Példaértékű összefogás a fenntartható segítségért

 

 
A MOL napelemparkkal, a Mercarius Flottakezelő és a Pappas Auto személygépkocsikkal támogatja az Ökumenikus Segélyszervezetet, hogy még több családnak tudjanak segíteni Nemcsak az ünnepek alatt, de hosszú távon, a hétköznapokban is fontos a rászorulók támogatása - ez volt a fő üzenete annak a sajtótájékoztatónak, melyet az Ökumenikus Segélyszervezet és vállalati partnerei tartottak a szervezet által működtetett családok átmeneti otthonában, Szolnokon.
 
Az immár 21. éve működő szociális központ igazán 21. századi támogatást kapott ahhoz, hogy még hatékonyabban tudja segíteni a rászorulókat az év 365 napján. Az eseményen adták át a MOL Magyarország 8 milliós támogatásával megvalósult, 66 napelempanelt tartalmazó beruházást, mely a jövőben a 40 főnek otthont adó intézmény teljes energiaellátását fedezi, évente több mint 1 millió forint rezsiköltséget takarítva meg az intézmény számára. A megújuló energia használata fa-egyenértékben 10.648 ki nem vágott fát jelent, illetve 7,5 hektár ültetett erdőt kímél meg. A támogatás 11 elektromos fűtőtest beszerzésére is lehetőséget nyújtott.
 
Más értelemben, de szintén a segítségnyújtás fenntarthatóságát, költséghatékonyságát segíti elő az az adomány, melyet a Mercarius Flottakezelő és a Pappas Auto ajánlott fel a Segélyszervezet részére. A szervezet családokat segítő intézményei - köztük a szolnoki átmeneti otthon - 4 db személyautót használhatnak térítésmentesen, teljes körű flottakezelési szolgáltatással karitatív célokra 2022-ben. Külön meglepetés volt, hogy az autók teli csomagtartóval érkeztek, a Mercarius Flottakezelő ugyanis bőséges élelmiszer adománnyal is meglepte az átmeneti otthon lakóit.    
 
A beruházást, illetve az autókat az adományozók képviselői ünnepélyes sajtótájékoztatón adták át január 17-én, Szolnokon. Az eseményen részt vett Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc, Szolnok MJV polgármestere, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Sándorné Pólik Róza, az Ökumenikus Segélyszervezet szolnoki központjának vezetője, Ratatics Péter, a MOL Magyarország operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója, Paizs József, a Pappas Auto ügyvezető igazgatója és Rónai-Horst László, a Mercarius Flottakezelő ügyvezető igazgatója.
 
Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: „A MOL egy nemzetközi nagyvállalat, de Magyarország sokkal többet jelent számunkra egy tízmilliós piacnál. Mi felelősséget érzünk az itt élő emberekért, és minden olyan kezdeményezést örömmel támogatunk, amely innovatív megoldásokkal könnyíti meg a rászoruló családok életét. A mostani beruházással nemcsak az átmeneti otthon teljes energiaellátását oldottuk meg, de a fenntartható intézményi működés és a környezetvédelem ügyét is szolgálhattuk. Bízom benne, hogy a jövőben is sok hasonló együttműködésre lesz lehetőségünk az Ökumenikus Segélyszervezettel."
 
Rónai-Horst László, a Mercarius Flottakezelő ügyvezető igazgatója beszédében elmondta: „Úgy véljük, hogy most, amikor rendkívüli időket élünk, és egy olyan problémát kell közös erővel leküzdenünk, amely mindenki érint, még inkább szükség van arra, hogy segítsünk a bajbajutottakon. Bízunk benne, hogy ezekkel a járművekkel az Ökumenikus Segélyszervezet kollégái még hatékonyabban tudják majd végezni a munkájukat."
 
Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója beszédében elsőként a MOL Magyarországnak mondott köszönetet, kiemelve, hogy a vállalatot és a Segélyszervezetet évtizedes együttműködés köti össze a társadalmi szerepvállalás terén. Hangsúlyozta, ahogy a szolnoki intézmény tetején helyet kapó napelemek is azt hirdetik: közös értékünk a fenntarthatóság. Hozzátette: A költségmegtakarítás mellett nagy segítség az is, hogy a rendszer működése teljesen automatikus, semmilyen beavatkozást nem igényel, tehát az üzemeltetése sem jelent az intézmény számára semmilyen plusz költséget.
Az elnök-igazgató a Mercarius Flottakezelő adományát megköszönve hangsúlyozta: mindig nagy öröm, amikor új partnert köszönthet támogatói közösségében az Ökumenikus Segélyszervezet, különösen is, ha az adományozó a hosszú távú segítségnyújtás mellett köteleződik el. Lehel László kiemelte: A négy személyautó az ország különböző pontjain, különböző intézmények munkáját fogják jelentősen segíteni, olyan intézményekét, melyek az év 365 napján segítik a rászorulókat.
 
A családok átmeneti otthonáról röviden
Az Ökumenikus Segélyszervezet kiemelten fontos célkitűzése, hogy esélyt kínáljon a krízishelyzetbe került családok, illetve a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására.  Ezen célok határozzák meg a 2001 óta működő szolnoki szociális és fejlesztési központ munkáját is. A központban többek között egy 40 fős családok átmeneti otthona is helyet kap, amely lakhatásukat vesztett vagy bántalmazás elől menekülő családoknak nyújt menedéket és esélyt a továbblépésre. A központ az elmúlt években számos további szolgáltatással bővült (2008-ban krízisközponttal, illetve „félutas házakkal", 2019-ben Krízisambulancia szolgáltatással), s így Szolnok város legnagyobb szociális intézményévé vált. 2021-ben közel 80 családnak és 170 gyermeknek nyújtott támogatást szolnoki intézményén keresztül az Ökumenikus Segélyszervezet.

Legolvasottabb cikkek

Az ablak