Balage: Egy út, ami megváltoztatja a Balatonról alkotott véleményünket (4/2)

Nosztalgiával és várakozással telt szívvel érkeztünk a Balaton egyik legismertebb városába, Balatonfüredre.

 

A nosztalgikus hangulat a veszprémi tanulmányaink alatti kiruccanásaink emlékéből adódott, míg a várakozás az azóta eltelt időszak közbeni változásoknak szólt. Kíváncsian vártuk, mennyire fogjuk felismerni a part-menti utcákat, a parkokat és a kikötőt, vajon rá fogunk-e csodálkozni egy-egy újonnan felépített épületre, esetleg hiányolni fogjuk-e kedvenc helyeinket?
A buszról leszállva utunk a Vaszary villába vezetett. Arra a helyre, melynek szépségét, és a hozzá tartozó gyönyörű kertet kívülről ugyan már párszor megcsodáltunk, de eddig még soha nem tudtuk közelebbről megtekinteni. Íme, eljött a nagy alkalom...

Mint kiderült, a villát csak 2010-ben újították fel és nyitották meg ezúttal a nagyközönség számára, kiállításokkal, zenés estekkel és színes programokkal várva az ide látogatókat. Mi ezúttal a Keserű Ilona képeiből készült tárlatot nézhettük meg, melyben a Kossuth-díjas művésznő egyrészt a színek vizsgálatát, a színhasználat és a színváltás tanulmányozását vetette vászonra, másrészt megismertette velünk a falusi temető későbarokk, szív alakú sírkövei által ihletett alkotásait is. Szerencsére a villa kis, napfénytől ragyogó szobáinak beosztása tökéletes helyet ad egy-egy kiállítás bemutatásának, melynél a mostani festmények színösszeállítása tökéletesen meg tudott mutatkozni.

A modern művészet kedvelőinek tehát már most érdemes ide látogatni, aki pedig ódzkodik napjaink festményeitől, azoknak szeptemberben, az első világháború művészetéből rendez újabb bemutatót a galéria.
Miután feltöltöttük kultúrára szomjazó lelkünket, túravezetőnk bendőnk kikerekítését vette célba. Mondanám, hogy éhes testünket célozta meg, de a korábban elfogyasztott isteni töki pomposra még elég jól emlékeztünk. Így bár a helyünket elfoglaltuk az egyik kereskedelmi csatorna reggeli műsorának helyszíneként is ismert Vitorlás Étteremben, nem mondhatni, hogy nagyon lázba hozott volna minket a konyhából kiszűrődő étkek mennyei illata. Szerencsénkre nem is evészettel kezdtünk, hanem kaptunk egy kisebb bemutatót Szöllősi Tamástól, az étterem vezetőjétől, aki megismertette velünk birodalmába, akarom mondani vendéglőjébe vetett hitét, és vázolta előttünk a nem is olyan távoli jövőre vonatkozó terveit. Ezek alapján még idén nyáron várható egy, az emeleten berendezett úgynevezett Vitorlázeum megnyitása. Ezzel egy olyan múzeum kerül majd átadásra, melyben ötvöződni fog a múlt a jövővel. Ugyanis a Balaton, valamint a vitorlázás múltját a jövő technikáján keresztül fogja megismerni minden ide látogató. Már a múzeumi belépő is a helyre jellemző stílust fogja tükrözni. Felejtsük el a papírra nyomtatott kis fecniket! Ezúttal minden látogató egy-egy, a vitorlás hajókon is használatos mellényt kap majd jegy gyanánt. A mellény specialitása, hogy QR kódokkal lesz teletűzdelve, melynek köszönhetően, azt felvéve úgy barangolhatjuk körbe a termet, hogy a helyiség közepén lévő hatalmas Balaton formájú érintőképernyőre állva, a megfelelő kód leolvasásával automatikusan az adott helyről kaphatunk bővebb információkat. Ezen kívül interaktív eszközök segítségével gyakorolhatjuk majd a vitorlázást is, valamint a gyerekeknek is rengeteg játékkal készülnek a szervezők. Ez utóbbiak közül otthon is érdemes kipróbálni a hajszárítóval fújt vitorlások labirintuson történő kivezetését.  
Mire megismertük ennek a hatalmas fejlesztésnek a részleteit, kis csapatunk a folyamatos ínycsiklandó illatok és az eltelt idő hatására nem kis lelkesedéssel fogadta a pincérek halászlével történő közeledését. Nemcsak a leves, de a főétel és a desszert elfogyasztásával megtapasztalhattuk magunk is, hogy nem véletlenül szervezte ki ide a bázisát a már korábban is említett televíziós csatorna.
Amint végeztünk fenséges ebédünkkel, újabb rohamot indítottunk a Balaton felfedezésére. Ezúttal Szigliget várát igyekeztük elfoglalni...

 

 

Folyt. köv... (2014.05.23-tól)

Első rész...

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Balage
#5. 2014. május 22. 22:18
Bár még az északi partról is lesz egy kevés beszámoló, de lassan a déli rész felé vesszük majd az utat. Örülök, hogy érdekfeszítőnek tituláltál! Köszi!!! :D
előzmény: zsuzsahorváth hozzászólása, 2014. május 22. 17:40
Balage
#4. 2014. május 22. 22:17
Az tuti! Eszméletlen jó volt, és még elég sok mindent nem olvastatok ;o)
Remélem, olvasási kedvetek kitart a 4. rész végéig is ;o)
előzmény: Answer hozzászólása, 2014. május 22. 13:50
zsuzsahorváth
#3. 2014. május 22. 17:40
Érdeklődve olvastalak...az északi partot nem igazán ismerem...
Várom további, érdekfeszítő beszámolódat!
Answer
#2. 2014. május 22. 13:50
Tényleg megváltoztatja!
Jöjjön a folytatás...
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek