Coincidance Kortárs Ír Tánc

Budapesten január 28.-án 20 órakor, a Rózsa Művelődési Házban az ír táncverseny megnyitó gáláján lép fel legközelebb a Coincidance.

 

Ám teljes műsorral csak február 13.-án, a Kortárs Ír Tánc című darabbal Dunaföldváron lesz látható. Ugyanez a darab Budapesten május magasságában lesz látható.

 

 

 

A Coincidance [kojnszidensz] formabontó stílusvilága két műfaj egyedülálló ötvözéséből alakult ki. A társulat az autentikus ír sztepptánc és a modern tánc különös fúzióját dolgozta ki, és keresztelte el kortárs ír táncnak.

 

A Coincidance 

A 12 táncos közül többen európai szintű eredményekkel büszkélkedhetnek, amelyek közül talán a leg említésre méltóbb, a Coincidance csapatának három ír sztepp európabajnoka.

 
A Coincidance társulata 2008-ban alakult. Névválasztásukat illetően talán annyit érdemes tudni, hogy az angol coincidence szó jelentése (ami egybeesést, véletlen egybeesést jelent többek között) valami szerencsés véletlen folytán különösen alkalmasnak bizonyult megjelölni azt a játékos és kombinatív utat, amin az ír sztepp és a modern tánc ötvözése folytán a Coincidance csoport elindult.


A társulat első éve az új technikák és a formanyelv kialakításával telt, azon kapcsolódási, egybeesési pontok feltárásával, amiknek folytán a színpadon a modern tánc és az ír sztepp egyedi módon harmonizálható és koreografálható, különös hangulatot eredményezve eszközeivel a színpadon. A modern tánc szenvedélyes lágysága és az ír sztepp karakán ritmusvilága egymásba átszivárog, megszűri egymást, magába fogadja, ugyanakkor kiegészíti, hatalmas tartalékolt energiákat szabadítva fel ezzel mindkét stílusból. Ezt az új stílust, mondhatni műfajt keresztelte el a Coincidance „kortárs ír táncnak".

 

A Coincidance 2010 őszén, Budapesten debütált első darabjával, ami az új kifejlesztett stílussal egybevágóan maga is a „Kortárs Ír" tánc címet kapta mintegy műfaji manifesztóként. Gyulai Júlia táncos-koreográfus a debütálást megelőző két év legkiemelkedőbb koreográfiáit gyűjtötte össze, és fűzte fel őket egy kétfelvonásos estére. Az eredmény: egyedülálló dinamizmus, szikrázó, hangulat és egy szabadjára engedett, önmagáért beszélő virtuozitás.

 

 

 

További információ

 

 

 

 

Ezen a linken ízelítő található Kortárs Ír Tánc című darabunkból:

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Balage
#2. 2011. január 10. 15:40
Mikor megláttam, hogy ír tánc, majdnem átugrottam a cikken. Szerencsére Melinda rám bízta a feltöltést, így "kénytelen" voltam elolvasni a cikket. Meg kell vallanom, kíváncsi lettem az előadásukra.
Ha valaki megy rá, feltétlenül szóljon, mert ha addigra nem leszek betáblázva, vsz én is megyek ;o)
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek