Andor: SAY NO TO RACISM

A címben látható felszólítást mostanában gyakran látom a TV-ben. Fiatalabb koromban eszembe sem jutott, hogy megkülönböztessem, pláne káros szándékkal a körülöttem élőket.

 

A címben látható felszólítást mostanában gyakran látom a TV-ben. Fiatalabb koromban eszembe sem jutott, hogy megkülönböztessem, pláne káros szándékkal a körülöttem élőket. Igen sok barátom volt tanulmányaim alatt, kínaiak, cigányok és olyanok, akikről soha sem tudtam meg, hogy más vallásúak. Így nem esik nehezemre tejes mellszélességgel felsorakozni a felszólítás mögé. Ezért írtam kis történetemet is, melynek egyetlen célja, elkerülni, lefaragni a fennálló, megoldást akadályozó vadhajtásokat!

Egy napsütéses, novemberi szombat délután történt. Éppen le akartam egy picit pihenni ebéd után, amikor megcsörrent a telefon - a földszinti lakó hívott föl, hogy van itt egy szakember, aki vállalkozna a ház ereszcsatornájának kipucolására. Tudtam, hogy ennek elvégzése aktuális, szó volt róla az évi társasházi közgyűlésen. Ezért lementem, hogy érdeklődjek a részletek felől.

A hajdani drótos tótok kései utódja, nem tót volt, hanem egy overállba öltözött, tiszta, megnyerő tekintetű szaki, akinek az arcszíne arról árulkodott, hogy nem kell szoláriumba mennie ahhoz, hogy télen-nyáron egyenletesen lebarnult legyen. Lám-lám, milyen igazságtalanok azok az emberek, akik sommásan elítélik ezt a népcsoportot, kivételt téve az ütős- és vonós hangszeren játszókkal, olyannyira, hogy ezeknek képesek még egy kékhasú bankót is odanyálazni a homlokukra. Most itt az igazolás, milyen igaztalanság ez, íme, az ellenpélda, aki becsületesen, kétkezi munkájából él, nem különféle segélyekből.

Föl akartam hívni a közös képviselőt, hogy adja áldását a munkára, de szombat lévén, ki volt kapcsolva a mobilja. Máskor is előfordult, hogy kisebb javítási munkákért (pl. törött ablak cseréje) járó pénzt én zsebből kifizettem, és a számlát benyújtva a közös képviselőnknek, visszakaptam a pénzt.   Az a 3000 Ft nem tűnt olyan nagy összegnek, és mivel a „szaki" azonnal ígéretet tett, hogy hivatalos számlát ad az elvégzett munkáról, igent mondtam. Behívta a házunk előtt álló furgonjából „alpinista" segédjét és azt mondta, megnézik az ereszcsatornát is, nem folyik-e valahol, nem szorul-e javításra. Ezért kért egy vödör vizet is, hogy a csatornába öntve megnézzék, csöpög-e valahol. Így indultunk hármasban a tetőre. Mivel a segédnél csak egy kis aktatáska-szerűség volt, meg is kérdeztem, kemping-palackos gázzal forrasztanak? De nem kaptam választ, mert közben fölértünk a második emeleti padlástérbe, és az „alpinista" kimászott a tetőre. Mi lementünk a „főnökkel", mert lentről „jobban látni", hol van a hiba. (első hibám) A látvány elkeserítő volt, mert az épület hátsó frontján a csatornából két helyen is úgy folyt a víz, mintha vízcsapból eresztették volna. (amíg lementünk, két helyen megfúrták a csatornát) El is fogyott a víz, máshová már nem jutott próbálni. Szörnyen megijedtem, de a főnök megnyugtatott, „véletlenül van náluk" új csatorna, 8 500 Ft-ért kicserélik a hibás szakaszt. Mivel nem ismertem a nyersanyagárakat, beleegyeztem, mert úgy ítéltem meg, a hiba olyan súlyos, hogy javítása nem tűr halasztást. (második hibám)          

Sőt, azt az ajánlatot kaptam, 12 500 Ft-ért az egész tetőt körbefogó ereszcsatornát kicserélik. Egy óra alatt végeznek. 18 000 Ft-om van, annál több nem lehet! -válaszoltam. Akkor írunk egy szerződést, mondta. Előkerült egy üres ívpapír, és a főnök - bár mondtam neki, hogy idős korom miatt reszket a kezem, ragaszkodott hozzá, hogy én írjam meg, ő diktálja. Amíg diktálta, bemutatta a csatornaelemeket, tényleg első osztályú anyag volt, azt is kibírta, hogy a „főnök" ráálljon, és 5 év garanciát is vállalt a munkájukra. Az „alpinista" már dobálta is lefele a meglévő ereszcsatornákat. (itt követtem el a legnagyobb hibát, a figyelemelterelés miatt nem olvastam el alaposan a szerződést!) Közben a „főnök" kávét kért, barátságosan elbeszélgettünk, majd amikor a számlára terelődött a szó, majdnem szívrohamot kaptam, mert az több mint 900 000 Ft volt, (közel ennyi az éves nyugdíjam) mert a szerződésbe úgy lett bediktálva az ár, hogy 12 500 Ft/f.m. Azonnal abbahagyattam a munkát - a felével végeztek -, és hosszú alkudozás után 365 000 Ft lett a végső ár. „Jóindulatúan" csak 350 000 Ft-ot kértek, hogy én is „jól járjak" az elszámoláskor. Ekkor a furgonból már két, nem annyira tetőfedő, mint inkább birkózó kinézetű, hasonló etnikai tulajdonsággal megáldott ember is csatlakozott fenyegetően a társaságunkhoz. Mivel nem szerettem volna az ilyenkor szokásos verést, vagy egy kis szurkálást kapni, - meg közben a feleségem is „védőőrizetet" kapott - lehetőségünk nyílt a furgonba betuszkolva - nehogy valami hivatalos szervvel fölvegyük közben a kapcsolatot - kölcsönökért járni, kiváltani a megtakarított pénzünket és kiegyenlíteni a számlát, amely után szabadlábon távozhattunk.

Persze a munka, amit csináltak, csapnivaló volt. Orrán, száján jött a víz. Ekkor eszembe jutott a névjegykártya, és az öt év garancia.

Csak néhány a „hívott szám nem létezik" sikertelen hívás után jöttem rá, hogy a névjegykártyán található telefonszám bőkezűen egy 6-ossal több, azt elhagyva aztán sikerült a „főnökkel" fölvenni a kapcsolatot, és hivatkozva a garanciára, kértem az ereszcsatorna kijavítását. Úgy látszik, szokatlan volt számára a tetthelyre való visszahívás, mert azonnal támadásba ment át: „Maga 3 db hamis 20 000 Ft-os bankjegyet adott", mondta. Itt hagytuk abba „üzleti" kapcsolatunkat.

Sokáig titokban őriztem ezt az esetet, nagyon szégyelltem magam, hogy hagytam magam így átverni, mert ez ugye nem bűnügy, hiszen a szerződésben benne van az, amiről az előzményekben gondosan hallgatott a „vállalkozó", hogy az ajánlott ár 1 folyóméterre-re vonatkozik. Ezt nem vettem észre és aláírtam.                                                                                             

Bántott az ügy nagyon, sok álmatlan éjszakát okozott, nem beszélve arról, hogy még mindig nem adtam meg mindenkinek a tartozásomat. Óvva intettek, hogy ne adjam közre az itt megfogalmazottakat, mert a közelmúlt esetei azt bizonyítják, hogy könnyen megsértődnek az érintettek, és ilyenkor a legkülönfélébb módszerekkel vesznek elégtételt. Mi kényszerített arra mégis, hogy ezt megírjam? Az, hogy azóta 5 hasonló esetről szereztem tudomást! Ne tévesszen meg senkit a kifogástalan munkaruha. Itt nem a ruha teszi az embert. Az ilyenek tevékenysége saját népcsoportjának is ártva, táptalajt ad a rasszizmus elterjedéséhez!                                  

 

 

 

A kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Csilla
#5. 2014. augusztus 14. 20:56
Kedves Andy!
Én is nagyon hiányoltalak a Tollal-ról.
Sajnos nehéz megbízható szakembereket találni.
Most mi is javításokat végeztetünk a kertben lévő házunkon, a munkavégzéssel nincs is baj, de akkora rendetlenséget hagynak a melósok, hogy napokig rakodunk utánuk. Szerencsére más baj nincs -eddig legalábbis nem volt - velük.
Sajnálom, hogy pórul jártál, csekély vigasz, hogy másokkal is előfordult hasonló.
Sajnos vannak emberek, akiknek a vérükben van a zsiványság.

Szeretettel gondolok Rád, és ölellek:

Csilla
Answer
#4. 2014. augusztus 14. 15:29
Kedves Barátom!
Nagy örömmel tölt el, hogy ismét olvashatlak!
Az eset már kevésbé örvendetes, azonban nagyon is ismerős.
Magyar szolgáltatóink (rassztól függetlenül) hajlamosak a megállapodást figyelmen kívül hagyni, vagy éppen az ügyfelet megvezetni, utólag drágítani az elvégzett munkát.
Vannak olyan ajánlkozó "szakik", akik erőszakosságuk okán szinte levakarhatatlanok.
Sajnos "benézted" a dolgot, ráadásul a drasztikus kényszerítés megtette a magáét.
Könnyű okosnak lenni olyan tanáccsal, mondom én, hogy válogassuk meg, kivel dolgoztatunk, pedig ez a lényeg, tapasztalatból tudom.
Éppen most írtam a kétes kútfúróról.
Minden ilyen eset csak kellő meggondoltsággal kerülhető el.
Sohase dőljünk be egy-egy ajánlat kecsegtető feltételei okán.
Jól tetted, hogy közreadtad, hátha más elkerüli a csapdákat!
Ölellek: barátod, Answer
Juhász Kató
#3. 2014. augusztus 14. 12:26
Megdöbbentő - bár nem szokatlan -, tanulságos történet. Őszintén sajnálom, hogy így jártál.
Az ilyen "mesterek" az emberi kapcsolatok egyik fontos alappillérét, a bizalmat ássák alá.

Jól tetted, hogy leírtad. Aki olvassa, biztos óvatosabb lesz egy munka megrendelésekor.
Mara
#2. 2014. augusztus 14. 09:03
Drága Andy!

Örömmel látom a nevedet, és írtam Neked majdnem egy kisregényt! A fene enné meg az internetet, vagy akármit, be voltam jelentkezve, és nem adta közzé amit írtam.
Még egyszer nem írok regényt, csak annyit, hogy nagyon egyetértek Veled.
Befejezésül: nincs ezen a tájon fajtiszta ember egyetlen egy sem. Török,, német, kun, besenyő, szlávok, zsidók, és ne soroljam mindegyiket. Fontos ez? Egy cseppet sem.

Van egy kérésem. Balázs által ha megadod a címedet, elküldeném Neked a Dávid és Góliátomat. Nem rögtön, bizonyos okok miatt, de hiszem hamarosan. Ha közel laksz Törökszentmiklóshoz, Kecskeméthez vagy Szegedhez, akkor személyesen elvinnék, Te pedig elmehetnél érte.

Szeretettel ölellek: Mara
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek