Gyula, az Alföld gyöngyszeme

Ki ne szeretne időnként elmenekülni a hétköznapok monoton teendői elől , és felüdülni valahol, ahol az egész család kikapcsolódhat?

 

 

Az alföld vár városa

Ki ne szeretne időnként elmenekülni a hétköznapok monoton teendői elől , és felüdülni valahol, ahol az egész család kikapcsolódhat? Minden ember máshogy tud kikapcsolódni, van, akinek a természetjárás, van, akinek a terepkerékpározás, van, akinek egy egész hétvégés wellness jelent pihenést és feltöltődést. Az alföldi ember többnyire a hegyekbe vágyik, míg a hegyi ember jól érzi magát az Alföldön. Abban biztosak lehetünk, hogy Gyula minden embernek tud kikapcsolódást és felüdülést nyújtani. Gyula az Alföld egyik gyöngyszeme, hiszen csupa olyan dologgal találkozhatunk itt, ami nem megszokott az alföldi településeken. Itt van mindjárt a vár, amely a XV. században épült, Közép-Európában ez az egyedüli, épségben maradt síkvidéki vár, egyedülálló látvány. A várban 24 kiállítótermet rendeztek be, melyek segítségével 7 évszázad történelmét tekinthetjük át. A műemlék épületben kőszínház működik, mely minden évben gazdag műsorkínálattal várja azokat, akik nyaralásuk alatt kulturális programokon is szeretnének részt venni.

 

Fürdőváros élményfürdővel

Ugyancsak vonzó célpont Gyulán a Várfürdő, mely 2013 decembere óta megújult, komplex szolgáltatással várja vendégeit. Egy pályázatnak köszönhetően a Várfürdő fedett élménykomplexummal bővült, miközben a jól ismert gyógyászati szolgáltatások is megmaradtak. A fiatalok többsége, a gyermekes családok természetesen nem elsősorban a gyógyvíz miatt keresik fel Gyulát, így az ő igényeiknek megfelelően épült 5 új élménymedence, 3 csúszda, vízibár, szaunavilág, és a gyermekek igényeit is igyekeznek kiszolgálni. Pezsgőmedence, baba- és gyermekmedence, rekreációs medence, élménymedence, hogy csak néhányat említsünk a legnépszerűbb medencék közül. A vízi bár a felnőttek teljes körű kiszolgálása érdekében épült, hogy kedvenc koktéljaikat a medencében ülve fogyaszthassák el. A gyulai szauna szeánszok alatt többféle felöntés közül lehet választani, a Beauty Masszázs Szalon pedig aromaterápiás, beauty és extra masszázsokkal kényezteti a hét közben megfáradt testet.

 

A fák és virágok városa

Aki már unja a strandolást felkeresheti Nagy László mintegy 2.000 négyzetméteres bambuszkertjét, amely 18 féle bambusznemzetséget mutat be, és e jelentős számmal Európa egyik legnagyobb bambuszkertje. A gyulai parasztság adományaiból és szorgalmazására jött létre Gyula határában, természetvédelmi területen a Tanyamúzeum, mely a századelőn élt parasztok eszközeit és termelési kultúráját mutatja be. A természetvédelmi terület növény- és állatvilága önmagában is elragadó, így már csak ezért is érdemes felkeresni a területet. Gyula képviseli egyébként 2014-ben Magyarországot a Virágos Európa Versenyen, így el tudjuk képzelni, hogy a város mennyire nagy hangsúlyt fektet a zöldfelületekre és a nyári virágosításra. Olyannyira, hogy 2013-ban a város nyerte el a Virágos Magyarországért országos verseny 1. díját is. A városban nagyon sok idős fa van, amelyek értékes egyedei ámulatba ejtik a Gyulára érkezőket. A város arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy új fákat is telepítsen, sőt, ha egy fát kivágni kényszerülnek, annak helyére haladéktalanul ültetnek egy másikat. A közterületekre minden évben közel ötvenezer egynyári palántát ültetnek ki, virágoszlopokat vásárolnak, a kiemelt területekre pedig még nagyobb hangsúlyt fordítanak.

Szintén látogatható a ferences romkert, mely a török időkben lerombolt ferences rendi szerzetesek szentélyének és cellái egy részének maradványait rejti.

Ha úgy gondoljuk, már eleget láttunk Gyulából és elfáradtunk a strandolásban is, mindenképpen üljünk le a Százéves Cukrászda teraszán, amely Magyarország második legrégebbi cukrászdája, 1840-ben nyitotta meg a kapuit. A díszítés és a biedermeier falazat még az eredeti állapotot őrzi, és gazdag sütemény, fagylalt, parfé kínálata visszaidézi a régi kávéházak hangulatát.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek