Zsámbéki Színház: előadások

Fotó: Petőfi és Arany levelezése

 

Zsámbéki Színház

Zsámbéki Színházi Bázis

 

Műemléki Rakétabázis

Romtemplom

 

Előadások időrendben 2019

 

június 15. | 20.00 óra | Romtemplom

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója

a július 2-ára megváltott jegyek is erre az előadásra érvényesek

Előadja: Hámori Gabriella

----

június 23. | 15.00 óra | Romtemplom

  1. Füst

Szereplők: Csákányi Eszter, Hajdú Steve, Vecsei H. Miklós

Zenél és közreműködik: Dés László

szerkesztő- rendező: Seres Tamás 

Mottó:

" 'Füst'

Cigarettázom

az árokparton.

Húsz

fillér az összvagyonom.,

de

az egész Föld a hamutartóm"' - Weöres Sándor

 

----

június 30. | 20.00 óra | Zsámbéki Műemlék Rakétabázis

 

Nagyházi Márton: NemAkárki

moralitásjáték

a Zsámbéki Színházi Bázis produkciója

ŐSBEMUTATÓ

Rendezte: Galgóczy Judit

(lásd a mellékelt sajtóanyagot)

 

----

július 7. | 20.00 óra | Romtemplom

Szabadság, szerelem - Petőfi és Arany levelezése

Petőfi és Arany barátságát levelezésük dokumentálja a legjobban: naplószerűen tudósít mindkét klasszikusunk életének eseményeiről egy olyan időszakban, mely történelmünk egyik legizgalmasabb korszakára esik: a reformkor utolsó évére, majd a forradalom és a szabadságharc felgyorsuló hónapjaira.
Ezek a levelek kelnek életre.

Arany János: Kamarás Iván
Petőfi Sándor: Fenyő Iván

A leveleket válogatta: Mohácsi Szilvia
----

 

július 13. | 20.00 óra | Romtemplom

KedvesZsámbék 3.0.

Költészet és muzsika...Nagy magyar versek... Négy színész és egy zenész...

Előadják: Elek Ferenc, Fenyő Iván, Nagy Ervin, Hámori Gabriella

Zene: Balázs József jazz-zongorista

---

július 14. | 20.00 óra | Romtemplom

Háy Come Beck

Beck Zoli és Háy János közös zenés-irodalmi műsora

Ha Háy János nem író volna, biztosan egy rockzenekar frontembere lenne. Ha Beck Zoli nem a 30Y-t hozza létre, talán író lett volna belőle. És ha nyolc évvel ezelőtt ez a két ember nem találkozott volna egymással véletlenül, nem hoztak volna létre közös előadást.

---

július 21. | 20.00 óra | Romtemplom

GreCSÓKOLlár

zenés irodalmi est Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval

A dalszerző, frontember és az író közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez közös dalokban, új novellákban. Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik.

---

július 28. | 20.00 óra | Romtemplom

Shakespeare: Vízkereszt, de amúgy mindegy

Vecsei H. Miklós fordításában

A Sztalker Csoport és a Gyulai Várszínház produkciója

Rendező: Ifj. Vidnyánszky Attila

Shakespeare Vízkeresztjében minden megvan, amire a színház vágyik. Csak játék, csak szerelem, csak álom, csak küzdelem, csak félelem, csak rettegés, csak kétségbeesett harc a magány ellen, remény a szerelemért, az őrületért, az egyetlen igazságért, hogy igen létezik és van és uralkodik és lehet hinni benne, ha nem is hinni inkább csak kutatni.

A Sztalker Csoport a tavaly bemutatott Míg fekszem kiterítve után - egy közösség születése, a halál és az élet után - most a szerelmet választja témájául.

---

augusztus 4. | 20.00 óra | Romtemplom

KedvesZsámbék 4.0.

Előadják: Kamarás Iván, Földes Eszter, Vecsei H. Miklós
Zenél és közreműködik: Lovasi András
Szerkesztő-rendező: Seres Tamás

---

augusztus 10. és 11. | 20.00 óra | Zsámbéki Műemlék Rakétabázis

Lackfi János: Hinták

Négy hinta, fel-le, fel-le. Négy női sors, kettő mai, kettő pedig évszázadokkal korábbi.
Hogyan fonódnak össze a sorsok? A Zsámbéki Színházi Bázis Vilmos díjas és Mátyás Irán-díjas produkciója

Szereplők: Peremartoni Krisztina, Soltész Bözse
Jelmez, díszlet, látvány: Galgóczy Judit

---

augusztus 18. | 20.00 óra | Romtemplom

Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése

Egy talpig racionális, föld jegyében született, görcsösségig kemény és csontos lény vonzódott egy levegő jegyében született, betegségeitől törékeny lényhez. És viszont. Szerintem ez így rendjén való volt, még ha ennyire ellentétes alkatok viszonyát a külvilág általában nem is érti." - részlet Nádas Péter Bármi jő című, a levelezéskötethez írt esszéjéből.

Előadják: Trill Zsolt, Csákányi Eszter

---

augusztus 25. | 20.00 óra | Romtemplom

Karinthy-kabaré

Karinthy szerint a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely örökérvényűen fejezi ki az életet. Egy „cseppecske dráma" csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. S ha komolyan vesszük, nem is kell okvetlenül kapcsolatban lennie a napi eseményekkel. Az ő jelenetei, humoreszkjei, kupléi éppen ezért mindmáig aktuálisak. Amit a szerelemről, a házastársi kapcsolatról, a dilettánsokról és a sznobokról, a nagyképűségről, a pénzről, a politikáról és a hatalom természetéről csaknem száz éve írt, ma is időszerű.

Karinthy írásaiból összeállította: Fráter Zoltán
Játsszák: Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Szilágyi Tibor, Hajdú Steve

---

augusztus 31. | 20.00 óra | Romtemplom

Békesség-hívogató

Zsoltározó zsiványok

Lackfi János mai zsoltáraiban a mindenség sámlijára állva villanykörtét cserélő Istent mutatja be, aki játékosan belekeni a maradék színeket a papagáj tollába, és csepp emberkéket présel ki az emberből, mint tubusból a majonézt.

Előadja: Lackfi János

Zene: Molnár György (gitár-zeneszerző), Lackfi Johanna (ének), Kormány Bendegúz (dob)

 

 

 

Irodalmi szenzációk a Zsámbéki Romtemplomnál, ősbemutató a Bázison

 

Június 23-án Csákányi Eszter, Hajdú Steve és Vecsey H. Miklós szerepel a #KedvesZsámbék 1.0 - "Füst..." c. esten, közreműködik: Dés László

 

Június 23-án vasárnap délután 15.00 órakor kezdődő előadáson titkokról, gyermekorról, álmokról, csodákról, meglepetésekről és a kacagásról is hallhatnak nagy magyar verseket Csákányi Eszter, Hajdú Steve és Vecsey H. Miklós előadásában azok, akik ellátogatnak a Zsámbéki Romtemplomba. Az előadás az alkotók szerint „gyereklelkű felnőtteknek" készült Weöres Sándor, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Petőfi Sándor, Kiss Ottó, Csukás István, Romhányi József és sok más kiváló költőnk verseiből válogatva. A felolvasószínházi előadást Dés László csodálatos improvizatív szaxofonjátéka teszi teljessé, szerkesztette és rendezte: Seres Tamás.

 

Az idei #KedvesZsámbék sorozatban ismert művészek, színészek, zenészek lépnek fel a középkori Romtemplom fenséges díszletébe álmodott költői esteken, ahol nagy magyar versek hangzanak el. A fellépők között lesz Hámori Gabriella, Vecsei H. Miklós, Kamarás Iván, Földes Eszter, Nagy Ervin, Csákányi Eszter, Szabó Balázs, Kollár-Klemencz László, Dés László, Háy János, Beck Zoli és sokan mások. Hozunk előadásokat a Várkert Irodalom sorozatból, a Petőfi Irodalmi Múzeum egyedi, alkalmi produkcióiból, vagy éppen a Fischer Iván Lakásszínházból, Seres Tamás rendezésében.

 

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni.  A darab azóta több, mint 100 teltházas előadást élt eddig meg, nagy öröm, hogy június 15-én Zsámbékon, a Romtemplomban is látható lesz. (Az eredetileg június 2-ára megváltott jegyek erre az előadásra érvényesek.)

 

A #Kedves Zsámbék sorozat júliusban és augusztusban is folytatódik, július 7-én Kamarás Iván és Fenyő Iván előadásában tekinthetünk bele Petőfi és Arany levelezésébe, amely nemcsak egy nagy művészbarátság lenyomata, hanem elképesztő, pontos kordokumentum is két lángelméjű költő közvetlenségével, önkéntelen stílusbravúrjaival megfogalmazva.

 

A további esteken fellép Elek Ferenc, Fenyő Iván, Nagy Ervin, Hámori Gabriella, Balázs József jazz-zongorista, sor kerül Beck Zoli és Háy János közös zenés-irodalmi műsorára, valamint jön a GreCSÓKOLlár, azaz Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László közös estje is. Augusztus végén a BÉKESSÉG-HÍVOGATÓban „zsoltározó zsiványokat" hallhatunk, azaz Lackfi Jánost és a zenészeket: Molnár Györgyöt, Kormány Bendegúzt és a költő lánya, Lackfi Johanna is színpadra áll.

 

Július 28-án a Sztalker Csoport és a Gyulai Várszínház közös produkciója Shakespeare Vízkeresztje kerül színre Zsámbékon Vecsei H. Miklós fordításában Vízkereszt, de amúgy mindegy címmel. A Sztalker Csoport a tavaly bemutatott Míg fekszem kiterítve után - egy közösség születése, a halál és az élet után - most a szerelmet választja témájául. AZ előadást ifj Vidnyánszky Attila rendezi.

 

A zsámbéki Műemlék Rakétabázis szintén izgalmas produkcióknak ad helyet az idei sorozatban: Június 30-án lesz az ősbemutatója Nagyházi Márton: NemAkárki című moralitásjátékának. A fiatal szerző darabja az önjelölt megváltók története. amely megmutatja a Tömeg és a Lázadó viszonyát, aki új szabadságot akar építeni a múlt felperzselt hiedelmei és elszenesedett morálja helyére.

 

Szintén a Bázison lesz látható ismét Lackfi János: Hinták című nagysikerű darabja Galgóczy Judit rendezésében. Az előadást Mátyás Irén díjjal és Vilmos díjjal ismerték el. Négy női sors - kettő mai, kettő pedig évszázadokkal korábbi - fonódik össze ebben a történetben olyan kiváló színészek előadásában, mint Peremartoni Krisztina és Soltész Böbe.

 

A zsámbéki előadásokról a további információ és jegyek a http://zsambekiszinhaz.hu/ oldalon.

 

 

Zsámbéki Színházi Bázis

 

június 30 | 20.00 óra | Műemlék Rakétabázis

Nagyházi Márton: NemAkárki

moralitásjáték

a Zsámbéki Színházi Bázis produkciója

 

ŐSBEMUTATÓ

 

Akárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy elfogy a talpa alól a föld. De mi van akkor, ha olyasvalakivel történik ez meg, akit nem lehet megijeszteni azzal, hogy el kell számolnia a hitványságával? Ugyan minek és vajh' kinek kellene elszámolnia annak, aki nem áll be a tömegek számolatlan sorába?


A NemAkárki története egy Lázadó históriája; a született, az önjelölt megváltók története. Konkrét helytől és időtől függetlenül mutatja be a Tömeg és a Lázadó viszonyát, aki új szabadságot akar építeni a múlt felperzselt hiedelmei és elszenesedett morálja helyére.

 

„Szerzőként az ihletem első forrása a romba dőlt templom volt, mely nemcsak hogy látszik az otthonomként szolgáló Páty határából, de ezerszer aktuálisabb, mint valaha. Míg más romossá lett templomokat megszállt már régen a tömegek hisztériája, képzelgései és pénze, a zsámbéki templomrom épp olyan e percben is, mint amelyet még nem találtak meg azok az Akárkik, akik restaurálnák bálványaikat a lelkük helyett.

 

Mi van, ha a templomot nem holmi semmi kis véletlen - földrengés, villámcsapás - döntötte le, hanem az a tűz, amely kételyt gyújtott a hívek szívében? Gázolaj pedig ehhez a tűzhöz akad bőven. A tömegek lassú esze, a főhős lázadása és a lelkéért alkudozó fény és árnnyal görgeti előre a történetet. S ahogy fogy a levegő NemAkárki körül, úgy múlnak el körülötte mindazok az értékek, amelyekért úgy érezte, megéri élnie - míg már csak a halált kívánja. Megérdemli vajon?

 

Zöldmezős beruházás tehát NemAkárki története, mely akár már holnap felütheti fejét a Zsámbéki-medence nyugati partján. Én pedig a medence partjáról élvezem italozgatva a műsort, hátha most más jön ki ebből a lázadásból, mit ami már bő kétszáz éve mindig ki szokott jönni. Ki kíváncsi még rá?" (Nagyházi Márton)

 

Nagyházi Márton az Előretolt Helyőrség Íróakadémia ösztöndíjasa, civil foglalkozása szerint vegyészmérnök.

 

„Nagyházi Márton 25 éves és nagyon érdekes, izgalmas gondolatmenete van: a darabja tulajdonképpen egy fordított moralitásjáték." (Galgóczy Judit rendező)

 

Minden moralitásjáték alapja, az elkerülhetetlen halállal való szembenézés pillanata- a játékban vagy egy nap, vagy három a szokványos idő, amit a halálra váró felhasználhat arra, hogy átgondolja a földi cselekedeteit, beismerje a hibáit, bűneit és felkönnyülve, önmagát megváltva megtisztultan adhassa át a lelkét az örökkévalóságnak. A feltétel a halál bizonyosságának elfogadása. A számvetés lehetőségét nyitja meg előttünk a játék. Megvizsgálhatjuk kik voltunk, mit tettünk és békében adhatjuk-e át önmagunkat az utolsó pillanatnak. A halál és elmúlás és az attól való félelem, az önvizsgálat a hit tükrében, rendre bukásra ítélte úgy az akárkiket, mint a megdicsőülésre alkalmatlan külvilágot. A moralitásjáték lehetőséget nyújt arra, hogy morált keressünk a világban, nem csak a magunk, hanem a körülöttünk lévők számára is. Legyen ez akár Új Morál. Nagyházi Márton fiatal kora ellenére, vagy talán pont azért, eltérően a szokványos Akárki ábrázolástól, egy hőst egy Útkereső Lázadót állít a játék középpontjába, egy NemAkárkit.

NemAkárki egyéniség. Az Akárkiknek felajánlja a létezés szabadságának lehetőségét. Az Akárkik a felkínált helyzetben félreértik NemAkárki szándékát. NemAkárki lázadása groteszkké válik, értelmetlennek tűnik. A lelkéért alkudozók -Szeles, Fényes is- csak a feloldás békességét kínálhatják neki. Memento Mori!

 

A program megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta

 

ALKOTÓK:


Kikiáltók, demagógok: Kovács Domó, Ribiánszki András,Hollós Ádám, Kisdi Bendegúz
Vándor: Maday Gábor
Fényes/ Ápoló: Soltész Bözse
Szeles: Lakatos István
Orvos: Hollós Ádám
Építőmérnök: Ribiánszki András
Ápolók: Tóth Evelin, Juhász Niki,Tomori Martina

Akárkik: menekültek, döntéshozók, sírásók, építők

Akárkik: A Kertész 30 Művészeti Gimnázium hallgatói: Kolompár Napsugár, Kisdi Bendegúz, Tóth Evelin, Hollós Ádám, Fodor Dorka,Horváth Viktória, Kovács Domonkos, Franyó Bálint, Monoki Noémi, Balogh Tímea, Rózsa Friderika,nagy Patrik,Horváth Gergő, Págyor Vivi, Varga Miléna

Műszaki vezető: Vadász István
Koreográfus: M.Kecskés András
Hang-Videó: Csáki Rita
Asszisztens-súgó: Kovács Erika
Látvány, zene, rendezés: Galgóczy Judit

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek