Pilinszky-szöveg megzenésítésére írt ki pályázatot az MRME

 

 

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei Nonprofit Kft. (MRME) pályázatot írt ki zenemű komponálására Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából. A 20. század egyik legjelentősebb magyar költőjének tiszteletére verses meséjének szövege nyomán születhetnek meg az új komolyzenei művek.

 

Az MRME pályázatot hirdetett Pilinszky János születésének centenáriuma alkalmából, amellyel a zeneszerzők a költő egyik művének megzenésítésére kaptak lehetőséget. „Az MRME feladata, hogy a kortárs zenét támogassa, új magyar zeneművek keletkezését inspirálja. A Pilinszky-évhez kapcsolódva, A Nap születése című verses meséjére várjuk az országon belüli és külhoni zeneszerzők munkáit" - mondta Devich Mártonaz MRME ügyvezetője.

 

VIDEÓ

 

A pályaműveket a klasszikus zeneművészet emblematikus alakjaiból álló zsűri bírálja el: Vásáry Tamás, Kovács János, Bánkövi Gyula, Hollós Máté, valamint Tóth Péter. A győztes zeneművet az MRME 2021/22 évadban műsorra tűzi és a Bartók Rádió a későbbiekben stúdiófelvételt készít belőle. Az ősbemutató hangversenyre ősszel kerül sor.

 

Bővebb információ és a pályázati kiírás az MRME hivatalos oldalán érhető el.

 

Legolvasottabb cikkek