Modernista luxusvilla Pest szívében

Megnyitotta kapuit az Építészeti Múzeum új kiállítóhelye Pest egyetlen látogatható modern villájában

 

 

 

 

Stílusosan a múzeumok világnapján költözött be első kiállítóhelyére a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), a helyszín pedig nem más, mint a budapesti Walter Rózsi-villa. Az 1936-ban épült, modern stílusú luxusvilla a Magyar Művészeti Akadémia beruházásában újult meg a fenntartásában működő Múzeum számára. Ez az első olyan modernista villa Budapesten, amely a nagyközönség számára látogatható.

 

A mai formájában 2017-ben létrehozott MÉM MDK első önálló kiállítóhelye nem csak az intézmény számára különlegesség: Magyarországon eddig nem volt ugyanis olyan, nyilvánosan látogatható épület, amely reprezentálta volna a két világháború közötti modernizmus közkedvelt időszakát. A Walter Rózsi-villa mostantól építészeti kiállításokkal, rendezvényekkel, beszélgetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az érdeklődőket a VII. kerületi Bajza utca 10. alatt.

 

„A MÉM MDK első kiállítóhelyén szakmai és közönség-rendezvényein azon dolgozik, hogy elősegítse a társadalom számára az építészet szakmai céljainak megértését, az épített környezet jobbításáért kialakuló párbeszédet. Fontosnak tartjuk az élményszerűséget és az interaktivitást, nem csupán a fiatalabbak, hanem a felnőtt korosztály számára is" - mondta el Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója.

A villa 1936-ban Walter Rózsi operaénekes és családja számára épült Fischer József építész és Pécsi Eszter statikus mérnök tervei alapján. 1949-ben államosították, majd a következő hatvan évben a Belügyminisztérium kórháza használta. Felújítása és kiállítóhellyé alakítása a Magyar Művészeti Akadémia finanszírozásában 2020-2022 között Kokas László építész tervei alapján valósult meg.

 

 

Színtér és lakótér - a villa nyitókiállítása

A Walter Rózsi-villa a két világháború közötti építészetre az otthon és a lakhatás témájára fókuszáló kiállítással nyitja meg kapuit 2022. május 18-án. A Színtér és lakótér - Modern lakóházak Magyarországon 1928-1945 című tárlat bemutatja a korszak építészetének jellegzetességeit, azokat az alapfogalmakat, amik mentén az építészek a modernista lakóházakat tervezték. A kiállítás a MÉM MDK munkatársai - Ritoók Pál főmuzeológus, valamint Magyaróvári Fanni Izabella és Sebestyén Ágnes Anna kurátorok - munkájával jött létre, és alapvetően a MÉM MDK Múzeumi Osztályának rendkívül gazdag, két világháború közötti anyagára épít. A tárlatot maga az épület inspirálta; a kiállítás tematikus egységei reflektálnak az egyes szobák egykori funkcióira.

Walter Rózsi élete jórészt a nyilvánosság előtt zajlott, erre utal a kiállítás címe is: a villa egyszerre volt reprezentatív színtér és otthonos lakótér. A látogatók megismerkedhetnek a villa egykor celebritásnak számító, de mára feledésbe merült megbízója, az operaénekesnő Walter Rózsi életével is, megcsodálhatjuk a Bauhausban tanult Breuer Marcell bútorait vagy a korszak legjelentősebb építészeti fényképészeinek munkáit.

A villa egy modern gondolkodású család számára készült. A földszintre kerültek azok a helyiségek, amelyeket igyekeztek elrejteni a vendégek szeme elől: a kiszolgáló terek, a konyha, a kamra, és a házmester lakása. Az első emeleti szalon kiemelt helyet kapott, hiszen itt fogadták a vendégeket. A privát szféra - azaz a hálószobák, a gyerekszoba, a gardróbok, és a fürdőszobák - az épület második emeletén találhatók.

Egy modern lakóépületben alapvető elvárás volt az összkomfort és a megfelelő higiénia. A természetes fényt jelentős mértékben beengedő hatalmas ablakok és a szobákból megközelíthető terasz az egészséges életmódot támogatták. A modern élet modern eszközöket hozott magával: a linóleum nagyon kedvelt anyagnak számított, mert könnyű volt tisztán tartani, fertőtleníteni és letisztult megjelenésével jobban illett a térbe. Az elektromosság bevezetése a háztartásokba pedig nagyban hozzájárult az életminőség javításához.

 

A Színtér és Lakótér - Modern lakóházak Magyarországon 1928-1945 kiállítás egy teljes évig, 2023 májusáig lesz megtekinthető a villában, szerdától vasárnapig 10-18 óra között.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!