Arcus Temporum 2021

Az Emlékezet és a Személyesség fogalmai köré épül az idei Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál

 

 

Arcus Temporum 2021 - a személyesség alkalma

augusztus 27-29.

A zenei program Klukon Edit és Ránki Dezső művészeti vezetésével a 210 éve született Liszt Ferenc és a 70 éves Dukay Barnabás munkásságát állítja középpontba öt - egymásra épülő - koncerten. Dukay Barnabás személyesen is jelen lesz a fesztiválon és előadást tart az érdeklődőknek. A koncertprogramban ritkán játszott Liszt-művek hangzanak el, mint például a Septem sacramenta, a Mise orgonára, a Requiem, vagy a kórusművek többsége. A zárókoncert érdekessége, hogy Liszt Via crucisa mellett három zongoraművész egy-egy Dukay-szólóművet játszik el.

A szerzetesközösség várja a közönséget személyes vezetésekkel, máskor elzárt terek nyílnak meg a látogatók előtt, az ezeréves monostor és a bencések titkai. Az irodalmi program megemlékezik a Pilinszky évfordulóról, Marno János költő pedig irodalmi díszvendégként látogat vissza a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba, megnyílik Krajcsovics Éva festőművész kiállítása és bemutatkoznak az Arcus Junior képzőművészeti alkotótábor fiataljai.

A XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál - követve a Pannonhalmi Főapátság 2021-es témáját -  az Emlékezet mélyen emberi tapasztalatára figyel, középpontba állítva Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát. Liszt olyan művei szólalnak meg augusztus 27-29. között a Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben, amelyek által a fesztivál elsősorban a modern, újító oldaláról szeretné megismertetni a közönséggel a klasszikus zeneszerzőt, párba állítva a Dukay-életművel, egyúttal méltón illeszkedve Pannonhalmához. A fesztivál zenei művészeti vezetését idén Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek vállalták, akik zongoraművész fiúkkal, Ránki Fülöppel együtt alakították ki a fesztivál gerincét adó öt hangverseny programját és Lantos István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám mellett közreműködnek a fesztiválon. A művészházaspár korábban nem vállalt művészeti vezetői feladatot, de Pannonhalmához sok szállal kötődnek, így örömmel mondtak igent a felkésére.

A fesztivál neve időíveket jelent és arra utal, hogy ez a közösség visszatekint a múltba, hagyja magát inspirálni általa, de mindezt kortárs környezetben teszi. Vagy éppen fordítva, egymás mellé helyezi a klasszikus és kortárs alkotást, és a közöttük levő feszültségmezőbe ereszkedik bele. Végeredményben összeköt és feszültséget teremt, inspirál.

Az Emlékezet mellett a fesztivál idei fő üzenete, a személyesség - A személyesség alkalma - , amelyet Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató így fogalmazott meg.

„A koronavírus-időszak után sokunk számára felértékelődnek a személyesség és a közösség alkalmai. Az elmúlt egy év során megtanultuk értékelni és becsülni azokat a helyzeteket, amikor átélhetjük összetartozásunkat, és amikor megérinthet bennünket emberi kapcsolataink ereje és mélysége. Talán ez az, amit a személyesség fogalmán értek.

A 2021-es Arcus Temporum tervezése során egyre inkább kirajzolódott ennek a személyességnek az igénye. Idei zenei művészeti vezetőink, Klukon Edit és Ránki Dezső - e két kiemelkedő művész, akinek művészete elképzelhetetlen a személyes találkozás, a kölcsönös egymásra figyelés és megértés nélkül - olyan megérintettségű programot állított össze, amelynek ereje a személyességben rejlik. Az általuk választott két zeneszerző, Liszt Ferenc és Dukay Barnabás művei ugyancsak ezt a spirituális és interperszonális befogadásmódot igénylik.

A pannonhalmi fesztivál ereje mindig is a találkozásokban és a mély egymásra hangolódásban rejlett. Idén a fesztivál minden történésében a személyességnek ezeket a megnyilvánulásait kereshetjük és találhatjuk meg. Krajcsovics Éva művészetében, Marno János költészetében, a Csejder-völgyi alkotótáborban, a szerzetesek által vezetett spirituális programokban ugyanúgy, mint a rendkívül magas szintű zenei eseményekben.

Hiszem azt, hogy a találkozásokban, eseményekben és programokban átélhető személyes mélység önmagán túl is mutat - ez a Szent Hegy üzenete valójában - Istenre, a Legmélyebbre és Legszemélyesebbre. Ferenc pápa szavai szerint: „az istenközpontúság útja az emberközpontúságon át vezet". (Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató)

 

Klukon Edit és Ránki Dezső így vallanak az idei hangversenyprogramról:

„A fesztivál három napja alatt idén öt koncerten összesen ötven mű hangzik el. A zeneművek az első hangtól az utolsóig szoros kapcsolatban vannak egymással, bár a hangversenyek önmagukban is önálló egészek. Konrád atya örömmel fogadta a programjavaslatunkat. Olyan fontos, de ritkán játszott Liszt-művek hangzanak el, mint például a Septem sacramenta, a Mise orgonára, a Requiem, vagy a kórusművek többsége. A zárókoncert érdekessége, hogy Liszt Via crucisa mellett a három zongoraművész egy-egy Dukay-szólóművet játszik el." (Klukon Edit)

„Liszt Ferenc és Dukay Barnabás művészete áldás szívünknek. Zenéjük hallatán lelkünk szelíd derűben békességet lel." - írja köszöntőjében Klukon Edit. „Pannonhalmán 1998 óta adunk rendszeresen koncerteket, annak idején - még a felújítás előtt - a tornateremben a diákok számára is. Külön öröm, hogy a fesztivál közvetlenül az Eucharisztikus Kongresszus előtt várja látogatóit. Reméljük, hogy akik végig velünk lehetnek, a hely szelleméhez méltó zenei élményben részesülhetnek."  (Klukon Edit)

„Megtiszteltetés számunkra, hogy Lantos István, Nemes László Norbert és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám elfogadták meghívásunkat. Liszt idén lenne 210 éves, ennek a harmadához Dukay Barnabás tavaly már elérkezett, én a hetvenet most ősszel töltöm be." (Ránki Dezső)

Az irodalmi programok részeként a 100 éve született, és 40 éve elhunyt Pilinszky Jánost idézi meg a háromnapos rendezvény. A 20. század egyik legjelentősebb költőjéről dokumentumfilmekkel, költészetéről pedig összeművészeti előadással emlékezik meg a fesztivál, melyen Marno János József Attila-díjas költővel is találkozhatunk.

A Pannonhalmi Főapátság szellemi környezetében komoly alkotóműhely is kibontakozik. Krajcsovics Éva Munkácsy-díjas festőművész kiállítása, valamint a Láthatatlan spektrumok időszaki tárlat mellett egy 20 fős, képzőművészeti hallgatókból álló alkotótábor keretében megszülető műalkotások befogadóivá is válhatunk.

A szerzetesközösség személyes jelenlétével továbbra is lehetőséget kínál az ezeréves monostor még mélyebb megismerésére, nem csupán az imádságaik és spirituális vezetéseik által, hanem azzal is, hogy bebocsátást engednek az apátság olyan elzárt tereibe, amik a hétköznapokban a látogatók előtt zárva maradnak.

A részletes program és jegyek az www.arcustemporum.com oldalon.

 

Részletes program:

 

2021. augusztus 27., péntek

 

01 Imádság

12:00-13:10 Szentmise

a templomszentelés 9. éve alkalmából

Szent Márton-bazilika

 

02 Spiritualitás - Zene

Hat orgona és egy rosé

Orgonatúra különleges darabokkal

15:00 - 16:30

Vezeti: Dr. Dejcsics Konrád, Kiss Zsolt

Bazilika - Káptalanterem - Gyilokfolyosó - Boldogasszony-kápolna

 

03 Spiritualitás

Emlékezet

15:00 - 16:30

Vezeti: Biriszló Lőrinc OSB

Szent Jakab Ház

 

04 Kiállítás

Krajcsovics Éva: Fehér vászon

16:45 - 17:45

Bencés Gimnázium Galéria

 

05 Imádság - Vesperás

18:00 - 18:30

Szent Márton-bazilika

 

06 Zene

Nyitókoncert

19:30-21:00

Szent Márton-bazilika

 

Liszt Ferenc

Introitus / orgona; S. 268/1

Missa pro organo / orgona; S. 264

 

Dukay Barnabás

..., hogy idő nem lesz többé

-         motetta nyolc alt és nyolc tenor szólamra / kórus

Boldogok, akik szomorúak, mert megvigasztalják őket

-         hangköltemény motettaformában / orgona

 

Liszt Ferenc

Mariengarten - Quasi Cedrus! / kórus, orgona; S. 62

Septem Sacramenta / kórus, orgona; S. 52

I. Baptisma

II. Confirmatio

III. Eucharistia

IV. Poenitentia

V. Extrema unctio

VI. Ordo

VII. Matrimonium

 

Lantos István és Tabajdi Ádám orgona

Új Liszt Ferenc Kamarakórus, vezényel Nemes László Norbert

 

2021. augusztus 28., szombat

 

07 Imádság

Vigília és Laudes

06:45 - 07:30

Szent Márton-bazilika

 

08 Imádság

Szentmise

07:45 - 08:15

Szent Márton-bazilika

 

09 Spiritualitás

Illatmúzeum

09:00 - 10:15

Vezeti: Bokros Márk

Gyógynövénykert - Illatmúzeum

 

10 Spiritualitás

Vendégségben az Úr asztalánál

Válogatás a Főapátság szakrális kincseiből

09:15 - 09:45

Vezeti: Dr Dejcsics Konrád OSB

Pannonhalmi Főapátsági Kincstár

 

11 Spiritualitás

Filmvetítés

10:00 - 16:00 /folyamatos vetítés/

Mispál Attila:

Csillaghálóban I. - Emlékek Pilinszky János európai útjairól (2015) magyar dokumentumfilm

Csillaghálóban II. - Emlékek szerelemről és barátságról Pilinszky János univerzumában (2019)

Pannonhalmi Bencés Gimnázium - Gyöngyössy-terem

A dokumentumfilmekhez bevezetőt mondMispál Attila Balázs-Béla díjas rendező.

Tolnai Ottó: Egyszerűsítések - Egy vers „összenemezeléséhez"

 

12 Zene

Dukay Barnabás előadása

10:00 - 11:00

Koncertterem

 

                elhangzik:

Liszt Ferenc

Après une lecture de Dante, fantasia quasi sonata / Dante-szonáta

Ránki Fülöp - zongora

 

 

13 Zene

Szombat délelőtti koncert

11:30-12:30

Dukay Barnabás válogatott művei egy és két zongorára

Főkönyvtár díszterme

 

Műsor:

Egy kéz a Holdat eltakarja  -  nem keresnél, ha már meg nem találtál volna                                

hangköltemény rondóformában  -  zongorára

 

a világosság a sötétségben és a sötétség a világosságban                           

rondó motettaformában  -  két zongorára

 

...napfényből, vízből és kövekből...                                                    

hangköltemény  -  két zongorára

 

Várakozás virradat előtt és a felkelő Nap első sugarai                                            

Pars I - az égi út                                   

Pars II - a reménység szíve                         

Pars III - az erősebb lét közelében

Clausula - felragyogó fény  

hangszeres motetta  -  két zongorára

 

...és Isten szele lebegett a vizek fölött                                                            

 hangszeres motetta  -  két zongorára

 

Halleluja az égből és a földről                                                                       

hangszeres antifóna  -  két zongorára

 

hárman egy - magában   -   a kék                                                                  

hangköltemény  -  két zongorára

 

...és örvendezik a lelkem üdvözítő Istenemnek                                

hangszeres antifóna  -  két zongorára

 

Oroszlános kút a növekvő Holdnál  -  a vörös                        

hangköltemény  -  két zongorára

 

..., mint az egyszarvú                                                                  

Canon, Floridus és Hymnus  -  két zongorára   

 

Magnificat                                                                        

hangszeres dalmotetta  -  zongorára

 

..., aki saját csöndjében megpihen                                

hangköltemény  -  két zongorára

 

Míg a fül lát, a szem hall, ...  -  szívem, te szívem           

hangköltemény  -  két zongorára   

 

a mindenség..., ha megérinted                                                                     

1. viharfelhők között a napsugár         

2. vízcseppekben a szivárvány             

3. és átváltozott előttük,...                        

4. hálásak vagyunk a Földnek,...           

5. halleluja

              négy himnusz és halleluja  -  zongorára

 

Klukon Edit és Ránki Dezső - zongora

 

 

14 Imádság

Napközi imaóra

13:00 - 13:15

Szent Márton-bazilika

 

15 Irodalom

Beszélgetés Marno Jánossal

14:00-15:00

Vezeti: Bazsányi Sándor

Asztrik-terem

 

16 Gasztronómia - Cultura Vini

Szakvezetés a Pannonhalmi Főapátság Pincészetében

5 boros kommentált borkóstolóval

14:00 - 16:00

Vezeti: Illés Tamás

Pannonhalmi Főapátság Pincészete

 

17 Spiritualitás

Veszélyes emlékezet

15:30-16:15

Dr. Dejcsics Konrád OSB, Görföl Tibor, Gelencsér Gábor

Asztrik-terem

 

18 Irodalom

Dóczy Péter: Azt hiszem

Összművészeti előadás Pilinszky János költészetéből

16:30 - 17:45

Koncertterem

 

19 Imádság

Vesperás

18:00 - 18:30

Szent Márton-bazilika

 

20 Zene

19:00-21:30

Szombat esti koncert

Szent Márton-bazilika

 

Liszt Ferenc

Excelsior! - Preludio zu den Glocken des Strassburger Münsters / orgona; S. 666

Sancta Dorothea / zongora; S. 187

Les morts - oraison / orgona; S. 268/2

Resignazione / orgona; S. 187a

Fünf Klavierstücke / Öt zongoradarab / zongora; S. 192

1.       Sehr langsam; 2. Lento assai; 3. Sehr langsam; 4. Andantino; 5. Sospiri! (Andante)

Requiem / orgona; S. 266

Recueillement / zongora; S. 204

Ora pro nobis - Litanei / orgona; S. 262

Légendes 2.: St. François de Paule „marchant sur les flots"

-         E-dúr legenda: Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár / zongora; S. 175

 

Lantos István - orgona, Ránki Fülöp - zongora

 

-          szünet

 

Liszt Ferenc

Praeludium und Fuge über den Namen B-A-C-H / B-A-C-H prelúdium és fúga / orgona, S. 260

Ave Maria von Arcadelt / orgona; S. 659

 

Dukay Barnabás

Harmat csillogása az elmosódó lábnyomokban

-         motetta egy szoprán, egy mezzoszoprán, egy alt, két tenor és egy bariton szólamra / kórus

 

Liszt Ferenc

Qui Mariam absolvisti / kórus, orgona; S. 65

Qui seminant in lacrimis / kórus, orgona; S. 63

O Roma nobilis / kórus, orgona; S. 546a

Ave maris stella (G-dúr) / kórus, orgona; S. 34/1

Ave verum corpus / kórus, orgona; S. 44

O salutaris hostia I (B-dúr) / kórus, orgona; S. 40

Salve Regina / kórus; S. 56

Rosario / kórus, orgona; S. 56

I. Mysteria gaudiosa

II. Mysteria dolorosa

III. Mysteria gloriosa

 

Tabajdi Ádám orgona,

Új Liszt Ferenc Kamarakórus

vezényel Nemes László Norbert

 

2021. augusztus 29., vasárnap

 

21 Imádság

Vigília és Laudes

06:45 - 07:45

Szent Márton-bazilika

 

22 Imádság

Konventmise

10:00 - 11:15

Szent Márton-bazilika

 

23 Zene

Vasárnap délelőtti koncert

11:30 - 12:45

Főkönyvtár díszterme

 

Liszt Ferenc

Szimfonikus költeményeiből

   a szerző által készített négykezes zongoraváltozatban

 

Ce qu'on entend sur la montagne / Amit a hegyen hallani / S. 589 (1874)

Orpheus / S. 592 (1858)Festklänge / Ünnepi hangok / S. 595 (1854-61)

Die Ideale / Az ideálok / S. 596c (1874-77)

 

Klukon Edit és Ránki Dezső - zongora

 

24 Zene és imádság

13:00 - 13:30

Közreműködik: Kiss Zsolt

Szent Márton-bazilika

 

25 Kiállítás

13:30-14:30

Láthatatlan spektrumok

Vezető: Frazon Zsófia, a kiállítás kurátora, alkotók

Főmonostori Kiállítótér

 

26 Kiállítás

13:30-14:30

Arcus Junior

Alkotók: Képzőművészeti Egyetem hallgatói

Arborétum - Labirintus

 

27 Zene

Zárókoncert

15:30-16:30

Szent Márton-Bazilika

 

Dukay Barnabás

Ölelj magadhoz, Uram!

                        hangszeres halotti motetta - zongorára

... beteljesítve az Egy csodáját ...

1.       a Nap fordulóján

2.       alkonyi erdő - áttetsző lila fény

3.       Lélekben és igazságban

ballada, hangköltemény és korál - zongorára

..., ahonnan ismeret érkezik és szeretet árad

1.       Égi út szívünkön át

2.       Missa brevis

két hangszeres motetta - zongorára

 

Liszt Ferenc

Via Crucis

Les 14 Stations de la Croix / A Keresztút 14 állomása

pour piano à quatre mains / négykezes változat

Vexilla Regis

I.                     Jésus est condamné à mort / Jézust halálra ítélik

II.                   Jésus est chargé de sa Croix / Jézus vállára veszi a keresztet

III.                  Jésus tombe pour la première fois / Jézus először esik el a kereszttel

IV.                 Jésus rencotre sa très sainte mère / Jézus találkozik Szűz Máriával

V.                   Simon le Círénéen aide Jésus à porter sa Croix / Cyrénéi Simon segít Jézusnak a keresztet hordozni

VI.                 Sainte Véronique / Veronika kendőjét nyújtja Jézusnak

VII.               Jésus tombe pour la seconde fois / Jézus másodszor esik el a kereszttel

VIII.              Les femmes de Jérusalem / Jézus szól a síró asszonyokhoz

IX.                 Jésus tombe une troisième fois / Jézus harmadszor esik el a kereszt súlya alatt

X.                   Jésus est dépouillé de ses vêtements / Jézust megfosztják ruháitól

XI.                 Jésus est attaché à la Croix / Jézust a keresztre szegezik

XII.                Jésus meurt sur la Croix / Jézus meghal a kereszten

XIII.              Jésus est déposé de la Croix / Jézus testét leveszik a keresztről

XIV.              Jésus est mis dans le sépulcre / Jézus testét sírba helyezik

 

Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp - zongora

 

28 Imádság - Vesperás

17:00 - 17:30

Szent Márton-bazilika

 

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek