Pécsi program-kavalkád

Napfényben fürdő, szökőkutakkal, virágtengerrel ékesített főtér, lovas szoborral, dzsámival, harangjátékkal...

 

 

Napfényben fürdő, szökőkutakkal, virágtengerrel ékesített főtér, lovas szoborral, dzsámival, harangjátékkal. Pompás, szecessziós épületekkel, kávézók és éttermek teraszaival szegélyezett sétálóutca. Egyháztörténeti emlékektől, múzeumoktól körülölelt Székesegyház. Fagylaltozókkal, marcipánmúzeummal, cukrászdákkal csábító zegzugos belvárosi utcácskák. Szerelmeknek, barátságoknak örök emléket állító lakatfalak. Város a városban: varázslatos, mesébe illő, játékosan szórakoztató Zsolnay-negyed. Pezsgő éjszakai élet, hajnalig nyitva tartó bárok, romkocsmák, szórakozóhelyek - Pécs sosem alszik!   

 

Halmozott élvezetek, maradandó élmények

A Király utca képét meghatározza Magyarország egyik legszebb szecessziós épülete, a kereken százesztendős Palatinus Hotel. A tetőteraszról pazar kilátás nyílik, az előkelő bálterem visszarepít a századelőre, a gazdagon dekorált éttermet átjárja az arisztokrácia diszkrét bája. A centenárium alkalmából korabeli szakácskönyvekből századfordulós ízeket elevenítenek itt fel. A városnézéshez tökéletes kiindulópont lehet a szálloda, ahol egykor Bartók adott teltházas koncertet. 

 

S hogy mitől válik a városnézés felejthetetlenné? Például két keréktől: Segway-en suhanva rövid idő alatt nagy területet bebarangolhatunk anélkül, hogy elfáradnánk. A járgány használata a bérlés alkalmával, profi segítséggel néhány perc alatt elsajátítható - bukósisakot, széldzsekit adnak. Szakavatott idegenvezetés is kérhető, így nemcsak rendkívül kellemes, de egyúttal hasznos is a kaland.

 

A Zsolnay-negyed mindössze negyedórás sétatávolságra fekszik a központtól, de a városnéző kisvasút is útba ejti. Vétek kihagyni, nehéz szavakba önteni! A porcelángyár egykori területe óriási szórakoztató központtá nőtte ki magát. Már a gyönyörűen felújított korabeli épületek látványa is lélegzetelállító, hát még a bennük rejlő titkok felfedezése. A kerámiafestő műhelyben elkészíthetjük saját „Zsolnay" kerámiánkat, a Boltok Utcájában megtudhatjuk, hogyan készül kézzel a hagyományos selyemcukor és miként varázsolják bele a PÉCS feliratot vagy az eper mintát az apró cukorkákba. A kézműves csokoládé üzletbe belépve már az illattól megindul a boldogsághormon-termelés! Állandó Zsolnay kiállítások és ideiglenes tárlatok, koncertek, előadói estek, színházi előadások színesítik a programválasztékot. A bábkiállítás nemcsak gyerekeknek, de a Kemény Henrik bábjain nosztalgiázó felnőtteknek is remek időtöltés. A Bóbita bábszínház kicsinek és nagyoknak is tart bábelőadásokat. A Labor érdekes interaktív kiállítással, kísérletekkel várja a tudomány rajongóit. Felejthetetlen könnyűzenei koncertek, fesztiválok színhelye a Pirogránit Udvar.

Aki szereti a rejtélyeket és izgalmakat, annak érdemes ellátogatnia a Paraparkba, ahol a feladat egy bezárt, ablaktalan lakásból való kiszabadulás. Természetesen van sok nyom, amelyek elvezetnek rejtett kulcsokhoz, beszédes tárgyakhoz, megfejtendő kódokhoz. Kell némi logika és nagy adag lelemény - de ha nem megy másképp, a legjobbkor mégiscsak érkezik sugallat valahonnan... Az izgalmak levezetésére elég felmenni pár lépcsőfokot és máris egy félig fedett, autentikus romkocsmában találjuk magunkat!

 

A pécsi éjszaka megér egy rákövetkező álmos napot! A moziból kialakított nyüzsgő táncos szórakozóhelyen kedves kiszolgálással, hatalmas italválasztékkal és fővárosi árakhoz szokott szemnek olcsó, ám annál minőségibb koktélokkal várnak. A sétálóutca legbarátságosabb vendéglátóhelyei csak akkor zárnak be, amikor a vendég úgy dönt, ideje aludni.

 

Kézművesek Mekkája

A kézzel festett világhírű Zsolnay porcelán, a belváros alatt fekvő pincészetben hagyományos eljárással készülő pezsgő, a kézműves bio lekvárok, gyümölcslikőrök, a Mecsek gyógynövényeiből válogatott teák mellett még számtalan kézműves portéka csábít. A Széchenyi tértől pár lépésre található, Szerecsen Patikából átalakított delikát üzlet minden áruja műremek, akárcsak a tárolásukra szolgáló kézzel festett, pompás bútorok. Van egy ruhadarab, ami mindennél jobban kötődik Pécshez: a százéves hagyománnyal rendelkező pécsi mesterekkel készíttette kesztyűjét Madonna teljes tánckarának és Lady Gaga is saját részre - a címet tán épp példaképétől kapta!

 

Bor, mámor, Kisharsány

A szubmediterrán klíma, a löszös talaj valamint az évszázados szakértelem meghozza a maga gyümölcsét: a villányi borvidék magas minőségű borait. Mindössze néhány kilométerre Pécstől hangulatos falvak tárják elénk patinás pincesoraikat, mélyükön az értékes nedűt érlelő fahordókkal. Palkonyáról egy könnyű, másfél órás gyalogtúrával elérhetjük Kisharsányt. Az út annyira szép, hogy akár lehetne a cél maga, ám van egy ennél konkrétabb is: a Vylyan pincészet fogadója. Itt minden van, mi szem-szálnak ingere: csodás kilátás a teraszról, bódító borok és ízletes fogások. A borospince kóstolásra kínálja borait, a föld gyomrának hűvösében jólesnek a tüzes kortyok. Minden borhoz érdekes történet jár, van idő élvezni a bukéját, aromáit. A pincészettől a lebilincselő naplementével búcsúzunk, de a régió még rengeteg meglepetéssel visszavár!

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek