Alice Sara Ott estje a Müpában

Chopin 24 prelűdje Ligeti György és Nino Rota műveivel a különleges multimédiás programban

 

Sztárvendég a Müpában január 27-én - „Az élet visszhangjai"

Alice Sara Ott estje az „MVM Koncertek - A Zongora"-sorozaton

 

 

Nem mindennapi sztárvendéggel nyitja meg a 2022-es évet az „MVM Koncertek - A Zongora"-sorozat január 27-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Alice Sara Ott szólóestjén bemutatja a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent új albumát, az „Echoes Of Life"-ot.

Nem ritkaság, hogy egy muzsikus turnén népszerűsíti új lemezét.

A japán anyától és német apától származó, világhírű zongoraművésznő, Alice Sara Ott is ezt teszi, amikor a közelmúltban napvilágot látott Echoes Of Life (Az élet visszhangjai) című különleges műsorát szólaltatja meg rendhagyó, összefüggő kompozíció élményét nyújtó, szünet nélküli koncerten. A lemez gerincét Chopin Huszonnégy prelűdje szolgáltatja, a zongoraművésznő négy-öt tételenként a prelűdök folyamába ékel egy-egy 20-21. századi kompozíciót, gyökeresen eltérő világú szerzőktől, akik között elvont, modern alkotó éppúgy akad, mint a filmzene, az elektronikus könnyűzene vagy a popzene képviselője. Az utolsó Chopin-prelűd után Alice Sara Ott saját darabja, a Mozart-Requiem Lacrimosa tételét idéző Lullaby To Eternity (Bölcsődal az Örökkévalósághoz) zárja a programot. A tolmácsolások megejtően tökéletesek és szuggesztívek, alapélményünk egyrészt a korok és stílusok kontrasztja, másrészt az, hogy Chopin tételei közé ékelve a többi mű is költői „prelűddé" változik át. A zongoraművésznő 2019 februárjában Instagram-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy multiplex sclerosisban szenved. Lemeze a betegséggel vívott harc drámai feladatának lírai feldolgozása: zavarba ejtőn és torokszorítón nyílt vallomás az élet kiszolgáltatottságáról és törékenységéről.


"Echoes Of Life is a personal reflection on the thoughts and moments that influence and change our lives. It also portrays the journey and transformation I took to become the person and artist I see myself as today. In interpreting music from composers who, in their own time, challenged the system and redefined music, I see it as my role as a classical musician to carry this spirit forward by not insisting on reproducing bygone traditions and limitations." - Alice Sara Ott

 

Alice Sara Ott fiatal kora ellenére a világ egyik legkeresettebb művésze lett, a legrangosabb zenekarokkal és karmesterekkel lép fel, állandó vendége a leghíresebb koncerttermeknek. A 33 éves művésznő egzotikus szépsége és bája is mindenkit magával ragad. Küldetésének tartja, hogy a klasszikus zenét a világ minden tájára elvigye és mindenkivel megszerettesse: „Fel kell számolnunk azt a tévhitet, hogy a komolyzene valami olyasmi, ami a jómódú és magasan kvalifikált emberek kiváltsága, mert ez nem igaz. Nem kell műveltnek lenned ahhoz, hogy élvezd a klasszikus zenét. A zene hallgatása tesz műveltté."

 

„Az MVM Koncertek - A Zongora"-sorozat Kovács Gergely estjével folytatódik február 4-én a Zeneakadémia Nagytermében, majd Bogányi Gergely szólóestjére kerül sor február 22-én a Müpában.

 

2022. január 27. (csütörtök), 19:30 óra - Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

„MVM Koncertek - A Zongora"

Alice Sara Ott zongoraestje

Műsor:

Francesco Tristano: in the beginning was, Chopin: 24 Preludes Op. 28 (1-2-3-4.),

Ligeti György: Musica Ricercata (I. Sostenuto, Misurato, Prestissimo),

Chopin: 24 Preludes (5-6-7-8-9.), Nino Rota: Valse lento molto cantabile,

Chopin: 24 Preludes (10-11-12-13-14-15),

Chilly Gonzales: Prelude in C Sharp Major, Chopin: 24 Preludes (16-17-18),

Tōru Takemitsu: Litany (In Memory of Michael Vyner) I. Adagio,

Chopin: 24 Preludes (19-20.), Arvo Pärt: Für Alina,

Chopin: 24 Preludes (21-22-23-24.)

Alice Sara Ott: Lullaby of Eternity, (based on Mozart: Requiem in D minor, K. 626: Lacrimosa)

 

Jegyárak: 3.000 - 4.000 - 6.000 - 8.000 - 10.000 - 12.000 Ft.

Jegyvásárlás: a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztárában, valamint a www.azongora.hu honlapon

honlap: www.azongora.hu

Rendező: Jakobi Koncert Kft.

 

Fotó: Szöllősi Mátyás

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek