Olasz Nyelv Hete a Világban 2020 2020. október 19-25.

Az idei kiadás témája: Olasz nyelv a szavak és képek között: graffiti, könyvillusztráció és képregény.

A Lucca Crea szervezet indította útjára a "Lucca Project Contest-Giovanni Marinelli" pályázatot, amelynek keretében képregény szerzők és rajzolók pályamunkáit várták. Október 12-től a pályázat nyerteseinek munkái megtekinthetők a szervezet többnyelvű honlapján https://luccaprojectcontest.it/, valamint az Olasz Nyelv Hete folyamán több webinárt is tartanak a témában. Az Olasz Kutlrúintézet épületében egy kiállítás keretében élőben is megtekinthetők leszenk a nyertes pályamunkák okt. 19-től (okt. 19-én 16.00-19.00) kezdődően november 20-ig az Intézet épületében (belépés ingyenes).

A Pádovai Egyetem és az Olasz Külügyminisztérium szervezésében okt. 19 és 25 között öt virtuális találkozó kerül megrendezésre a legnevesebb olasz illusztrátorok részvételével, a vendégek között lesz Guido Scarabottolo, Sonia Maria Luce Possentini, Marco Brancato, Vittoria Facchini és Alessandro Sanna. A Jelekről és szavakról elnevezésű beszélgetéssorozat közben a nézők, a szerzők segítségével felfedezhetik az olasz nyelv sajátos hangulatú szavainak különböző grafikai értelmezéseit, minden egyes szerző egy adott szóra készít illusztrációkat egyéni stílusában, egyéni interpretációjával. Az élő közvetítések időpontjai:

Okt. 19., hétfő, 12.00 - Guido Scarabottolo (Libro - könyv)

Okt. 20., kedd, 12.00 - Sonia Maria Luce Possentini (Natura - természet)

Okt. 21., szerda, 12.00 - Marco Brancato (Libertà - szabadság)

Okt. 22., csütörtök, 12.00 - Vittoria Facchini (Segno - jel)

Okt. 23., péntek, 12.00 - Alessandro Sanna (Silenzio - csend)

Az Olasz Kulturális és Turisztikai Minisztérium kezdeményezésére jött létre a Képregény a Múzeumban program, amelynek keretében olasz képregény írók és rajzolók keltenek életre 51 neves olasz múzeumot. A programot 5 webinar kíséri majd a külföldi Olasz Kultúrintézetek rendezésében. https://fumettineimusei.it/. Kövesse az online programokat az Olasz Kultúrintézet FB oldalán megjelenő eseményen! https://www.facebook.com/IICBUDAPEST