KARS MAGYAR HŐSEI

HOGYAN KERÜLTEK MAGYAROK KARS VÉDŐI KÖZÉ?

 

Kars magyar hősei címmel állandó kiállítás nyílik 2021 tavaszán Kars városában (Törökország) a Kaukázusi Hadifront Történeti Múzeumban. (Kafkas Cephesi Tarihi Müzesi). A tárlat az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc hőseinek állít emléket, akik a fegyverletétel után az Oszmán Birodalomban katonai szolgálatot vállaltak abban a reményben, hogy a török hadseregben harcolhatnak tovább a szabadságharcot leverő hatalmak ellen.

A kiállítás a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szervezésében, a Magyar Nemzeti Múzeum szakmai közreműködésével valósult meg. Rendezője Radnóti Klára, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tárának történész-főmuzeológusa, aki több kiállítást is rendezett már Törökországban: ő a kurátora a kütahyai Kossuth és az osmaniyei Bartók Múzeum tárlatainak is.

A Kars magyar hősei kiállítás létrejöttéhez támogatást nyújtó intézmények:

Külgazdasági és Külügyminisztérium, Budapest

Magyarország Nagykövetsége, Ankara

Magyarország Főkonzulátusa, Isztambul

Magyar Kulturális Intézet, Isztambul

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Budapest

Török Köztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma,

Ankara A Magyar Török Baráti Társaság rendezvényén 2021. április 13-án este 7 órai kezdettel Radnóti Klára kurátor mutatja be a kiállítást.Az online előadáson Google Meetben lehet részt venni. Az előadás előtti napig bárki igényelhet meghívót (belépési kódot) az egyesület e-mail címén: magyar.torok.barati.tarsasag@gmail.com,

https://www.youtube.com/watch?v=gMDluuN33Ts

Bővebb információ:

https://www.facebook.com/magyartorokbaratitarsasag

A karsi Kaukázusi Frontmúzeumban hamarosan megnyíló állandó kiállítás felvezetőjeként fogadják szeretettel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit röviden összefoglaló animációt. A film a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei és Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány együttműködésében készült el. Animáció-utómunka: Everengine Kft. (Megyjegyzés: A videóhoz tartozó magyar szöveg a "Feliratok" gombra kattintva érhető el.)

Kmety György szablyája, a kiállítás logója.Fotó: Szikits Péter.Látvány- és arculatterv: Bak Andrea


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Nagyszombat