A 68-as úton nem kell dideregned!

A Dél-Dunántúli 68-as út mentén fekvő városok közös kincse a föld mélyéről feltörő magas hőmérsékletű termálvíz.

 

 

A Dél-Dunántúli 68-as út mentén fekvő városok közös kincse a föld mélyéről feltörő magas hőmérsékletű termálvíz. A nagyatádi, csokonyavisontai és barcsi gyógyfürdőkbe érdemes ellátogatni akkor is, ha Pécsen vagy Kaposváron járunk.
A természet ezen a vidéken is kivételesen bőkezűen bánt velünk, Magyarokkal a gyógyító vizeket illetően, mi azonban még mindig nem tudunk megfelelően élni a kezünkbe adott gyógyerővel. Pedig számos orvosi felmérés támasztja alá, hogy évente két termálvíz kúrával a krónikus mozgásszervi betegségek egyensúlyban tarthatók, a betegség okozta fájdalmak mérséklődnek, az érintett ízületek mozgásfunkciói javulnak, végeredményben a beteg életminősége javul!  Az idősek és sportolók mellett az egészségtudatos  fiatal felnőtt korosztálynak is előnyére válik a termálvíz, mivel a betegségek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet játszik a létező legkellemesebb „gyógykezelés".

 

Északi irányból, azaz a Balaton nyugati csücskétől a 68-as úton 60 km-t megtéve elérjük Nagyatádot, Somogyország legparkosabb fürdővárosát.  Tiszta levegő, rendezett utcák és gondozott, virágos parkok tárulnak a szemünk elé. Nagyatád szívében a Széchenyi tér Pazar parkjában található a 2006-ban újjávarázsolt, különleges hangulatot árasztó Termál gyógyfürdő, melyet hazánk legszebb fürdői közé sorolnak.  A településen az 51 celsius fok hőmérsékleten felszínre törő nátrium-hidrogén-karbonátos vizet 1906 óta használják gyógyfürdőzésre mozgásszervi- ízületi- nőgyógyászati és idegrendszeri megbetegedések kezelésére, sclerosis multiplex esetén, továbbá  agyvérzést és műtétet követő rehabilitációra. Balneo- és elektroterápiás kezelések, masszázsok és szauna segítik a gyógyulást. A nagyatádi termálvíz az ország legjobb hatású minősített gyógyvizei közé tartozik. A gyógyfürdő egész területe és megközelítése akadálymentesített!

 

Az őstölgyesektől és ősborókásoktól körülölelt, édeni nyugalmat árasztó Csokonyavisontán olaj után kutattak, amikor 1943-ban olaj helyett 73 Celsius fokos víz tört fel. A vízről hamarosan kiderült, hogy csodás gyógyerővel bír, amit eleinte csak a helybéliek fordítottak a javukra. Ma már 10 hektáron elterülő fürdővel büszkélkedhetnek, az 1844 négyzetméter vízfelület 9 medencét ölel fel - 4 gyógy-, élmény-, úszó-, gyermek- és mártózó medence várja a kikapcsolódni és gyógyulni vágyókat. A téli időszakban érdemes rászánni magunkat egy gyógykúrára, ha emésztési zavarokkal, epe- , gerinc- vagy idült nőgyógyászati bántalmakkal küzdünk vagy vesepanasz esetleg mozgásszervi megbetegedés a gondunk, a csokonyavisontai gyógyvíz ugyanis ásványianyag-koncentrációját tekintve kiemelkedik a hasonló jellegű alkálihidrogén-karbonátos gyógyvizek közül. A gyógyvíz jodid-ion tartalma következtében a jódos gyógyvizek csoportjába sorolható. Összes ásványi anyag tartalma: 3322,00 mg/l, ez alapján az ország egyik legjobb minősítésű gyógyvize. Aki még nem próbálta a szénsavas pezsgőfürdőt vagy a víz alatti vízsugármasszázst, itt feltétlenül tegye meg! A mozgásszervi panasszal érkezőket reumatológiai szakrendelés várja. Ami a szállást illeti: a fürdőhöz tartozik a közvetlen átjárással működő lakókocsis és sátras, korszerű Thermál Camping, de megszállhatunk a fürdő területén az apartman szobák vagy a fürdőhöz közel bérelhető 2-6 személyes kiskertes nyaralók egyikében. Ha horgászni támad kedvünk, megtehetjük helyben az 1 hektár alapterületű horgásztavon.

További információ...

 

A barcsi gyógyfürdő és rekreációs központ a turisztikai régió egyik legújabb és legmodernebb fürdője: 2006-ban nyitotta meg kapuit és 2010-ben bővítették. Nemcsak tradicionális és modern terápiás kezelések lelhetők itt fel, de az alternatív gyógymódok hívei sem fognak csalódni, ha ellátogatnak a komplex gyógyászati kezeléseknek helyt adó részlegbe. A fiatalabb generáció körében népszerű nyitott élménymedence, melyben sodrófolyosó, nyakzuhany és jakuzzi segít regenerálódni, az egész év során folyamatosan üzemel, így akár a téli hóesés idején is igénybe vehető. A wellness rajongói kipróbálhatják a fürdő fedett részén kialakított három finn szaunát, az infraszaunát, a gőzbarlangot, valamint a hideg kamrát a maga frissítő 5 °C-os hőmérsékletével. S hogy testünk egyetlen porcikája se szenvedjen hiányt az élményelemekből, a szaunából kijövet egy Kneipp taposó ad alapos masszázst fáradt lábainknak.

Külön kiemelnénk, hogy a gyógyvíz áldásos hatásait 34, 36, 38 és 40 fokos hőmérsékletű medencékben is élvezhetjük, ami sokak problémáját megoldja - nevezetesen, hogy szívesen vennének gyógyfürdőt, de a keringésüket nagyon megterheli a magas hőmérséklet. Az immunerősítő, gyulladáscsökkentő, mozgásszervi panaszokat enyhítő  barcsi víz 1317 méter mélyről tör fel 55 fokos hőmérsékleten. A reumatológiai szakorvosi terápiák mellett számos wellness szolgáltatás vehető igénybe az idegkisimító türkizkék falak közt.
A Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekvő, a „Dráva fővárosaként" emlegetett Barcsról érdemes sétahajós kirándulást tenni: a kikötőből induló sétahajóról megismerkedhetünk a két országot elválasztó folyóval, és a partjain elhelyezkedő védett növény és állatvilággal. A Drávaszentesi Oktató és Bemutatóközpont, a hozzá kapcsolódó területen, természetismereti programokat, túrákat, és előadásokat kínál. Az ártéri legelőn elhelyezkedő bemutató gazdaság területén régi magyar állatfajtákat ismerhetünk meg. Madárfigyelő tornyokból megfigyelhetjük a vizes élőhelyek élővilágát. 

További információ...

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek