A kiselefánt fiú, és most keresnek neki nevet

Az Állatkert honlapján jövő szerdáig lehet szavazni

 

 

 

 

Mától jövő szerdáig lehet szavazni a kiselefánt nevére a Budapesti Állatkert honlapján. A voksolás eredményét jövő csütörtökön teszik majd közzé. Az elefántborjú - akiről már azt is tudni, hogy kisfiú - azonnal a közönség elsőszámú kedvencévé vált.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert a nagyközönség segítségét kéri az április 24-én született, fiúnak bizonyult kiselefánt nevének kiválasztásában. A városligeti intézmény honlapján három előzetesen kiválasztott, „előzsűrizett" névre lehet szavazni mától egészen jövő szerdáig, május 12-e éjfélig. A voksolás eredményét a rákövetkező napon, azaz jövő csütörtökön hirdetik majd ki.

 

A három szavazásra bocsátott név a következő:

 

  • Artur - kelta-angol eredetű név (magyarosan Artúr, angolosan Arthur);
  • Huba - magyar eredetű név (aminek esetleg szláv gyökerei is lehetnek);
  • Samu / Shamu - magyarosan a Sámuel önállósult magyar beceneve, de Indiában és a Közel-Keleten is előfordul névként (Shamu latin betűs átírással), amely jelentését tekintve eredetileg az északi irányra, illetve a türelemre utal.

 

Az állatok, így az elefántok névadásával kapcsolatban is többféle hagyomány létezik a Budapesti Állatkertben. Ezek egyike, hogy sok állatnál a kicsik nevének kezdőbetűje megegyezik az anyaállatéval. Az előző két kiselefánt esetében is ezt a gyakorlatot követték, de az állatkerti szakemberek most arra jutottak, hogy nem ragaszkodnak az A betűs nevekhez. A budapesti elefántoknál ugyanis már az anyuka (Angele), az apuka (Assam) és a nagytesó (Arun) neve is ezzel a betűvel kezdődik. Így a most szavazásra bocsátott nevek között is csak egy A betűs akad, s annak a hangzása is jól megkülönböztethető a többitől. Ez igen fontos szempont, hiszen a gondozók az állatokat hívónevükön szólítják meg, és ha a nevek túlságosan hasonlók, az állatok esetleg eltéveszthetik, hogy róluk, vagy valamelyik társukról van-e szó.

 

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Itt lehet szavazni a kiselefánt nevére: https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/itt-lehet-szavazni-az-aprilisban-szuletett-kiselefant-nevere

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek