Jászárokszállás templom - könyv ismertetőA jászárokszállási templom történetéről, művészi szépségéről, a festményekhez, szobrokhoz fűződő érdekességekről, bibliamagyarázatokról szól ez a sok képpel illusztrált, igényes megjelenésű kötet.

Három testvér, Tóth Béla, Tóth Pál Péter és Tóth Sándor szülőfalujuk gyönyörű templomáról készítette szüleik, André Jusztina és  Tóth Béla emlékére ezt  a művészeti kiadványt.
Mint a mesében a három testvér egy faluból indult el, s tanulmányaik során korán elkerültek a településről. Tóth Béla  bányamérnök, Dr.Pál  Péter  demográfus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Dr.Tóth Sándor jogász mindig is támogatta szülőhelyét.
Nem feledték a helytörténeti előadásokon hallott színes előadásokat a szülőhelyük határában húzódó  Csörsz  árokról, mely a Római Birodalom  védelmi sáncrendszerének volt a  része  a népvándorlás kori betörésekkel szemben.
Csodálatos ókori, több mint 1700 éves római és szarmata emlékeket tártak fel
itt.
A város legfontosabb építészeti, történeti látnivalója a kívül-belül csodálatosan felújított barokk műemlék templom. A mai templom elődjét 1630-ban építették. Mai templomát 1761 és 1767 között építették a korábbi, szűknek bizonyult helyén. A költségek okán a templomtestet a korábbi épület tornyához csatlakoztatták. 1779-ben Nyitrai Gáspár plébános Esterházy Károly püspökhöz írt levelében kifejti, hogy szeretné lebontani az öreg tornyot, mert félő, hogy rádől az új templomhajóra. Kettős torony építésére szeretné megnyerni a püspököt, olyanéra, amelyet Esterházy a birtokán, Pápán építtetett. A püspök nem támogatta a tervet, leginkább azért, mert nem látta biztosítva az építési költségek fedezetét. Így 1787-ben egy torony került a homlokzatra copf stílusú kapuzattal. Maga az épület barokk stílusú, egyhajós, öt boltszakaszos. A látogató
- akár vendég, akár helybéli - elismerően szól templom szépségéről. Többen és szakszerűen írtak már a több mint 250 éves templom történetéről. E kötet a templom imára, elmélyülésre késztető művészi szépségeit tárja elénk.

Az építés idején élő több mint négyezer árokszállási hite és nagylelkűsége, az építést vezető plébános, az itt működő ferences (minorita) atyák elszántsága és kapcsolatai, Esterházy Károly püspök bölcsessége, kultúrateremtő, művészetpártoló nagylelkűsége, a mesterek és művészek Isten adta tehetsége kellett ahhoz, hogy ma megcsodáljuk e nagyszerű Isten-hajlékát.

A templom jobb oldalán elhelyezett, de a második világháborúban szétlőtt Szent Pál  apostol szobrát  Szöllősi Enikő Munkácsy - díjas szobrászművész,  Dr. Tóth Pál Péter felkérésére, kedvezményes költséggel alkotta meg. A Tóth testvérek a templom 1993 - ban kezdődött  és évekig tartott restaurálás munkálatait  adományaikkal támogatták,  az elszármazott jászárokszállásiakat pedig Dr. Tóth Pál Péter  inspirálta  a felújítási munkálatok támogatására. Emellett a templom művészi értékeinek dokumentálására felkérte Gránitz Miklóst, a Magyar Érdemrend  Lovagkeresztjével kitüntetett fotóművészt, aki grátisz elkészítette a gyönyörű  felvételeket, s amelyek a gerincét alkotják  a Tóth Pál Péter  szerkesztésében, a Gondolat Kiadó  gondozásában megjelent exkluzív kiadványnak.
A kötet célja, hogy felhívják a figyelmet  mindarra a szépségre , gazdaságra, amellyel az építéskor, s az azt követő  századokban a templombelsőt díszítették. A különböző alkotások előtt képzeletben  meg -  megállunk, s a látottakról rövid  magyarázatot, gondolatot olvashatunk.
Az igényes kötet Gyulán, a Dürer nyomdában készült.

B.Mezei Éva