A Magyar Kultúra Napja a Duna Televízióban

A Duna Televízió január 22-én, a Magyar Kultúra Napján különleges és értékes műsorokkal, új portré- és ismeretterjesztő filmekkel,

nívós játékfilmekkel, valamint Cseh Tamás emlékesttel várja nézőit a képernyők elé.

 

Kölcsey Ferenc a kézirat szerint 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását, s ezért 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A Nemzet Televíziója a jeles esemény apropóján idén is értékes műsorokkal várja nézőit. Január 22-én, szombat reggel 7 óra 35 perckor elsőként a gyermekeknek kedveskedünk: a Katkics Ilona rendezte Három szabó legények című magyar játékfilmet láthatják a kicsik, Bencze Ferenc, Helyey László, Pap Vera és Paudits Béla főszereplésével.

Délelőtt 10.45-kor Majális után... - Szinyei Merse Pál élete és festészete címmel tekinthetnek meg egy új magyar ismeretterjesztő filmet, Lakatos Iván rendezésében. Lilaruhás nő, Majális, Pacsirta ... Szinyei Merse Pál festményei senki számára sem ismeretlenek. A művész a magyar plein air festészet megteremtője volt; a modern magyar piktúra első nagy képviselőjeként a nyugat-európai kortársakkal egy időben fedezte fel a szabad levegő, a napfény festői ábrázolásának problémáját s teremtette meg a sokak által kedvelt, gazdag színvilágú, realista táj- és portréművészetét.

13 óra 50 perctől Bécsy László zoológus-természetfotós különös és cseppet sem veszélytelen életmódjába enged bepillantást a róla szóló portréfilm. Bár Bécsy szenvedélye elsősorban a madarak, azon belül is a ragadozó madarak fotózása, de azért az állatok (és fák) „rejtett pillanatairól" is lerántja a leplet. Annyi szeretettel, szenvedéllyel - s mégis valami megejtő nyugalommal - beszél pályájáról, ahogy csak a természettel rendkívüli közelségben és harmóniában élő emberek tudnak.

14.40-től egy magyar dokumentumfilmet láthatnak, Páva variációk - Ady Endre és Kodály Zoltán címmel, melyből megtudhatják, hogy a Felszállott a páva kezdetű népdal Ady egyik legismertebb versének, illetve Kodály Páva variációk c. nagyzenekari művének is ihletője volt. A műsor azt vizsgálja, hogy a kultúrának egy olyan egyetemes szimbóluma, mint a páva, hogyan kerül a népdalba, majd Ady hogyan értelmezi át ezt a szimbólumot, végül pedig Kodály hogyan találja meg a magyar zene egyik legősibb formáját jelentő népdalban azt a „tiszta forrást", ami a modern magyar zene éltetője lehet.

Közkedvelt színésznőnkkel, Béres Ilonával ismerkedhetnek meg nézőink a Kézjegy 15 óra 10 perckor kezdődő adásában. Béres Ilona mindig is színésznőnek készült, s már pályája elején Sulyok Mária és Lukács Margit utódaként ünnepelték. Fiatalon a magyar filmek fényes csillaga lett, s az Esős vasárnap, Az aranyember, az Álmodozások kora, a Hattyúdal vagy az Egy kőszívű ember fiai című filmekkel örökre beírta magát a nézők szívébe. Annak ellenére, hogy az Egy szerelem három éjszakájának forgatása a filmes karrier végét jelentette számára, a színpadon főszerepek sokasága várta - és várja ma is. Portréfilmünkben a színészi hivatásról, a pályatársakról és a legemlékezetesebb szerepekről beszélgettünk a művésznővel.

19 óra 25 perctől a Csalódások című magyar játékfilmet vetítjük, Darvas Iván, Fónay Márta, Galambos Erzsi, Garas Dezső, Halász Judit, Psota Irén és Sztankay István főszereplésével. Aki szerette „Liliomfi" történetét, az Kisfaludy Károly zenés színművén is jól szórakozik majd. Az idős Lombai intéző fiának, Eleknek és fogadott lányának, Lidinek a legjobb partit igyekszik nyélbe ütni. Azzal viszont nem törődik, hogy ők csak egymást szeretik... Elemir gróf féltékeny, mert azt hiszi, hogy kedvese, Lina a fiatal Eleket szereti. Lina azonban csak azért foglalkozik a fiúval, hogy még jobban felkeltse a lusta Elemir gróf érdeklődését... A románc miatt Lidi is mérges, mivel úgy tűnik, Elek megcsalja őt. Luca, a gazdag kisasszony pedig még vagyonával együtt is nehezen talál férjnek valót. Lombai hol ezzel, hol azzal hozza össze a fiatalokat, míg végül mindenki megtalálja a párját. A filmet Zsurzs Éva rendezte.

A jeles nap végén 21.40-től Cseh Tamásra emlékezünk, aki 2010. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján lett volna 67 éves. A Bárka Színházban ennek apropóján gyűltek össze barátai, zenésztársai és tisztelői, hogy felidézzék alakját és művészetét. „Az Est célja ugyan a megemlékezés, ennek módja azonban nem(csak) a múló idő nosztalgikus megidézése. Célunk a Születés, az Élet felmutatása. Azaz a meghívott fellépők, a mai Magyarország legkiemelkedőbb, Tamás dalaihoz valamiképpen kötődő alkotók új művekkel mutatkoznak meg: különböző műfajokat és korosztályokat képviselve a Cseh-Bereményi dalok apropóján erre az estre készített műveiket mutatják be." Bereményi Géza megismerkedésükről és a dalok keletkezésének körülményeiről mesélt, a filmben Bérczes László pedig a csodaszerű véletlenekről, melyek „átszőtték" Cseh Tamás életét. Majd jöttek az előadók: Víg Mihály, a Soharóza kórus, a Dresch Mihály Trió és Kátai Zoltán.

Másnap, január 23-án a 19.20-kor kezdődő Kikötő-Extrában körképet láthatnak nézőink a határon túli és a hazai megemlékezésekről, kiemelve a szatmárcsekei ünnepséget, ahol az Új Színház művészeinek a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó előadását láthatta a közönség. A műsor vendégei lesznek még Batta András zenetudós, a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektora, Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, Mezei Katalin költő és a Kávészünet együttes.

 

 

 

Tartsanak velünk a Magyar Kultúra Napján, január 22-én!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek