Irodalom éjszakája online

Irodalom éjszakája - Online 2020. június 24-26.

www.irodalomejszakaja.hu

 

A járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt az idei Irodalom Éjszakáját új  formában rendezzük meg. Az eredetileg kiszemelt VII. kerületi helyszíneket a jövő évre megőrizve az online térbe költözünk. A kortárs világirodalom sokszínűségét felvillantó szövegrészletek az Örkény Színház 23 ismerős vagy titkos szegletében hangzanak el, a felvételek premierje a Facebookon lesz június 24- én, 25-én és 26-án

(https://www.facebook.com/irodalomejszakaja/ )

 

A különleges irodalmi happeningen az Örkény István Színház színművészei 23 ország 23 kortárs szerzőjének műveiből olvasnak fel.

 

Az idei téma: TITKOK

 

Olaszország Antonio Tabucchi Rébusz című elbeszélésével vesz részt az eseményen, melynek magyar fordítását Lukácsi Margit készítette (Fonák játék, Noran Kiadó, 2002).

 

A novellát Borsi-Balogh Máté színművész olvassa fel, (rendező: Siflis Anna e.h. - SZFE)

 

Premier: Június 26., 19:00 óra

 

Az 1943 as, pisai születésű Antonio Tabucchi számára - több elbeszélésgyűjtemény megírása után - végül két kisregénye, a Requiem (1992) és a Sostiene Pereira (1994) hozta meg a nemzetközi sikert. Tabucchi remek irodalomkritikus és egyetemi tanár volt, aki kiválóan ismerte a portugál nyelvet és irodalmat, azon túl, hogy Pessoát fordította. Egyedi írói stílusában megírt és titokzatossággal áthatott Istituto Italiano di Cultura di Budapest Budapesti Olasz Kultúrintézet műveiben erős polgári elköteleződés érezhető. Bár Tabucchi 2012-ben elhunyt, műveit azóta is fordítják, és mostanra már 18 nyelven olvashatók.

 

1985-ben adták ki a Piccoli equivoci senza importanza (Más elbeszélések) című elbeszélésgyűjteményét, amely rövid időn belül több elismerést kapott. A tizenegy elbeszélés között szerepel a Rébusz is, amely, csakúgy, mint a másik tíz elbeszélés, az élet megszámlálhatatlan titkára próbál magyarázatot találni (Magyarországon a Rébusz című elbeszélés a Fonák játek - Il gioco del rovescio című elbeszélésgyűjteményben olvasható). A mű főszereplője egy sofőr, akinek egy titokzatos nővel kell hosszú útra kelnie. Ám minél inkább haladunk előre az elbeszélésben, a cselekmény annál kuszábbá válik, s így születik meg végül az igazi talány. A Rébusz egy titkokkal és váratlan fordulatokkal teli történet, melyben a rejtélyek behálózzák az olvasót, aki csak úgy szabadulhat és oldhatja fel ezt a roppant kuszaságot, ha átlátja azt és a részletekből összerak egy egészet.

 

Résztvevő országok: Ausztria, Belgium (Vallónia-Brüsszel), Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Japán, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország.

 

SZERVEZŐ: EUNIC Hungary

FŐ PARTNER: Örkény István Színház

FŐTÁMOGATÓ: Budapest Fővárosi Önkormányzata, Erzsébetvárosi Önkormányzat Az Irodalom Éjszakája fővédnöke Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester.