Könyvbemutató: Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam 2 (2014. szeptember 29.)

 

MEGHÍVÓ

A Noran Libro Kiadó szeretettel meghívja

a Magyar polip -
A posztkommunista maffiaállam
2

című könyv bemutatójára

 2014. szeptember 29., hétfő 17.00 órára

Benczúr Hotelbe

(1068 Budapest, Benczúr u. 35.)

 

 

A  Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam a tavalyi év egyik sikerkönyve, mely a tudományos művek esetében példátlan módon több mint 12 000 példányban kelt el, nagy sajtóvisszhang közepette.  Ezt követi most az immáron berendezkedett autokratikus rendszert elemző második, többségében új szerzők által jegyzett tanulmánygyűjtemény.

 

A könyvet bemutatja

 

Szelényi Iván
 Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

 

Szigeti László (Pozsony)
Visegrád-díjas műfordító, könyvkiadó

 

Tóta W. Árpád
 Joseph Pulitzer-emlékdíjas újságíró, publicista

 

Házigazda Kőrössi P. József kiadóvezető

 

 A kötet szerzői

Andor Mihály, Ara-Kovács Attila, Becker András, Békesi László,
Deák András György, Dessewffy Tibor, Hegedűs József, Jancsics Dávid, Juhász Pál, Kácsor Zsolt, Kozák Márton, Krémer Balázs, Lakner Zoltán, Magyar Bálint,
Nagy C. Ádám, Péteri Gábor, Ripp Zoltán, Trencsényi Balázs, Ungváry Krisztián,
Vásárhelyi Mária, Vörös Imre

 

A kötet szerkesztői

Magyar Bálint és Vásárhelyi Júlia

Vásárlási lehetőség

 

„Alapmű. Az orbáni kurzus értelmezésének ez lesz a kiindulópontja. Aki érteni akarja, miben élünk, nem nélkülözheti."

Révész Sándor

 

„Finomra szőtt fogalmi háló, tökéletesen lehetővé teszi a mai magyar társadalom leírását."

 

Csepeli György

 

„Semmi kétség: a Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam című kötet az eddigi legteljesebb, legalaposabb, legátfogóbb elemzése a 2010 óta kiépült Orbán-rezsimnek. Aki igazán érteni akarja, hol él - miféle hatalom nyomása alatt -, az aligha nélkülözheti az e könyvbe foglalt lényegi, ugyanakkor enciklopédikus tudásanyagot."

Debreczeni József

 

„A »maffiaállam« nem egy légből kapott állítás, ellenkezőleg, e fogalom a hatalom új birtokosainak egyik lényegi tulajdonságára világít rá: szerveződési formájukra. Ami e rendszert a többitől megkülönbözteti, az a közös családi és üzleti kapcsolatok sajátos szövevénye.  Ezt figyelembe véve válik érthetővé a maffiaállam nacionalizmusa is, és hogy miért vannak kizárva a nemzetből azok, akik nem részei a családnak, vagy nem alárendelt vazallusai annak."

Karl Pfeifer

 

„Magyar leírja az Orbán Viktor irányítása mellett létrejött világot, bemutatja egy rendszer kiépülését, történelmileg értelmezi és elhelyezi a struktúrát, és magyarázattal szolgál a félelem, az öncenzúra, a szolgai alkalmazkodás és szabad rablás mind fojtogatóbb légkörére. A szöveg mindemellett kellően indulatos és harcos is. Nem kritizál, szemrehány vagy moralizál. Nem ringatja olvasóit abban a hitben, hogy a rossz kormányzás, demokráciatorzítás, nemzeti elzárkózás és Európa-ellenesség helytelenségéről meg lehet győzni a hatalmat. A »maffiaállam« könyörtelen telitalálat: a Fidesz-hatalomnak nem ezt vagy azt a sajátosságát emeli ki, hanem alapvonására mutat rá, és arra, hogy a negatív jelenségek az alapszerkezet logikus következményei. Valóban, máshol is van rossz kormányzás, vannak antidemokratikus törekvések, ilyen vagy olyan törvények stb., de a „maffiaállammá" összeálló szerkezet és hatalomgyakorlás az EU-n belül kivételes újdonság. Magyarország mai állapota attól különleges, hogy a negatív jelenségek nem kisiklások, hanem egy rendszer lényegét tükrözik."

Petőcz György

 

A Magyar polip „egy olyan modellt fogalmaz meg és jár körül, mely éles kritikai beállítottsága mellett az orbáni rendszer »titkainak« megfejtésével, a mögöttes célok leleplezésével kecsegtet; a posztkommunista maffiaállam elmélete, induktív logikával, az egyébként egymástól független (legalábbis a külső szemlélőnek annak tűnő) egyedi események, intézkedések és vezetési stílusok, valamint az azokat kísérő elrejtő technikák rendszerszerű összekapcsolását jelenti."

 

Magyari Nándor László

 

„A könyvnek van egy, a magyar eseten túlmutató hozadéka. A benne leírt fejlődés bizonyítja, hogy a demokratikus rendszereket milyen veszélyek fenyegethetik akár még az EU tagállamaiban is.  A magyar eset jól illusztrálja Fareed Zakaria tézisét az illiberális demokráciákról, és könnyen az ilyen folyamatok tankönyvi példájává válhat. Ez figyelmeztethet arra, hogy a régió más országai is követhetnek hasonló utat."

 

Jean-Paul Herman és Lise Herman