Gasztrotúrák ünnepi hangulatban

Karácsonyra hangolódni sokféleképpen lehet: az egyik legkellemesebb módja egy családi gasztrotúra...

 

 

Karácsonyra hangolódni sokféleképpen lehet: az egyik legkellemesebb módja egy családi gasztrotúra, melynek során ihletet, ötleteket meríthetünk, jó áron be is szerezhetjük a különleges alapanyagokat és nem utolsó sorban az év végi hajtás közepette pihenhetünk egy jót, feltöltődhetünk energiával.

 

Dél-Dunántúl ezer völggyel tagolt hegyes-dombos tájai kiapadhatatlan kincsesbányát jelentenek a bor és az ínycsiklandó ételek rajongói számára. Gazdag erdők, termékeny folyóvölgyek, gondosan művelt szelíd lankák jellemzik e vidéket, mely vadban is igen gazdag. Bővelkedik zamatos borokban: a jól ismert villányi és szekszárdi borvidékek mellett itt helyezkedik el a pécs-mecsekaljai és a tolnai borvidék is. Ám a régió nemcsak borútjai egyedülálló hálózatáról, hanem a helyi alapanyagokból különleges ízkölteményeket kínáló, kiemelkedő színvonalú éttermeiről is. A vendégszeretet errefelé mindenütt kézzelfogható: a falusi turizmus barátságos kis vendégfogadóitól a megyeszékhely legelegánsabb étterméig.

 

Bőségtál Bőszénfán

 

A vadon élő állatok húsa egészségesebb és könnyebben emészthető, mint a mesterséges körülmények közt tenyésztetteké, mivel táplálékuk természetes és változatos. A vadételeiről méltán híres Dél-Dunántúlon öt nagy erdészeti társaság is működik. Gyönyörű, erdei környezetben fekvő fogadókban kóstolhatjuk meg a gemenci szarvasbordát kadarkamártással, gombás dámszeletet, a vaddisznósültet vagy a dödöllével kísért tűzdelt dámgerincet. Bőszénfa hatalmas kiterjedésű szarvas farmján minden, hazánkban élő nagy vadat megtalálunk, több ezres tömegben. A belőlük készülő vadhús termékek - finomfűszeres szárazkolbászok, omlósra pácolt, ínyenc sonkák - és vadételek mellett felejthetetlen élményt nyújt a  gyönyörű környezetben tett kirándulás és a simogatható szarvasok.

A szomszédos Hotel Kardosfa a Zselic mélyén fekszik. Remek á la carte vadkonyhájának kipróbálását követően egy esti csillagtúrára bejelentkezve megtudhatjuk, miért kapta ez az elvarázsolt erdő a Csillagos Égbolt Rezervátum minősítést.

Vadétellel szolgál - ugyancsak á la carte - a sasréti vadászkastély. Az idén csodaszépen felújított hely sajátossága, hogy Almamellékkel kisvasút köti össze.

 

Halászlé teszt

 

A legtöbb magyar családnál nincs Karácsony halászlé nélkül. Ehhez a hagyományos fogáshoz meríthetünk ihletet a legautentikusabb forrásokból: Pakson a dunai panorámával is elkápráztató halászcsárdát ajánljuk. A paksi halleves specialitása, hogy rengeteg házi tésztával adják. A családi kirándulás a helyi Tourinform irodából induló, a város értékeit felfedező kincskereső játékkal lesz teljes.

Mohácson ugyancsak a halászléé a főszerep. Ebéd előtt érdemes ellátogatni Englert Antal busómaszk faragó műhelyébe, ahol mellékesen veterán kerékpárokat is lehet kölcsönözni, köztük tandemet is, ami remek móka. Ebéd után pedig a Mohácsi csata sátorhelyi, tavaly látogatóközponttal bővült emlékhelyét nézhetjük meg. Érzékletesen mutatja be a kort, magát az ütközetet és körülményeit.

 

Pincék ölelésében

 

A pincékben sosincs tél! Van viszont különleges, bensőséges hangulat - egyfajta rendíthetetlen nyugalom, mely elszigetel a rohanó külvilágtól. Európa legnagyobb földalatti kupolája, a szekszárdi Bodri Pincészet Optimus Borháza számos díjat besöpört már, nem csak kiváló borai, de építészeti látványosság miatt is. Az ételek is kitűnőek, a ház boraival harmonizálnak.

 

Villányban szintén különleges pincéket fedezhetünk fel a Bock Pincészet vendégfogadójában. Hatalmas boroshordók mentén, hosszú folyosón jutunk a különleges, mozaikokkal díszített kupolaterembe, ahol alaposan megtréfál bennünket a különleges akusztika. Az étterem dolgozói tenyerükön hordozzák a vendégeket és kis szerencsével alkalmunk nyílik Bock József borásszal személyesen koccintani a közelgő ünnepekre.

 

A pécsi belváros szívében a Pezsgőház Étterem Pécs legrégebb óta működő, különleges vendéglátóhelye. A tulajdonos a kistermelőktől származó, minőségi, és lehetőleg hagyományos magyar fajtájú (pl. somogyi kifli krumpli) alapanyagokat nem vadássza, hanem állandó partnerekkel termelteti. Igazi ünnepi ételeket kóstolhatunk itt, többek közt különleges gesztenye krémlevest rozmaringgal pirított libamájjal, mézeskalács tiramisu-t meggypunccsal, mely az olasz desszert ihlette hazai ünnepi ízvilágot testesíti meg.

 

Városi ízélmények

 

A karácsonyi pompában úszó bevárosi utcák, adventi vásárok, ünnepi hangulatú programok rajongóit a kaposvári és pécsi advent várja.

 

Városnézéssel, kulturális barangolással összekötött program úticélja lehet Kaposvár legújabb étterme, mely Rippl-Rónai nevét viseli. Különlegessége, hogy a város jeles festőjének kedvenc ételeit kínálja, sőt, a hozzá kötődő emlékhelyekre is elkalauzol. Ne hagyják ki azok sem, akik ismerik a Rippl-Rónai villát a Róma-hegyen - mivel idén nyáron teljesen megújult, kibővült, rá sem fognak ismerni!

 

Pécs talán legtöbb, koncepcionális változáson átesett étterme a Susogó. Egy valami változatlan maradt a sok éven át: az igényesség. Ez talán a városban a csúcsgasztronómiai trendeket leginkább követő hely, az árai mégis elérhetők. Napról napra új, friss, szellemes ételekkel jelentkeznek.

 

Szekszárdon az Íz-lelő Étteremben sem egyszerű ebédet kapunk, hanem egy tányérnyi, egy órányi gondoskodást is adhatunk. Az étterem személyzete ugyanis fogyatékossággal élőkből áll. Ha Szekszárdon járunk, ne hagyjuk ki az idén megújult belvárost, a hangulatos főteret! Borbarátok számára valódi kincsesbánya a belvárosi Garay Pincészet, ahol 220 különféle szekszárdi bor közül lehet válogatni!

 

Gourmandoknak való vidék

 

A villányi Gere Crocus Borhotel Mandula Étterme a térség hagyományos ízeit értelmezi újra, a legtrendibb technológiai megoldásokkal, top séfek vezetésével. A Gault-Millau sapkás étterem fogásai különleges élményt jelentenek mind a szemnek mind az ízlelőbimbóknak. Aki arra jár, ki ne hagyja a Cabernet Franc Impressziót: csokolédé ibolya szirommal és tengeri sóval, aszaltszilvás-szőlőmagos macaron, kávé sabayon csoki kosárkában, bencés meggy likőr infúzió - hozzá természetesen Cabernet Franc Válogatás dukál!

Harkánytól és Siklóstól is egyforma távolságra, azaz közelségben fekszik a Tenkes Csárda. A búbos kemencés hívogató csárda a magyar konyha tradícióit büszkén őrzi.  A legjobb francia iskolákban tanult séfje rögtön nyolcféle pörköltet is tart az étlapon. Kényesek az alapanyagokra, amit lehet, a környék őstermelőitől vásárolnak, és saját fűszerkertjük van. Míg az ebéd készül, a csárda körül a gyerekek csacsikkal, kismalacokkal és más háziállatokkal barátkozhatnak.

 

Pécsen a Zsolnay Negyedben működik a Zsolnay Étterem, a patinás névhez és helyszínhez méltó színvonalon. A tulajdonos elkötelezett híve a helyi termékekre épülő csúcsgasztronómiának. A legjobb alapanyagokért a világ végi kistelepülésekre is elutazik, és facebook oldalán fényképekkel, élvezettel számol be ott szerzett élményeiről.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek