Balage: Egy út, ami megváltoztatja a Balatonról alkotott véleményünket (4/4)

De hogy ne csak a természet szépségeit csodálhassuk, miután járművünket újra üzembe helyeztük a következő állomásként Keszthelyre érkeztünk.

 

Másnap reggel, Badacsonyt magunk mögé utasítva, a nemrégiben átadott - Balatongyörök melletti - Bélapi-pihenőnél hagytuk, hogy szusszanjon egy kicsit remek kis buszunk, hisz ezúttal a gyaloglásé volt a főszerep. Az erdőn keresztül vezető sétánk célállomásaként egy kilátót jelölt ki kalauzunk. Mint kiderült két ilyen kilátó is van egymás közelében, melyek a beugró domboldalnak hála a Balaton két ellentétes (keleti és nyugati) oldalára engednek teljeskörű rálátást, csodálatos tájat rajzolva minden látogató szeme elé. Nekünk időhiány miatt be kellett érnünk ezek közül a Tihany felé mutatóval, de így is, miközben az enyhe szellő a hajunkat borzolta, álmélkodva néztünk túl az erdők fölött, és immáron sokadszorra megbizonyosodhattunk hazánk gyönyörűségéről.
De hogy ne csak a természet szépségeit csodálhassuk, miután járművünket újra üzembe helyeztük a következő állomásként Keszthelyre érkeztünk. Az ottani Festetics-kastélyba, hazánk egyik leglátogatottabb épületébe nyertünk bebocsátást.

Egy gyors előadás során szó esett azon jövőbeni fejlesztésekről, melyek során közel kétmilliárd forintból gazdálkodhat majd egyik legszebb kastélyunk. Ebből a pénzből többek között akadálymentesítik az épületeket, átalakítják a Lepke-házat, felújítják az Amazon szállót, visszaállítják a park egykori szépségét, de létrehoznak majd új rendezvénytermet, és a mostaninál is nagyobb és színvonalasabb ajándékbolt is átadásra kerül. Ráadásul sikerült a kastélynak megszereznie egy eredeti Festetics díszruhát is, mely nemsokára már a nagyközönség előtt is látogathatóvá válik. Ezen kívül bemutatták a tavalyelőtt átadott pálmaházat, melybe belépve egy szempillantás alatt egy minidzsungelbe csöppentünk.

Bár az első másodpercekben a magas hőmérséklet és páratartalom sokkolt minket, a továbbiakban átvette ezen sokkoló szerepet a bent lévő növények gyönyörűsége. Csodaszép és hatalmas hibiszkuszok, lelógó indák és kábítóan illatos virágok sokaságán keresztül jutottunk ki újra a szabadba, ahol még egy-két percet elidőzhettünk a virágzó kaktuszokkal teli sziklakert közelében, ugyanakkor az idő nem állt meg, így tovább kellett robognunk következő állomásunk felé.
Ezúttal Balatonfenyves következett, ahol a Hubertus Hof személyzete fogadta addigra már megéhező vendégeit, s egy kiadós ebédet követően utunk egyik legkeményebb és egyben legélvezetesebb kalandjára invitált meg bennünket.

Egy varázslatos lápi világba nyerhettünk bebocsátást, melynek felfedezéséhez a fenekünk alá kenukat, a kezünkbe pedig evezőket kaptunk segédeszközökként. Na meg persze egy tapasztalt idegenvezetőt, aki a Nagyberekben otthonosan körbevezetett minket. Igaz, nem volt időnk túl hosszan ismerkedni a hely szépségeivel, de így is rengeteg élményben volt részünk. Többek közt elkúsztunk egy olyan híd alatt, melynél teljesen hátradőlve is maximum 15-20 cm választhatta el az orrunkat a legalsó elemétől, nem kis adrenalinlöketet adva ezzel testünknek. De volt, hogy egy, a folyó közepéig belógó fa ágait kellett kikerülnünk, a másfél méteres rést keresve vízi járművünkkel, ami ugyan egy tapasztalt evezősnek biztosan gyerekjáték, de mi valódi kihívásokkal, és sok nevetéssel küzdöttünk meg vele.
Nevetéstől csillogó szemekkel, evezéstől bemelegedett izmokkal hagytuk magunk mögött ezt a csodálatos, tündérrózsákkal és vízitökökkel, na meg gazdag élővilággal tarkított birodalmat, hogy a Kőröshegyi-völgyhídhoz ütemterv szerint odaérjünk. Ám akármennyire is sürgetett minket az idő, programbeosztásunkban helyet kapott egy aprócska, de igencsak kellemes kis kitérő. Ennek megfelelően útközben megálltunk Balatonmáriafürdőn, hogy megízleljük a Balaton idei fagyiját. Gyorsan felkerestük a díjat méltán kiérdemlő Florida fagyizót, és megkóstoltuk többek között ezt a pezsgős, marcipános, szamócás ízbombát is, melytől még most is összefut a nyál a számban.
Na de térjünk vissza a Kőröshegyhez.

Mint kiderült, előzetes regisztrációhoz kötötten, minden héten ingyenesen meg lehet látogatni a lélegzetelállító látványt nyújtó völgyhidat. Ezúttal olyan perspektívából láthattuk ezt a kolosszális építményt, melyből eddig nem volt lehetőségünk megcsodálni. Ugyanis idegenvezetésünk alulról, vagyis a völgyből vette kezdetét. Ennek következtében, mintha csak óriási lábak lennének, úgy nyúltak le felénk a tartóoszlopok, s olybá tűnt, hogy mi csak csipetnyi porszemek vagyunk hozzájuk képest. De hogy ne csak kívülről érezzük halandó mivoltunkat, vezetőnk, miután egy-egy építőmunkások által is viselt védősisakot a fejünkre tetetett, felkísért minket az egyik legfelsőbb lábazatig, majd egy ajtón keresztül beinvitálta csapatunkat a híd belsejébe. Megcsodálhattuk a 70 méteres magasságból elénk táruló kilátást, a belső folyosó acélszerkezeteit, néhol létrákon ereszkedhettünk le, néhol pedig acéllépcsőkön mehettünk végig a karbantartási útvonal egy részén. Természetesen mindeközben idegenvezetőnk folyamatosan tájékoztatott arról, hogy melyik tartószerkezet miből van, vagy épp mi a funkciója, valamint kaptunk egy kis beszámolót tőle az ottani feladatokról, s hogy ne legyen túl száraz az anyag, mindezt anekdotákkal fűszerezve osztotta meg velünk.
Ezen program végeztével a kétnapos utazásunk utolsó epizódja is a végéhez közeledett. Nem volt más hátra, mint a hazatérés. Mire buszunk bekanyarodott Budapest első utcáira, hangulatunkhoz hasonlóan az időjárás is kissé borongóssá vált, s a csapatunk szétszéledésekor már meg is jelentek az első esőcseppek, mintha csak el akarták volna mosni az elmúlt két nap nyomait. Pechére azonban az itt szerzett emlékeink örökre kitörölhetetlenné váltak, hiszen megtapasztalhattuk, hogy a Nyitott Balaton program nem a szezon meghosszabbítását szerette volna megcélozni, hanem egy új szezont hozott létre hazánk tengere körül. Szerencsénkre mindezt a lehető legnagyobb sikerrel tette.

 

 

Előző rész...

Első rész...


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek