Fonós programok a Budapesti Tavaszi Fesztivál kínálatában - online

****

 

 

 

Válogatás Bartók nyárádmenti gyűjtéseiből, a népi hegedűjáték sokszínűsége, a táncok legjava és lélekemelő gondolatok a Fonó online BTF sorozatában

Több remek koncertre és előadásra kerül sor a Fonó online kínálatában, amelyekkel a zeneház csatlakozott a Budapesti Tavaszi Fesztivál sorozatához.

Április 10-én 19:30-tól Enyedi Ágnes énekes és Salamon Soma furulyás-harmonikás közös műsora Bartók Béla nyárádmenti gyűjtéséből, valamint széki lassú, csárdás és négyes dallamokból válogat. A furulya-ének duó bensőséges hangulatú műsorában a lírai dallamok és szövegváltozatok magukkal ragadó szépsége mutatkozik meg. Közreműködik: Enyedi Ágnes - ének, Salamon Soma - furulya

Az eseményt a Fonó facebook oldalán lehet megnézni ide kattintva>>, és a kezdő időponttól kezdve aznap éjfélig a Fonó weboldalán, valamint utólag a youtube-on.

 

Április 14-én 19:30-tól Nyitrai Tamás és Mihó Attila közös koncertjére kerül sor. A Bazseva zenekar illetve a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának két kiváló hegedűse „Kettős hangzat - Népzene két hegedűre a Kárpát-medencéből" elnevezésű koncertje a Kárpát-medencében élő nemzetiségek körében megmaradt népi hegedűjáték sokszínűségén alapul. Műsorukban olyan zenei összeállítások hangoznak el ismert és kevésbé ismert tájakról, amelyek a hegedűjáték valamilyen egyedülálló hagyományát képviselik, vagy olyan gyűjtések rekonstrukciói, amelyek hatással voltak nagy zeneszerzőink munkásságára és napjaink népzenei előadóira egyaránt. Előadásuk ebből a koncertműsorból ad ízelítőt. Közreműködik:
Nyitrai Tamás - hegedű Mihó Attila - hegedű. Az eseményt a Fonó facebook oldalán lehet megnézni ide kattintva>>, és a kezdő időponttól kezdve aznap éjfélig a Fonó weboldalán, valamint utólag a youtube-on.

Április 13-án 19:30-tól a FolkEmbassy Podcast Revival Adatközlők sorozatában Rosonczy-Kovács Mihály Junior Prima-díjas prímás, népzenész, a Hungarian Folkembassy vezetőjének vendége Csoóri Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar dalszerző, a hazai hangszeres népzenei mozgalom egyik elindítója, a Muzsikás együttes és a Magyar Dudazenekar alapító tagja Kossuth-díjas népzenész, a Muzsikás együttes egykori tagja. A podcast a Fonó facebook oldalán, valamint a Fonó Soundcloud és Spotify podcast csatornáján lesz elérhető.

„A zenészek, ugyanúgy mint a pásztorok, vagy mint a papok, szakrális helyen vannak az életben. A pásztor furulyázik a nyájnak, a pap a nyájhoz beszél, és a zenésznek is ott, Széken, ugyanez volt a szerepe. Egyszer összeverekedtek, csépelték egymást a gyerekek. De mindenki! A zenészek csak ültek nyugodtan a cigánypadon. Egyszer csak megfogta a hegedűjét az öreg Icsán, elkezdett játszani egy nótát. Abban a pillanatban abbahagyták a verekedést, körbe álltak, és mindenki énekelni kezdett. Ott láttam ezt a varázslatot, és ezt szeretném továbbadni annak, akit ez érdekel... Nem lehet elképzelni azt a lelkületet. Vasárnap a templom alatt volt a korzózás. Ment mindenki le-föl. Én is levágattam a hajamat, széki ruhát vettem... Egy csoda közeg volt, és azt hittem, hogy ez mindig így lesz.., Nem volt ismert a városi zenészeknek egyáltalán a falusi zene. Amikor először rácsodálkoztam többed magammal erre a zenére, az egy olyan sokkhatás volt, mint amikor az ember meglát egy szép nőt, és beleszerelmesedik. És ez a szerelem örök szerelem lett nálam." (Csoóri Sándor)

„A táncházmozgalom hagyományőrző mesterei - adatközlői - sorra költöznek az égi táncházakba... Olyan mesterekkel beszélgetünk a táncházmozgalom virágkoráról, akik első kézből szívták magukba annak a paraszti környezetnek a világát, amelyben táncaink, dalaink születtek. Az általuk közvetített történetek, élmények, tapasztalatok mindnyájunk számára útmutatással szolgálhatnak." (Rosonczy-Kovács Mihály)

Április 17-én 19:30-tól az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes előadására kerül sor az online térben Kedvemre való címmel. A Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili vezetésével működő Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes hamarosan 30 éves fennállását ünnepli. Kedvemre való című előadásuk az együttes legsikeresebb táncműsorainak részleteiből építkezik. A Kárpát-medence egyes tájegységeinek autentikus táncai és zenéi kortárs színpadi megoldásokkal gazdagítva mutatnak rá hagyományos népi kultúránk sokszínűségére.

A háromszorosan Kiválóan Minősült együttes országos szakmai fórumok rendszeres közreműködője, díjazottja; tagjai számos együttesi és egyéni díjjal büszkélkedhetnek. Művészeti vezetőik olyan kiváló táncos-koreográfusok, akik komoly kreativitást igénylő feladatot teljesítenek: a szakmai hitelesség megtartása mellett a 21. század kihívásainak megfelelő, előremutató, a „ma" emberéhez szóló táncműsorok megalkotásán dolgoznak. A Kárpát-medence gazdag népi kulturális értékeit látványos koreográfiák formájában állítják színpadra.

Közreműködik: Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes
Művészeti vezetők: Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili
Zene: Bazseva zenekar

Az esemény támogatói hozzájárulással tekinthető meg. Részletek itt » http://www.fono.hu/hu/programok/fono-tavasz:-angyalfoldi-vadrozsa-tancegyuttes-kedvemre-valo-716

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek