A román kultúra hete a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezete által támogatott programokkal 2022. június 9-16.

****

 

 

 

A 2022. június 9-16. időszakban a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezete változatos művészeti területeket képviselő kulturális események szervezésében vesz részt : sor kerül hagyományos népzenei koncertre, Romániát bemutató kültéri eseményre, gyermekkönyv-bemutatóra valamint üvegszobrászat- "ízelítő" kiállításra is.

2022. június 9-én a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezete, tiszteletbeli meghívottként először, a magyarországi Dobroda együttes hagyományos román népzenei koncertjével nyitja meg a 93. Szegedi Ünnepi Könyvhetet. Énekel a Moldova köztársaságbeli Dumitrița Curteanu Nicu. Vasárnap, 2022. június 12-én a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezetének egy bemutató sátrat bocsátanak a rendelkezésére a Dugonics téren, amely Románia központi adminisztrációjának állami intézményei által biztosított információs anyagok disszeminációjának színtere lesz.

2022. június 14-én a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezete a Lemnuci c. gyerekkönyveket mutatja be a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei könyvtárban, A.G. Saga és A.C. Gărdean szerzők részvételével. A román nyelvű, magyar fordítással kísért bemutatót egy, a könyvek illusztrációiból álló kiállítás, valamint egy videóvetítés egészíti ki.

A szegedi kultúrakedvelőknek szánt, Romániát bemutató eseménysorozat június 16-án zárul az Introspekciók / Extrospekciók üvegszobrászati "ízelítő" kiállítás megnyitójával a Somogyi Városi és Megyei Könyvtár előterében, a kolozsvári alkotó, Alexandra Mureșan jelenlétében. Az Üveg Nemzetközi Éve alkalmából szervezett, a fényt ünneplő kiállítás az UNARTE és a MOME közti együttműködést készíti elő, amely egy átfogó, a Tűz múvészeteinek, ezen belül az üveg művészetének már befutott és pályakezdő  kortárs román alkotóit felvonultató budapesti eseményben fog kiteljesedni.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek