Tanmese a Kaméleonról kicsiknek és nagyoknak, hogy ne essünk cseberből vederbe

Alcím: Melegváltás a hátsó bejáraton

 


Még a tél fuvallatát terítette a csipkelődő szellő, de már érezhető volt a tavasz orgonaszín illata. Nonó egyre gyorsított léptekkel igyekezett a Duna partra, hogy kedvenc padján ülve merengjen a múlt történésein.
Kezében egy Milka csoki édes társaságában érkezett lassan telepedett megszokott helyére. Mellette fiatal pár kacarászott, mandarint majszolva, olykor egy-egy csókot lopva egymástól.
Bringások hada kavarta meg a levegőt, egy család terelgette kicsinyeit, idősödő úr tekert szuper járgányán, gyöngyöző homlokkal.
Nonónak jól esett ízlelgetés közben bámulni a messzeségbe, tekintetét a fodrozódó délutáni napos, csillogó vízen felejtve.
Gondolatai régi kedveséhez vitték, sokat hajókáztak a habokon, bringáztak a sétányon, ücsörögtek itt aprócska sakkjuk társaságában.
Évek peregtek, randiztak, kirándultak, veszekedtek, nyűglődtek. Nonót mindig is hatalmában tartotta valami megmagyarázhatatlan sejtés, valami rejtély, amit Kaméleon (utóbb nevezte így Kamillót) mély titokként őrzött, de megpróbálta elhessegetni e lehetetlenségeket messze a lelkétől.
Olykor furcsa gesztusokban tört ki a férfi, Nonót meglepve szaporodó feminin vonásaival. Szégyenlőssége ágyban, fürdőben, nyafogós gesztusai, anyaimádata... egyre erősítették megérzéseit.
Baráti körét átvizsgálva, akadt pár meleg srác, próbálta levenni a hasonlóságot, de a randik alkalmával másként hatott Kaméleon: bókok, udvarlás, versek garmada... szex felső fokon...
- Egyszerűen bennem van a hiba. Lehetetlenségeket gondolok - konstatálta édes együttlétük után.


Többéves, egyre laposodó kapcsolatukat lezárván messze kerülte Kaméleont, aki persze még sokáig telefonhegyekkel árasztotta el Nonót, magyarázatot várva a számára hihetetlen szakításról.

Ahogy itt pihent a Duna parton, eszébe ötlött a groteszk eset szakításuk után pár hónappal.

Már rugdosta a tél az ajtókat, Nonó sietősre fogta lépteit. Hideg, jeges szél csapott arcába. Hamar sötétedett. Párok, gyerekek szedték lábaikat, áhítozva a kandalló melegére. Kutyusok húzták gazdijaikat kapujuk felé, rövid szaglászás után kapkodva talpaikat a hideg flaszterről.

Hirtelen eszébe ötlött, hogy még pár dolga Kaméleonnál maradt, gondolt egyet, gyorsított léptein, épphogy elérte a villamost. Hamar megérkezett a férfi kapujához, gondolta, felcsenget, ha szerencséje van, itthon találja. Remélte, hogy ilyen fagyos időben otthon kortyolgatja egy jó könyv mellett szokásos teáját. A kapun épp kifordult egy srác. Nonó megúszta a csengetést, s már vitte is a lift az ötödikre.
A folyosóra kiszűrődött fény jelezte, igen, itthon a férfi. Megkocogtatta az ablakot. Legnagyobb csodálkozására egy zilált, huszonéves forma srác nyitott ajtót, aki épp a szemüvegét próbálta egyenesbe hozni egyenetlen fogsorával. Lábán az a papucs, amit Kaméleon még tőle is féltett. Nonó belépett az előszobába. Kaméleon a szobából kilépve nadrágját igazítva olyan zavarba esett, hogy egy pirosra sült kacsa elbújhatott volna mellette. Ábrázata másodpercenkénti pulzálásba kezdett a hullaszíntől a méregzöldig. Nem értette, honnan pottyant ide Nonó. Motyogott valamit egy csésze tea-meghívásról, egy elmaradt telefonról. Zavartan próbálta bemutatni a barátjának titulált fazont, aki igencsak zokon vette eme nőnemű látogatását. A bomba most robbant Nonó agyában, egyértelművé téve évek sejtését, a sok furcsa kimaradást, Kaméleon és undormány anyja közti sugdolózást, családja titkolózását, a kétértelmű gesztusokat.
Nonó uralta a helyzetet, gyorsan elkérte holmiját. A fiatalember hetykén elé pattanva kérdőre vonta, miközben Kaméleon próbálta az ingét begombolni reszkető kezével, persze sikertelenül takarva kiszívott nyakát.
- Honnan tetszik tudni ilyen jól, hogy mi hol van?- kérdezte felháborodva.
- Édesem! Már hogyne tudnám, ide jártam pár évig - bökte oda huncutkás mosollyal.
- Ugye ez a MELEGVÁLTÁS? - kacagta arcukba csupa nagybetűvel a tényt, ahogy kifordult a lakásból. Kaméleon megpróbált utána sietni, de a lift ügyesebbnek bizonyult.

Elsőként lányának mesélte el a fura történetet, aki éktelen visításba tört ki, majd jöttek a barátnők, azóta is ezen szórakoznak.
Nonó megértette, miért utálta annyira Kaméleon a Homokhátságot.

 

Mostanra alábbhagytak a magyarázkodó sms-ek, többé nem akart tudni a férfiról.
Eltökélte, kiköltözik a mediterrán tengerhez leszbikus barátnője meghívására.


"016.01.30. Mimmy

 

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek