Balage: Egy út, ami megváltoztatja a Balatonról alkotott véleményünket (4/3)

Egy látványos, és poénokkal teletűzdelt harci bemutató fogadott minket...


Szigliget. Talán négy éve is van már annak, mikor utoljára itt jártam. Már akkor is lenyűgözött az a fenséges panoráma, amit a hegynek tűnő domb tetején állva elém tárult. Olybá tűnt már akkor is, mintha a végtelenségig ellátna az ember. S mégis, most, midőn újfent találkoztunk ezzel a varázslatos hellyel, rá kellett jönnöm, a korábban látott Szigliget csúcsa kőhalom volt csupán, a mostani várromokhoz képest. Hihetetlen az a változás, ami az elmúlt időszakban lezajlott. Ha csak a tavalyi év végén átadott, a Szigligeti vár fejlesztésére fordított anyagiakat nézzük, már azzal is elhagyjuk a 300 milliós értékhatárt. És az az igazság, hogy jelen esetben meg is látszik, hova került a pénz. Csak hogy néhány példát említsünk, a vár területére az újonnan létrehozott boltíves főkapun keresztül tudtunk bejutni. Oldalra tekintve egy, a várhoz igazított játszóteret pillantottunk meg pár lépés után, melynek - az épp ott játszó gyerkőcöket elnézve - a legnagyobb slágere a hat, de lehet hogy nyolc személyes libikóka, melyen színes középkori mesefigurák képei láthatók. Még pár lépés, és elértünk, a pár éve még nem is létező színpadhoz, és az azt körbeölelő félköríves nézőtérhez. Innen újonnan lerakott falépcsők sokasága vezetett végig minket a vár különböző szintjein, ahol nemcsak a frissen berendezett épületrészeket tekinthettük meg, de egy zseniális videón keresztül azt is végignézhettük, milyen volt egykoron a vár egy szelete, s milyenné vált mára. És mindeközben természetesen körbeölelt minket a korábban már említett meseszép táj. Na de térjünk vissza a színpadhoz...

Egy látványos, és poénokkal teletűzdelt harci bemutató fogadott minket. Talán csak mi jöttünk jókor, vagy pusztán szerencsénk volt, mindenesetre életem egyik legjobb harcászati bemutatójának lehettem részese. A porondmester, mint menet közben kiderült, a szigligeti polgármester fia volt, de nemcsak az ő, illetve három társának az előadása fűszerezte meg a napunkat, hanem a közönség soraiban tartózkodó alsós osztály is, akik hangos megjegyzéseikkel sokszor könnyeket csaltak az ember szemébe. Például, ha valaki nem találta el a célt, akkor ez a kis csoport nem is oly csekély hangerővel kiabálta be, hogy mellé, vagy épp nem talált, nem kis mosolyt csalva az előadók és a közönség szájára is. Természetesen az egyszerűbb fegyverek használatánál először a fő hangadók, majd később még pár visszafogottabb gyermekek is bebizonyíthatták tudásukat. A legmaradandóbb képként a fő attrakciók egyikének jelenete él bennem. A műsor egyik csúcspontja ugyanis az volt, hogy számszeríjjal egy távoli várfalról lőttek a céltáblára. Amint ennek bejelentését meghallották a gyerekek, egyből menekülni kezdtek a hátsó sorokba, azt kiabálva, hogy ők még fiatalok a halálhoz.

Mosollyal a szánkon hagytuk el Balaton várát, s indultunk szállásunk felé, a badacsonyi Bonvino Hotelbe. Egy gyors és ízletes svédasztalos vacsorát követően, még mielőtt a wellness részleget célba vehettük volna, házigazdánk borkóstolóra invitált bennünket. Akik ismernek, azok tudják, hogyha keresni kell valakit, aki nem szereti a borokat, akkor azt személyemben megtalálják. Mindössze tiszteletből fogadtam el a meghívást, hiszen mégis csak az ország első borszállodájában voltunk. Mint utólag kiderült, a szőlő ezen formájának is van esélye nálam. Ugyanis a kóstoló befejeztével konstatálnom kellett, hogy a felkínált öt ital közül mindössze egyetlen egy volt, melyet nem hoztam volna haza, és ez nagy szó egy olyan embertől, aki a Tokaji aszút csak az ötödik puttonytól kezdi el értékelni. Sőt, mi több, volt olyan márka is, méghozzá a villa tolnay 2006-os rajnai rizling, melyet azóta is szeretnék beszerezni. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy nem vettem belőle azonnal, és másnap indulás előtt nem is jutott eszembe ezen vásárlási szándékom. Ha valaki arra járna, akkor ezen nedű megkóstolását ne hagyja ki, mi több, érdemes az egész kóstolón részt venni, mert igazi élmény volt, ahogy a tulajdonos bemutatta nekünk Badacsony legjobb borait...Befejezés következik... (2014.05.24-től)

Előző rész...

Első rész...


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek