Tóth István fotókiállítása az OSZK-ban (2013. 05. 03. - 06. 14)

Az idén 90 esztendős művészt alkotásaiból válogatott jubileumi kiállítással köszönti az Országos Széchényi Könyvtár.

 

 

TÓTH ISTVÁN
fotóművész
(Nyáregyháza, 1923. 07.26.)

A fényképezés tudományát napi munkája mellett, önképzés útján sajátította el. Szakmai fejlődésében meghatározó szerepe volt Haller Frigyesnek, a két világháború közötti korszak jeles fotográfusának. Sokat tanult az EMAOSZ-iskola nagy öregjeitől is a MADOME keretein belül, s nem véletlenül tüntették ki a klub ezüstjelvényével: ma is a fényes sikerű magyaros stílus kései képviselőjének vallja magát.

A Ceglédi Fotó Klub (1953) megszervezője. Elnöksége idején az 1960-as évekig a klub eredményesen szerepelt hazai és nemzetközi tárlatokon.
Az 1960-as évek végén Kecskeméten vállalt hivatásos fotográfusi munkát - agrártudósok tevékenységéhez járult hozzá tudományos igényességű felvételeivel.

Alapító tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének, amelyből 2003-ban kilépett. Az 1990-es években a MFSZ művészeti Bizottságában tevékenykedett.
2002-2005 között a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakkollégiumának tagja volt.
Közel 60 esztendős pályája során 2237 nemzetközi kiállításra küldte el képeit, s 329 alkalommal nyert díjat.
A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség EFIAP címmel tüntette ki, emellett 15 külföldi klub és szövetség tiszteletbeli tagja.
Önálló tárlatainak száma 120 fölött van.

Műveit Magyarországon és külföldön számos köz- és magángyűjtemény őrzi. Az Országos Széchényi Könyvtár Jelenkori Fotóművészeti Gyűjteményének egyik első adományozója: 2002 óta 247 felvételét őrzi a gyűjtemény.

A művész 90. születésnapjának közeledtével e tárlattal köszönti őt az OSZK. A kiállításon a „Pillanatok" és a „Kortársak" sorozatból látható válogatás. Kiállításainak katalógusaiból, plakátjaiból, megjelent köteteiből is ízelítőt nyújtunk a tárlaton.

A kiállítást Szilágyi Miklós etnográfus, a MTA doktora nyitja meg, aki évtizedek óta kíséri figyelemmel Tóth István fotóművész munkásságát.

A tárlat 2013. június 14-ig a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg.
(kedd-szombat 10-18 óra)

 

 

 

A plakát nagyobb méretben itt látható


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek