Aggódik a vízhiány miatt Juhász Árpád geológus

 

 

A hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja a NYÁR 22 műsorában beszélt a Magyarországot sújtó aszályos időjárásról.

 

Noha gyakran nevezik Magyarországot a vizek országának, az elmúlt hónapok csapadékhiánya megmutatkozik mind a mezőgazdaság, mind a természetes vizeink állapotán. Az elmúlt években Európa jelentős részén szinte megszakítatlan aszályos periódus tapasztalható, a nyugtalanító jelenség azonban nem egyedülálló a történelemben - szögezte le a NYÁR 22 műsorában a Pro Natura-díjas geológus, Juhász Árpád.

 

„Egy geológus mindig a múlt alapján következtet a jövőre. Az 1800-as évek utolsó harmadában a Balaton vízállása olyan alacsony volt, hogy szinte kiszáradt. Akkoriban építették a balatonfüredi Tagore sétányt, és a Sió-csatorna zsiliprendszerét is stabilizálták. Ugyanebben a időszakban a Velencei-tó teljesen kiszáradt, és fel is osztották a területet mezőgazdasági célra" - fogalmazott Juhász Árpád a Duna nyári magazinműsorában.

 

A geológus-szakértő az erdőket érintő szárazságról saját maga is megbizonyosodott, a Pilisben található Kárpát-forrás teljesen kiszáradt. Az előrejelzések alapján úgy látja, hosszútávon arra lehet számítani, hogy évről-évre meg kell majd küzdenie az aszállyal Magyarországnak. A teljes beszélgetés újranézhető a Duna Médiaklikk-oldalán, ahol a NYÁR 22 korábbi adásai is elérhetők.

 

NYÁR 22 - minden hétköznap és szombaton 10-től délig, élőben a Dunán!

 

 

Legolvasottabb cikkek