Decemberi programok a Dél-Dunántúlon

Egy adventi utazás igazán különlegessé teheti az idei Karácsonyt: segíti az ünnepekre való ráhangolódást, kiszakít a hétköznapok mókuskerekéből, és közös élményt jelent a családnakEgy adventi utazás igazán különlegessé teheti az idei Karácsonyt: segíti az ünnepekre való ráhangolódást, kiszakít a hétköznapok mókuskerekéből, és közös élményt jelent a családnak, amelyet majd jó lesz felidézni az ünnepi együttlét során.


Meghitt ünnepvárás Pécsen


Szívmelengető békés nyugalom és meghitt ünnepváró hangulat fogad bennünket a Dél Dunántúl fővárosában. November 30 és december 24 között a Negyedik Pécsi Advent Kézműves és Mesevásáron a helyi kézművesek portékáiban gyönyörködhetünk, elkortyolhatunk egy lélekmelegítő puncsot vagy forró teát és a Nádor szálló homlokzatára színes fényekkel vetített karácsonyi mozgóképekben gyönyörködhetünk. A Széchenyi téren megrendezett karácsonyi vásár körülöleli a Mindenki Karácsonyfáját és a vásár egyik fő attrakcióját, a Mikulásházat, melyben idén is különféle érdekes programokkal szórakoztatják a legkisebbeket. Az Europa Cantattal való összefogásban minden adventi vasárnapon kórusok színesítik a programot. A vasárnapi programok zárásaként Kis Pécsi Zene lesz hallható a városháza erkélyéről, a nyár végi időszakban is nagy sikerű program folytatásaként.

December 6-tól nyitja meg kapuit az érdeklődők számára a Székesegyház és a Dóm Kőtár: a Pécsi Advent rendezvénysorozat fellépői, a különféle művészeti ágak jeles képviselői mindkét helyszínen a magyar és egyetemes kultúra szebbnél szebb alkotásaival örvendeztetik meg a város lakóit és vendégeit.  A Püspöki Palota előtt kerül felállításra a szalmából készült betlehem.
Pécsen a gazdag hagyományőrző zenei és kulturális programok az adventi időszakban mind ingyenesen látogathatók, akárcsak a pécsi Bazilika vagy a Dómmúzeum. Hóbagoly Mesefesztivál
Zsolnay Kulturális Negyed
Pécs, 2014. december 6 - 7.

A Mikulás hozza el Pécs talán legizgalmasabb programhelyszínére, a Zsolnay Kulturális Negyedbe a Hóbagoly Mesefesztivált!

Ezzel az új fesztivállal a közkedvelt Szamárfül Fesztiválhoz hasonlóan, a családok számára kínálnak színvonalas szórakozást advent idején. Az ingyenes, kétnapos pécsi rendezvényen bemutatkoznak a hazai gyermekkönyvkiadók, ismert színészek, zenészek szórakoztatják a közönséget, a Negyedben megbúvó Hóbagoly Meseodúkban pedig reggeltől estig szól a mese és a zene.  A Zsolnay Negyed különböző épületeiben kialakított különleges mesélőhelyeket „varázsút" köti össze, amelyet térkép segítségével járhatnak be a kis és nagy vendégek. A fesztivál díszvendége Csukás István, házigazdája Lackfi János.
A mese meghitt közegén túl a közönségtalálkozókon írók, a koncerteken a legkiválóbb muzsikusok, a foglalkozásokon pedig sok-sok kreativitás várja a fesztivál látogatóit. Az idén hatvan éves magyar diafilmgyártás tiszteletére a Negyedbe várják a Diafilm Nagykövetét, Süveges Gergőt. Koncertet ad többek között a Kaláka együttes, Szalóki Ági, Bíró Eszter, Dolák-Saly Róbert, Rutkai Bori és a Sajtkukacz zenekar is.

Programok:

Az állandó programok közt szerepel karácsonyfa kiállítás, melyen a régió kézművesei, hagyományőrző civil szervezetei, valamint a megye óvodás és kisiskolás csoportjai által feldíszített karácsonyfák lesznek láthatók. A legújabb mesekönyv illusztrációk kiállítása, könyvvásár, melynek során a közönség találkozhat többek között Nagy Bandó Andrással, Lackfi Jánossal, Süveges Gergővel, Méhes Károllyal, Agócs Írisszel és a kiadók által Pécsre hívott illusztrátorokkal. Mesejátszótér minden korosztály számára, meseodúk, ahol egész álló nap szól a mese és a zene! A Ringató családi művészeti nevelési program interaktív koncertjei a résztvevő felnőttek és gyerekek számára a közös játék és éneklés örömét nyújtják. Frissen végzett designerek segítenek a Mesetáska varrásban. A Panka Műhelyben megismerhetjük Pásztohy Panka fiatal, kortárs illusztrátort. Nincs advent csoki nélkül: a Karácsonyi csokiműhely ehető ajándékok készítésére ad lehetőséget, a Csokoláda Csokibolt munkatársai segítségével.

Részletes program: www.zsolnaynegyed.hu


Kaposvári Advent

Fényben úszó Karácsonyfa, betlehem, kézműves portéka, forralt bor és kemencés lángos errefelé is akad, de ami miatt feltétlenül érdemes felkerekednünk és Kaposvárra kirándulnunk, az a különleges zenei- és hagyományőrző programok széles palettája

A Kaposvári Advent idején a sétálóutcán és a Kossuth téren kézműves karácsonyi vásár és szabadtéri vendéglátás várja az ünnepre készülődőket. A programnapokon városnéző kisvonat fogadja a látogatókat, akik a karácsonyi pompába öltözött belváros, a szabadtéri eseményeknek helyet biztosító Pajtaszínház és Mikulásház, a hangulatos sétáló utcák látványán túl igényesen összeállított, gazdag programból válogathatnak. A hangversenyek mellett lesz mesemondás, bábszínház és színházi előadások, balett (Hattyúk tava a Kijevi Városi Balett előadásában), jótékony célú Kihívás, Mikulásvárás és Luca napi kotyolás.

A Kaposvári Advent kínálatát a „versenytárs" adventektől a zene és a hagyományőrző programok gazdag választéka különbözteti meg. Amellett, hogy életben tartja a vallási- és népi hagyományokat, helyet ad napjaink művészeti irányzatainak is. A programsorozat az első adventi gyertya meggyújtásával kezdődik és az Újévi Koncerttel zárul.

A Kaposvárra látogató vendégeknek ott tartózkodásuk idején érdemes meglátogatni a város és a városkörnyék kiránduló és kiállító helyeit is. Minden szerdán belvárosi sétákkal várják az érdeklődőket a Tourinform iroda közreműködésével, amelyek a Pajtaszínháztól indulnak. A résztvevőket meghívják egy forró teára, a séta zárásaként pedig december 3-án Vaszary János szülőházát, december 10-én a Takáts Gyula Emlékházat tekinthetik meg, amelyek 17.00 és 19.00 óra között ingyenesen látogathatók. Az idei programokról bővebben a www.egyud.kaposvar.hu oldalon tájékozódhatunk.Szekszárdi Karácsonyváró

December elején indul Szekszárdon az immár hagyományos Szekszárdi Karácsonyváró kirakodóvásárral és esténként az advent jegyében megrendezett kulturális műsorokkal. 

Tolna megye székhelye, Szekszárd a nemes borok és a művészetek városa. A gyönyörű természeti környezetbe ágyazott város a Dunántúli-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik. Budapestről autóval a Duna mentén 145 km-t haladva déli irányban érkezhetünk Szekszárdra, de vonattal még kényelmesebb leutazni. Az adventi időszakban hangversenyekkel, előadásokkal, kézműves gyermekfoglalkozásokkal és karácsonyi kirakodóvásárral várják a környékbelieket és a turistákat.

Érdemes egyedi, kézműves ajándékot keresgélni a Garay téren a karácsonyi kirakodóvásárban, ahol forralt bor, mézeskalács illata mellett esténként zenei és irodalmi műsorok szórakoztatnak minket az advent jegyében. December 2-án a Babits Mihály Művelődési Központban a Hattyúk Tava balett előadást láthatjuk a Kiev City Balett előadásában. December 6-án természetesen Szekszárdra is ellátogat a Mikulás, akivel a gyerekek személyesen is találkozhatnak a város szívében, a felnőttek pedig a Szekszárd Est Café-ban ünnepelhetnek a multikulturális pub'n'rollt játszó Paddy & The Rats formációval. A Wosinszky Mór Megyei Múzeumban december 9-én a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus adventi hangversenyt ad, december 20-án ugyanitt adventi családi programokat rendeznek. A rendezvénysorozat a Szent Este előtt Karácsonyi koncerttel zárul.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek