Népviselet napja 2021. április 24

Csináld magad megoldások a Népviselet Napjára a Pompás Napok ajánlásával

 

 

Az idén VII. alkalommal indul útjára az Egy nap népviseletben - Népviselet Napja kezdeményezés április 24-én, szombaton. Célja, hogy felhívja a figyelmet határokon is átívelő közös értékeinkre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére. A Pompás Napok csapata csináld magad megoldásokkal segíti a saját viselettel nem rendelkezőket.

 

Már csak kevesebb mint egy hét van hátra a VII. Népviselet Napjáig. 2015 óta április 24-én ki-ki a maga módján viseletet ölt és megmutatja országnak-világnak, vagy ha nem ölt, hát megcsodálja a többieket. Évről évre egyre több óvodai és iskolai csoport és család csatlakozik a kezdeményezéshez, határon innen és túl.

Mivel leginkább az otthoni készülődésre van most lehetőségünk, így a háztartásokban fellelhető anyagok felhasználásával igyekszünk ötletet adni, hogy a népviseletek egy-egy motívuma hogyan jelenhet meg" - mondta el Kormos Rebeka, a Pompás Napok társalapítója.

Papírgyöngy-kaláris lányoknak

A régi magazinok újrahasznosítása által egyedi, kézzel készített ékességek születnek az apró ujjacskák között is. Első lépésként nem kell mást tennünk, mint ollóval néhány magazin kiválasztott lapjaiból háromszög-csíkokat vágni. Majd beragasztózni a papír csík csücskének egyik oldalát, ezt követően pedig egy szívószál segítségével feltekerni, és már kész is egy gyöngy. A gyöngyök felfűzésével gyönyörű ékszereket kapunk. A részletes leírás a Pompás Napok blogbejegyzésében található.

Kézzel festett póló zsinóros mintával fiúknak

Sablont, festéket és szivacsot kell előkészítenünk és már kezdődhet is az alkotás. Az alábbi oldalon található zsinóros mintát vágjuk ki, fektessük a lapot a pólónak arra a részére, ahova a mintát szánjuk. Érdemes egy plusz lapot a póló belsejébe is betenni, hogy a minta szivaccsal való felvitele közben a minta ne üssön át a póló más részére. A textilfestéket a szivacs segítségével nyomkodjuk a pólóra. A kész pólót hagyni kell száradni a festéken javasolt ideig.

Hogyan lehet csatlakozni a kezdeményezéshez?

Akár adott a saját viselet, akár egy kreatív megoldásra van lehetőség, nincs más hátra mint felölteni ezeket, készíteni egy fotót és beküldeni. A felhívás pontosan így szól: „Április 24-én, szombaton öltsük magunkra viseleteinket, vagy viseljük azok egyes elemeit, kiegészítőit a saját és családunk örömére! Készítsünk fotót és osszuk meg a közösségi média felületein a #nepviseletnapja #egynapnepvielsetben hashtag használatával, hogy erősítsük a világ magyarságának összetartozását!" - mondta Hrágyel Dóra, a kezdeményezés megálmodója.

A közös készüléshez és a viseletben készült fotók megosztásához a Népviselet Napja - 2021 Facebook csoport és az Egy nap népviseletben - Népviselet Napja - 2021 Facebook esemény szolgál. 

Várjuk  együttműködő közösségek megkereséseit az egynapnepviseletben@gmail.com címen!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek