Eredetileg más pályára készült Bagdy Emőke

 

 

A verstanulásnak érzelmi intelligenciát fejlesztő szerepe van - ezt Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus mondta a Duna Televízió Almárium című műsorában a közmédia Mondj verset a nagyival! című szavalópályázata kapcsán. A közös versmondás, tanulás a nagyszülőkkel életre szóló élményt is jelenthet, amelyre saját életéből hozott példát a szakember.

 

Jankovics Marcell utolsó munkája, a Toldi premierje alkalmából Mondj verset a nagyival! címmel hirdetett szavalópályázatot az MTVA, amelyre unokák és nagyszülők közösen nyújthatnak be pályaművet, videó formában.  Az Arany-mű egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi-ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, valamint esélyt kaphatnak, hogy az Almáriumban szerepeljenek. Ennek kapcsán volt a Duna Televízió hétköznap délutáni magazinműsorának vendége Bagdy Emőke. A szakpszichológus a versek, illetve a közös verstanulás jelentőségét emelte ki a beszélgetés során.

 

„Fontos már óvodás korban a versek tanítása, nem a tartalom, hanem a ritmika, a hangzás miatt. A verstanulásnak fontos szerepe van az érzelmi intelligencia fejlődésében. A bal agyféltekénkhez, az okos agyhoz a ritmus, míg a jobbhoz a zeneiség kötött. Csak a vers és a zene képes arra, hogy mindkét agyféltekénket együtt iskolázza" - magyarázta Bagdy Emőke. A közös verstanulás a nagyszülőkkel a generációs kötelékek erősítésében is nagy szerepet játszik, sőt, életre szóló élményt is adhat.

„Nagyapám költő volt, mikor 5-6 éves voltam szavakkal játszottunk, rímeket faragtunk, vagyis verseket tanultunk. Óriási gazdagságot adott azáltal, hogy belém oltotta a versek szeretetét. Eredetileg egyébként irodalmár akartam lenni" - mesélte a pszichológus saját magáról.

Hogy miért jó a felnőtteknek is, ha rendszeresen szavalnak, vagy miért jó a szülőknek, hogy saját napi életükből kreálnak esti mesét gyerekeiknek, az kiderül az Almárium beszélgetéséből, amelyet IDE kattintva lehet újranézni.

 

Mondj verset a nagyival! című pályázatra a videókat a toldi@mtva.hu címre lehet küldeni szeptember 19-ig. A felhívás részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon.

 

Legolvasottabb cikkek