőnő filmjeit. Otthon van az innováció világában, a politikában, csakúgy mint a művészet területén.

Vannak mélyinterjúk, mások, nyilván a riportalany szűkre szabott ideje miatt rövidebbek. Jó lenne a későbbiekben megtudni, hogy mi történt Szarvas István beszélgető partnereivel, főleg azokkal, akikkel egy-két évtizede beszélgetett a szerző. De ez már egy következő kötet témája is lehet, amely bizonyára nem várat sokáig, hiszen Szarvas István rendkívül termékeny író.

 


B. Mezei Éva 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek