Dekameron-projekt

29 új novella a járvány idejéből A The New York Times válogatása

 

 A szürreálison innen, a fikción túl


A címről természetesen mindenkinek Giovanni Boccaccio jut eszébe. Nem véletlen ugyanis a cím, hiszen a középkori szerző az 1348-as, végzetes fekete pestisből merített ihletet. Főművében, a Dekameronban egy csapat fiatal férfi és nő Firenze mellett, egy villában mesékkel szórakoztatja egymást, amíg arra várnak, hogy a járvány elvonuljon.
2020 márciusában a The New York Times Magazine elindította A Dekameron-projektet - egy novellagyűjteményt, amelynek történeteit egytől egyig a közelmúlt meghatározó eseménye, a Covid-19 vírusjárvány ihleti.

A novellák tükrözik, hogy miként változtatta meg életünket a pandémia. Látjuk, miként hatalmasodik el a magány, a rettegés,és azt, hogy az elszigetelődés milyen gondolatokat szül. Írnak például egy családról, ahol negyvennél magasabbra kúszik fel a csecsemő láza, s a szülők rettegnek, hogy kórházba kerül a baba, hogy elkapta a járványt, s elveszíthetik. Ám van olyan szerző, akinek hősei megtalálták a Covid-19 előnyeit. A meleg pár biciklit rendel a neten, s miután nem kevés vesződséggel sikeresen összeszerelik, felfedezik Los Angelest. Erre bizony normális körülmények között a hatalmas forgalomban aligha lenne esélyük. Egy másik írás arról szól, hogy a járvány rettegést, elszigeteltséget, eltunyulást okozott. Ám a hírek figyelése, már felkelti a reményt az új csodaszerben, s az esetszámok csökkenése talán véget vet ennek a szörnyűségnek. Érdekes az a novella is, amely már az újrakezdés nehézségeiről szól. Félsz kimenni az utcára, rettegsz elhagyni a lakást. A katonaságot vetik be, hogy visszatérjen az élet a régi kerékvárásba. S nem hiányzik a kötetből a járvány alatt született szerelmi történet sem csakúgy, mint a szerelmes társ elvesztéséről szóló szomorú írás.

 A kötet világhírű alkotói (többek közt Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell) ugyanabban a helyzetben találják magukat, mint Boccaccio szereplői, A kötet kordokumentum és sajnos oly érzésekről, szól, amelyet a járvány világszerte sok millió embernek okozott.A huszonkilenc illusztrált történet vírusos korunk időtlen lenyomata.

A novellák szerzői: Margaret Atwood, Mona Awad, Matthew Baker, Mia Couto, Edwidge Danticat, Esi Edugyan, Julián Fuks, Rivka Galchen, Paolo Giordano, Uzodinma Iweala, Etgar Keret, Rachel Kushner, Laila Lalami, Victor Lavalle, Yiyun Li, Dinaw Mengestu, David Mitchell, Liz Moore, Dina Nayeri, Téa Obreht, Andrew O'Hagan, Tommy Orange, Caitlin Roper, Karen Russel, Kamila Shamsie, Leïla Slimani, Rivers Solomon, Colm Tóibín, John Wray, Charles Yu, Alejandro Zambra

Fordította: Báder Petra, Borgula András, Csonka Ágnes, Gy. Horváth László, N. Kiss Zsuzsa, Lőrinszky Ildikó, Merényi Ágnes, Nagy Viktória, Szieberth Ádám, Todero Anna

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek