Ursus Libris újdonságok 2020. május

Köteteink továbbra is megrendelhetők honlapunkon. Személyes átvételre a Deák-téri Huszár Gál könyvesboltban egyelőre kedden és csütörtökön 10-15 óra között van lehetőségÚj kötetek

 

A test mindent számontartEz a mélyen emberi könyv átfogó megértést kínál a trauma okairól és következményeiről, reményt és világosságot nyújtva mindenki számára, aki megtapasztalta a trauma pusztító hatását. A trauma korunk egyik legnagyobb társadalmi kihívása, nemcsak a balesetek és a bűncselekmények folytán, hanem a szexuális és a családon belüli erőszak, illetve a közösségeken és iskolákon belüli bántalmazás által okozott rejtett károk miatt is.
Bessel van der Kolk a kutatás és a klinikai gyakorlat élvonalában eltöltött több mint harminc év tapasztalatából merítve bemutatja, hogy a trauma lényegét képező rettegés és elszigeteltség szó szerint átformálja az agyat és a testet, és hogy a traumatizált emberek miért élnek át érthetetlen szorongást, tompultságot és elviselhetetlen dühöt. Magyarázatot kapunk arra, hogy a trauma miként hat a koncentrációjukra, az emlékezetükre, illetve arra a képességükre, hogy bizalmon alapuló kapcsolatokat alakítsanak ki vagy akár otthon érezzék magukat a saját testükben.


Értelemközpontú pszichoterápiaViktor E. Frankl és az általa kidolgozott logoterápiás irányzat alapvetése, hogy még a legsúlyosabb nehézségek közepette is értelmet találhatunk az életben, és éppen ezen értelemtalálás lehet a fogódzó nemcsak a megpróbáltatások átvészeléséhez, hanem a mindeközben tapasztalt lelki gyarapodáshoz is. De mi a helyzet akkor, ha olyan súlyos pszichés kórképekkel szembesülünk, mint a skizofrénia, és olyan, az igazságérzetünknek ellentmondó emberi tragédiákkal, mint amilyen egy kisgyerek számára testvére elvesztése? Ezekben az esetekben is sikerrel alkalmazható a logoterápia?
A könyvben foglalt esetleírások bizonyítják, hogy igen. A logoterapeuta szerzők nagy tehertételt jelentő és sajnos meglehetősen gyakori eseteket mutatnak be - valamint ezek kezelését -, mint például a pánikrohamok, szorongásos zavar, pszichózis, alkoholproblémák, alvászavarok, válás, haláleset a családban. Megismerjük a logoterápia szemléletmódját és gyakorlati eszközeit, amelyeket bárki könnyen integrálhat terápiás repertoárjába, illetve a saját nehézségei megoldásában alkalmazott módszerek mellé.


A párbeszéd művészete„Táplálék nélkül semmi sem marad életben. Amit elfogyasztunk, az vagy gyógyít, vagy mérgez bennünket. Élelem alatt kizárólag azt szoktuk érteni, amit a szánkon keresztül fogyasztunk el, habár az is táplálék, amit a szemünkkel, a fülünkkel, az orrunkkal, a nyelvünkkel és a testünkkel veszünk magunkhoz. Ez a körülöttünk és a részvételünkkel zajló beszélgetésekre is igaz. Vajon a táplálék, amelyet elfogyasztunk és megteremtünk, egészséges és segíti a növekedésünket?
Ha olyasmit mondunk, ami táplál bennünket és felemelő a környezetünk számára, azzal a szeretetet és az együttérzést erősítjük. Ha feszültséget és haragot keltő módon beszélünk és cselekszünk, azzal viszont az erőszakot és a szenvedést tápláljuk."


Utánnyomások

 

Bárhová mészJon Kabat-Zinn könyve az 1994-es megjelenése óta eltelt időszakban a meditációról és az éber figyelem (mindfulness) gyakorlásáról szóló irodalom egyik legnépszerűbb művévé vált. A benne leírtak segítségével - világnézetünktől függetlenül - önmagunkra láthatunk rá, hogy aztán teljesebben, hatékonyabban és békésebben tevékenykedhessünk a világban, élhessük mindennapi életünket.

 

A testünk nem felejtEmberi kapcsolatainknak és életmódunknak meghatározó szerepe van abban, hogy mi játszódik le bennünk biológiai szinten, sőt még abban is, hogy mely génjeink aktiválódnak az idegrendszer közreműködésével. Különösen fontosak ebből a szempontból a gyermekkor történései. Joachim Bauer könyve olvasmányos stílusban ismerteti a témához kapcsolódó tudományos eredményeket és felismeréseket.

 

Hogyan legyünk boldogokA kötet széles körű pszichológiai kutatómunka eredményeit összegezve mutatja be, hogy az ember boldogságérzete, „jólléte" elsősorban nem a körülményektől (pl. anyagi jólét) függ, hanem - az öröklött tényezők mellett - attól, hogyan bontakoztatjuk ki önmagunkat, milyen viszonyulást alakítunk ki a bennünket körülvevő világhoz. Részletesen kimunkált, kísérleti eredményekkel alátámasztott, a mindennapi élet számos területét felölelő gyakorlati útmutatót vonultat fel ennek megvalósításához.


Az Isteni táncRichard Rohr ezúttal a Szentháromságról, a kereszténység e kulcsfontosságú, de sokszor nehezen érthetőnek tartott tanításáról értekezik. A fogalom ókeresztény gyökereihez visszanyúlva áramláshoz, Isten szent táncához hasonlítja a működését, ilyen megélést javasolva a hívő ember számára is.

 

 

A bölcs szívJack Kornfield buddhista tanító és pszichológus elénk tárja a buddhista tanításokban rejlő mély pszichológiai bölcsességet, és meditációs gyakorlatok segítségével végigvezet belső élményvilágunk átalakításának útján. Mindeközben bepillantást nyújt a távol-keleti kolostorok világába, és megrendítő önfeltárással beszél saját életének epizódjairól is.

 

 

Miért érzem azt, ami teA neurológusok néhány évvel ezelőtt fedezték fel a tükörneuronokat, ezeket a kommunikáció, a szimpátia és az empátia területén kulcsszerepet játszó, a környezeti behatások nyomán beprogramozódó idegsejteket, amelyek működésükkel nagymértékben felülírhatják a genetikai sajátosságokat is. Joachim Bauer könyve bemutatja a tükörneuronok működési mechanizmusát és ismerteti felhasználási lehetőségeiket az élet különböző területein.

 


EnneagrammA nagy sikerű könyv rávilágít a karakter-fixációk gyermekkori gyökereire és arra, hogy azok milyen kártékonyak, sok-sok szenvedést okozók lehetnek. Felvázolja ugyanakkor azt is, hogyan szabadulhatunk meg a düh, a félelem vagy éppen a kisebbségi érzés által kiváltott hibás magatartásformáktól.

 

 

Kegyelembe esniAdyashanti ebben a művében a köznapi világlátás káprázatából való felébredést, a jelen pillanat csodájának felismerésérét, egyfajta kegyelmi állapot elérését mutatja be, elsősorban saját életének, spirituális útjának állomásain, nehézségein, tapasztalatain keresztül.

 

 


SzétszórtságA figyelemhiányos viselkedészavar mára Magyarországon is népbetegséggé vált - és nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is. Ez a kötet összefoglalja mindazt, amit ma erről a betegségről tudunk, tanácsokat ad az érintettek, továbbá a szülők, nevelők számára. Olyan életutakkal is megismertet, amelyekben az ezzel a problémával küzdő emberek végül sikeressé váltak.

 Kellemes olvasást és böngészést kíván az Ursus Libris csapata!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek