Sasvári Sándorral folytatódik a Mondj Te is egy verset beszélgetéssorozat

 

 

 

A Mondj Te is egy verset pódiumán Sasvári Sándor és lánya, Léna sorakoztatja fel hazánk zenei gyöngyszemeit: a Jászai Mari- és EMeRTon-díjas magyar színművész, zenész, Sasvári Sándor lányával közösen várja zenés estjére az érdeklődőket 2021. szeptember 19-én, vasárnap este 19 órakor a Pasaréti Közösségi Házban.

 

 

Sasvári Sándor és lánya Sasvári Léna immár hatodik éve lép fel közösen határon innen és túl, több alkalommal lóháton. Változatos repertoárjuk tartalmazza a legismertebb musicaleket, világslágereket és saját dalokat is. Első közös videóklipjük a Bárcsak tudnánk vigyázni Rád 2018-ban került fel a videómegosztó oldalakra, 2021-ben pedig már rockopera előadásban szerepelnek együtt.

A beszélgetéssorozat nyitó alkalmával Mécs Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-nagydíjas, kiváló és érdemes színművész, rendező vezette keresztül a közönséget versek és történetek sorával a több mint hatvanéves pályafutásán. „Nem elég mélyen gondolni, érezni, tudni is kell a közönségnek, hogy mire is gondol a színész" - adta tovább egy mesterének alapvetését Mécs Károly, aki hozzátette: a mai gyorsaság nem a megalapozott, mélyebb gondolatok kifejezésére szolgál, hanem a gyors, lényegre törő közlésekre, ami nem sarkallja az embereket például egy Shakespeare-monológ meghallgatására. Sajnálatát fejezte ki, amiért elszűkített magyar nyelvet tanulnak ma egymástól a fiatalok, amitől rengeteg magyar szó és fogalom megváltozik, vagy el is tűnik, emiatt pedig például Jókai szövegeinek nagy részét sem is értik a gyerekek. „A kulturális felkészültségünk alapjai az olvasmányaink, és azok, akik verseket olvasnak, egészen másként látják a világot, másként éreznek" - tette hozzá.

Az est folyamán a Mondj Te is egy verset Egyesület elnökével, Takács Bencével beszélgetnek a vendégek egy pohár bor mellett versekről, szerepekről és kollégáiról. Az egyesület 2021 őszén több hasonló programot tart, ahol többek között Vecsei H. Miklóssal, AG Weinbergerrel és Ferenczi Györggyel is találkozhatunk, miközben az estek borásza, Dúzsa Tamás finomabbnál finomabb nedűit kóstolhatja meg a közönség.

A Mondj Te is egy verset mozgalom immáron egyesület formájában, önálló szervezetként folytatja misszióját annak érdekében, hogy hazánk verskincsének ismeretét és szeretetét, a pódiumművészet szellemet és lelket építő eszköztárának népszerűsítését, a helyi közösségek értékalapú megerősítését elősegítse. A Mondj Te is egy verset Egyesület kiemelt célja, hogy a legfiatalabb generációk számára is népszerűvé tegye a magyar nyelven született irodalom, a hangzó szövegen keresztüli önkifejezés ügyét, valamint hogy értékrendjük kialakításához, a hazaszeretet és a nemzet sorskérdései felé fordulásához olyan támaszt és segítséget kapjanak, melyet kizárólag hazánk legnagyobb írói és költői adhatnak meg.

 

A program Facebook-eseménye: 

https://www.facebook.com/events/823943878290547?ref=newsfeed 

 

Legolvasottabb cikkek