Ismét buszos utazás az Artmagazinnal!

 

 

Az Artmagazin útjain már két olyan várost is megismertettünk, amelyek nem tipikus turista célpontok, így szinte háborítatlan formában őrzik egy korszak lenyomatát.
Titkos, a közönség elől elzárt helyek nyílnak ki az Artmagazin utazók számára ezen az egyetlen napon.
Salgótarján szocialista iparvárosként épült, itt a '45 utáni modern építészet izgalmas alakváltozatait követjük végig, a szocreáltól a brutalizmuson át, egészen a ma divatos „Space Age" jelenségig.

Branczik Márta építészettörténésszel sétálunk az 50-es 60-as években épült lakóházak között, megnézzük a Karancs Szálló brutalista tömbjét és mellette a modern Művelődési Házat, bejárjuk a Megyei Tanács szocreál épületét és az egykori Munkásmozgalmi Múzeum futurisztikus tereit is.

Ebédhelyszínt is javaslunk, az erdőszéli étterem teraszáról a környező hegyeket látjuk majd!

Közben Balázs János festészetéről is mesélünk, és együtt megnézzük az Öblösüveggyárban készült retró-üvegeket is. Egy igazi "médiamogul" magángyűjteményét is megismerjük majd - a régi Magyar Nemzet egykori főszerkesztője, Mihályfi Ernő kollekciójában Gulácsy, Derkovits, Rippl-Rónai, Dési Huber, Galimberti, Kmetty, Czóbel, Nagy István és Uitz Béla művek várnak ránk.

Időpont: 2019. május 18.

Indulás Budapestről: 9:00, Hősök tere (Műcsarnok mellől, a Műjégpálya előtt)

Érkezés Budapestre: 20:00 körül

A kirándulás költsége:
Május 16-ig történő jelentkezéssel és befizetéssel: 6500 Ft
Előzetes regisztrációval a helyszínen fizetve: 7500 Ft

Jelentkezés a tormasi@artmagazin.hu-n.

A buszútra Artmagazin remittendával készülünk, amiből a résztvevők ingyenesen pótolhatják az esetleg náluk hiányzó lapszámokat.

 

Fotó: 1967. Magyarország, Salgótarján Fő tér, a Karancs szálló eszpresszójának kerámiafala, Csohány Kálmán, Énekek Éneke című, 1964-ben készült alkotása  Forrás: Fortepan