Döme Zsuzsa: A csodabogár

Extrém kerékpár- és autókészítő? Múltidéző jövőtervező? Fafaragó művész? Leleményes feltaláló? Dombház- és barlangház-építő? Az erdő védelmezője? Kreatív lakberendező? Föld- és napenergia-hasznosító?

 

A CSODABOGÁR

 

Nincs szüksége reklámra, különleges alkotásai mágnesként vonják magukra a figyelmet. Ha fából faragott nagykerekű biciklijével vagy más egyedi járgányával végiggurul Szombathely utcáin, minden tekintet reá szegeződik.

Érdekes találmányaival méltán vívja ki a helyiek tiszteletét és a városba érkezők csodálatát egyaránt. Bátran szakít meggyökeresedett szokásokkal, hátat mer fordítani évtizedeken át követett gyakorlatnak. Tiszteli a nép bölcsességét, s úgy merít a régiek tudományából, hogy közben óhatatlanul átformálja környezetét. Meggyőződése, hogy a talajból elvont energiák elegendő hőmennyiséget szolgáltathatnak fűtéshez; a földből készített szerkezetek kiváló hőtárolási és páragazdálkodási képességekkel bírnak; a nap sugárzása: kimeríthetetlen energiaforrás.

Nemcsak ötletes szószólója a természetből nyerhető energiák hasznosításának, közeli rokonságban él a természettel is. A kétkezi munka tisztelete, a fa és a kő szeretete jellemzi. Keze nyomát szerethető épületek, környezetkímélő megoldások, különleges szerkezetek jelzik. Körülötte életre kelnek, lélegeznek a tárgyak. A fa dekoratív törzse vagy gyökérzete a nappaliban gyönyörködteti a szemet, a messze földről hozott szikla: ülőhely, a csempétől és hagyományos kádtól mentes fürdőben terméskövekre zúdul a természetesen nem szabályos csapból zubogó víz, s ezek után már nem is csodálkozunk azon, hogy a lakótér legkisebb helyiségében parányi üvegház pompázik.

Otthonát a város bármely előkelő részén felépíthette volna, ám az új lakónegyedek hivalkodó portáljai nem vonzották.  A belváros ódon utcájában, egy azóta már felújított régi épületben telepedett le, bizonyítva, hogy egybeépült, szalagházas rendszerű környezetben is képes az ember maga körül harmóniát teremteni.

Belopta a természetet városközponti otthonába, udvarán néhány év alatt valóságos édent varázsolt. A tetőről lefolyó csapadékot három különálló rendszerből álló vízelvezetéssel növények locsolására és kerti tavak működtetésére hasznosítja, a fából készült dézsa zöldhulladékából humusz lesz, a terményeket verem őrzi, az utcai tetőrész esővizét a vécé öblítésére fogja használni.

Megmentette, felújította a régi fakaput, saját kezével faragott cégtábláján az olvasható:

Kovács Gábor építészmérnök, igazságügyi szakértő.

Azon gondolkodom, mennyi mindent lehetne még cégtáblájára, névjegykártyájára vagy honlapjára írni. Extrém kerékpár- és autókészítő? Múltidéző jövőtervező? Fafaragó művész? Leleményes feltaláló? Dombház- és barlangház-építő? Az erdő védelmezője? Kreatív lakberendező? Föld- és napenergia-hasznosító? Fáradhatatlan környezetvédő?

Kovács Gábor megszállott prófétája a természetből eredő energiák minél szélesebb körű alkalmazásának. A napenergia hasznosítására hívja fel például a figyelmet harmadik - saját kezével faragott - autójával, amelyet napelem működtet. Szívesen népszerűsíti hobbiját városon kívül is: közlekedésre is alkalmas járművével a környezetvédelem mellett demonstrál. Nem áll tőle távol az adakozás sem: második faautóját egy árvíz sújtotta településnek ajándékozta.

Kovács Gábor a természetes, emberhez méltó élettér szerelmese. Megállíthatatlanul repdeső, egyfolytában verdeső, zümmögő bogarat tesz az ember fülébe, hogy környezettudatos magatartásra, folytonos megújulásra, változtatásra késztessen mindenkit. Valóságos csodabogár, aki nélkül a természet kényes, törékeny egyensúlya talán fel is borulna...

Érdemes figyelnünk a szavára.

 

 

Egy cikk róla (2009-es cikk, sajnos nem valósult meg az ötlet)

 

 

A kép forrása: Nyugat.hu


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Mara
#6. 2014. június 13. 20:35
Kedves Zsuzsa!
Élvezettel olvastam írásodat, és minden elismerésem Kovács Gábornak.
Szeretettel: Mara
Fer-Kai
#5. 2014. június 13. 19:48
Egy igazi, Életrevaló ember.
A szó tiszteletet kifejező értelmében, mert manapság sajnos a ravasz, gátlástalan, egoista embereket szeretik jelölni ezzel a kifejezéssel - ezzel cinkos módon fel is mentik őket.
Döme Zsuzsa
#4. 2014. június 13. 19:06
Igen. Egy-két évvel ezelőtt ugyan, de most is aktuális.
előzmény: Answer hozzászólása, 2014. június 13. 16:45
Juhász Kató
#3. 2014. június 13. 17:12
A természetben semmi nem felesleges. Mindennek és mindenkinek meg van a helye, feladata, rendeltetése.
Kár, hogy ezt csak kevesen ismerik fel.
Milyen jó lenne, ha ez a nagyszerű ember átadná tudását az erre fogékony fiataloknak.
Gratulálok, nagyon tetszett.
Answer
#2. 2014. június 13. 16:45
Az alkotást látva tényleg csodabogár lehet...
Zsuzsi, az ismertetőt Te írtad?
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek