III. GYŐRI TÁNCMŰVÉSZETI BIENNÁLÉ 2011. JÚNIUS 23-27. GYŐR

ÚJRA TÁNCOL AZ EGÉSZ VÁROS!

 


 

Győr gazdag hagyományokkal, vonzó épített környezettel, különböző kulturális fesztiválokkal rendelkező város, melyben a Győri Balett fontos szerepet tölt be.

2007-ben - a kétévenkénti Magyar Táncfesztivált megkülönböztetve - jött létre a Győri Táncművészeti Biennálé, amely idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre.

A rendezvénysorozat keretében a magyar táncművészet vezető együttesei vesznek részt: a klasszikus balettől a néptáncon át az alternatív előadásokig a táncművészet minden műfaja képviselteti magát.

 

A Győri Táncművészeti Biennálé idei célja hazánk Európai Unió Tanácsának soros elnöksége kapcsán Magyarország és a magyar kultúra hangsúlyozása.

 

A 2011-ben ünneplik világszerte Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. Győri Táncművészeti Biennálé méltóképpen tiszteleg az évfordulón: A Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar a biennálé előestéjén közösen mutatja be a Magyar rapszódia c. balett estet.

 

A Győri Táncművészeti Biennálé nemzetközi ünnepe a táncnak: a pozsonyi Szlovák Nemzeti Balett A hattyúk tava c. előadással mutatkozik be Győrben, a biennálé díszvendége pedig a poznani Lengyel Táncszínház. Magyarország jelképesen a táncon keresztül adja át az EU elnökségi tisztet Lengyelországnak. A Győri Táncművészeti Biennálén bemutatkoznak a határon túli magyar együttesek is: a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes a Kőműves Kelemen rock-balladával érkezik a kis-alföldi megyeszékhelyre.

 

Főbb fellépők: Szlovák Nemzeti Balett, Poznani Lengyel Táncszínház, Pécsi Balett, Szegedi Kortárs Balett, Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar, Állami Népi Együttes, Kovács Gerzson Péter/ TranzDanz, a mexikói Compania de Danza Folklorica Tenochtitlan, Fivérek, Kulik Johanna, Santiago Maciel,

 

 

Josip Bartulovic és a Pesti Tangózenekar, Fitos Dezső Társulat és a Vaskakas Bábszínház, Star Jam Session, Bebe és Tóth Vera.

 

A III. Győri Táncművészei Biennálét latin-, magyar táncházak, gyermekprogramok, bábelőadás, koncertek, utcai performance-ok, flash mob, zumba és fesztiválkocsma színesítik a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán, a Kisfaludy termében, a színház előtti szabadtéren és a Széchenyi téren.

 

III. Győri Táncművészei Biennálé kísérőprogramjai:

 

-          Lőrinc György emlékkiállítás a Győri Nemzeti Színházban

(Lőrinc György táncművész, balettmester, az Állami Balett Intézet alapító igazgatója, az Operaház balettigazgatója életművét bemutató emlékkiállítás)

 

-          A Magyar Állami Népi Együttes jubileumi fotókiállítása Dusa Gábor képeiből

(június 25., az Álomtánc c. előadás napján)

 

-          I. Győri Táncfilm Napok a Rómer Házban

(Pina Bausch: Álomtánc június 27-28. 21:00, Győri Balett archív felvételek június 28-29 16:15, Fados június 28. 18:15, A tánc- A Párizsi Opera Balettje június 29. 18:15)

 

-          2011. ÉVI NEMZETKÖZI TÁNCKURZUS

(június 21-26. Győri Tánc-és Képzőművészeti Ált. Isk., Szakközépisk és Koll.)

 

 

További programok és részletek


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek