Balage: Egy út, ami megváltoztatja a Balatonról alkotott véleményünket (4/1)

A Magyar Turizmus Zrt. kísérletet tett arra, hogy Nyitott Balaton névre keresztelt sajtókampánya keretében bebizonyítsa, érdemes Magyarország tengerére kalandoznunk a nyári szezon előtt is.

Jelentjük: a kísérlet sikerrel zárult...

 

Történetünk egy májusi napon vette kezdetét. Szerkesztőségünk két taggal indult neki annak az útnak, melynek célja a Balatonról alkotott véleményünk megváltoztatása volt. Be kell valljam, mindig is úgy gondoltam, hogy én a Balcsira legfeljebb nyáron vagyok hajlandó lemenni Budapestről, ugyanakkor be kellett látnom, elhamarkodottan ítéltem...

Úgy érzem, szerencsénk volt. Induláskor az eget borító gomolyfelhők ugyan fenyegetően gyülekeztek fővárosunk utcái felett, mintha csak haragudtak volna, hogy elhagyjuk őket, ám Pest megyét magunk mögött tudván, ők is egyre inkább megenyhültek, s bár néhol még egy-egy rövid záporral tisztították le buszunkról az út porát, vélhetően rosszallásukat jelezvén, Siófokra érve a nap már végleg letaszította őket mennyei pozíciójukból. Gyorsan ki is használtuk az időjárás kegyességét, és csatlakoztunk ahhoz a főképp gyerekek, illetve gyermeki lelkülettel rendelkező felnőttek tömegéhez, akik a főtéren tartott aerobik óra hatására, ennek a kollektív testmozgásnak kívántak a részesei lenni.

Csak miután kissé átmozgattuk izmainkat, fedeztük fel, hogy legutóbbi látogatásunk óta mennyi minden változott. Az egész főteret átalakították gyalogos térré, valamint a nyár fővárosának jelképét, a 45 m magas víztornyot is felújították 2011-ben. Sajnos az ütemtervünk nem engedte, hogy felmenjünk a forgó toronyrészbe, megnézni a panorámát egy kávé társaságában, ugyanis ha már bemelegítettünk, kár lett volna veszni hagyni izmaink rugalmasságát, inkább gyorsan bringára kaptunk, és elindultunk Balatonvilágos felé.

Ha valaki ezen a vidéken jár, akkor ez az a program, amit vétek lenne kihagyni. Egy kis tekerés senkinek sem árt, ráadásul a kijelölt útvonalon haladva nemcsak Siófok ezüst-, illetve aranypartját lehet megcsodálni, hanem eljuthatunk Balaton egyik legszebb részére a balatonvilágosi pusztára is. Mondhatnám, hogy azért ajánlom ezt a programot, mert megnézhetjük az itteni parkban lévő szobrokat, a magyar korona másolatát, illetve a szerelmesek hídját, viszont ami miatt tényleg mindenképp érdemes ide kijönni, az a minden képzeletet felülmúló kilátás. Az innen elénk táruló látványt nem lehet szavakkal leírni.

Bevallom, engem már az út során magával ragadott a természet szépsége, a fák és a virágok illata, viszont ami a célunknál fogadott minket, amellett mindezek eltörpültek. Olyan érzése volt az embernek, mintha az egész Balaton a lábai előtt hevert volna. Ezért a csodáért nem szabad ezt a programot kihagyni. Viszont, amire jó, ha felkészülünk, hogyha biciklivel vágunk neki az útnak, akkor ugyan a túra java könnyed kis tekeréssel telik majd, ugyanakkor a balatonvilágosi vasútállomás előtt van egy eléggé erőteljes emelkedő, melynek megtétele nem egy sétagalopp. Mi erőgyűjtés céljából betértünk az emelkedő előtti Tópart Hotel-be, ahol egy kis töki pompos (krumplis kenyérlángos) mellett ellimonádézgattunk. Életemben nem esett még ilyen jól a kenyérlángos, mint itt. Azt már akkor megfogadtam magamban, ha legközelebb feléjük járok, akkor már csak ezért is beugrok hozzájuk...
Na de térjünk vissza utazásunkhoz. Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, újra a busz fedélzetén találta magát kis csapatunk. Ezúttal meg sem álltunk Balatonfüredig.

 

 

 

Folyt. köv... (2014.05.22-től)

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Balage
#9. 2014. május 22. 22:14
Mindig örülök, ha ennyire dicsérsz :o)
Nehezen tudom kezelni az ilyen bókokat, mindenesetre tényleg repesek az örömtől, hogy tetszett ;o)
Köszi!!!
előzmény: Csilla hozzászólása, 2014. május 21. 21:10
Balage
#8. 2014. május 22. 22:13
Bevallom, én eddig nem gondoltam a Balcsira úgy, mint egy nyáron kívüli pihenő/kirándulóhelyre. Teljesen megváltozott azóta a véleményem. Jelenleg azon gondolkodom, tudok-e időt szakítani a Harley Davidson fesztiválra. Jó lenne arról is tudósítani :D
előzmény: Answer hozzászólása, 2014. május 21. 17:41
Csilla
#7. 2014. május 21. 21:10
Bizony, nem csak fürdőzni lehet a Balaton partján.
Tetszik a leírás..... vidám, pergő, hangulatos. :-)

Jó volt olvasni. :)
Answer
#6. 2014. május 21. 17:41
Az elnyűhetetlen Balaton...
Cseppet sem csoda, hiszen csodás tájak vannak arrafelé, a tó környéke példátlanul szép és változatos.
Tény, a strandszezon csak egy lehetőség, mellette rengeteg a látnivaló.
Várom a folytatást...
Balage
#5. 2014. május 21. 17:35
Köszi szépen!

Igyekeztem visszaadni azt az élményt, amit átéltünk. Ezek szerint az első részben ez sikerült ;o)
előzmény: Mara hozzászólása, 2014. május 21. 16:12
Balage
#4. 2014. május 21. 17:34
De szabad ám! ;o)
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2014. május 21. 07:02
Mara
#3. 2014. május 21. 16:12
Kedves Balage!

Szépen elkalauzoltál bennünket Balatonfüredig.
Gördülékeny, lendületes az írásod.
Gratulálok: Mara
Eliza Beth
#2. 2014. május 21. 07:02
Szabad irigykedni?
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek