PÉNZT VAGY ÉLETET! Mennyit ér a diplomám?

Ha a fiataloknak csak 22 százaléka gondolja azt, hogy az iskola elvégzése után néhány hét alatt talál munkát, akkor vajon a többség jól választott iskolát?

Bárki bármit is mond, egy fiatal számára az első, legnagyobb önálló döntés, amikor ott áll érettségivel a kezében és rátör az ijesztő felismerés: hogyan tovább? Erről is beszélgetnek a fiatalok az U26 Vitaszínház következő felvonásában február 9-én, este 6 órától az Eiffel téri U26 Clubshop-ban.

 

Megéri iskolába járni?

Egyik oldalon a stresszes felvételi, vizsgák, drága albérlet, majd egy szép, de sokszor értéktelennek tűnő diploma. Másik oldalon a könnyebb és látványosabb eredményekkel kecsegtető választás: érettségi után irány külföld! Hajóra mennek felszolgálni, vagy bébicsősznek a tengerentúlra, jóval többet kereshetnek, mint hazánkban maradt társaik, akik a magyar valóságban próbálnak gyökeret ereszteni diplomával a kezükben. De vajon az egyetem helyett külföld van hosszú távú perspektíva?

 

A tudás hatalom

A djuice által a fiatalok körében végzett „U26 Teória" kutatás eredménye azt mutatja, hogy a passzív félévek világában egyetemistának lenni életforma, egyfajta fiatalkori wellness. Az utolsó év közeledtével, egyre bizonytalanabb a jövő érzete, de a felsőoktatás még mindig vonzó létforma. A végzős hallgatóknak 78%-a gondolja úgy, hogy a megfelelő felsőoktatási intézményt választotta annak idején. 40%-uk több hónapra saccolja, míg a diploma után munkát talál, további 38% ezt több mint félévre teszi, és csak 22% a nagyon optimista, hogy pár hét alatt talál egy jó kis munkahelyet.

A kutatás eredménye szerint senki sem vitatja, hogy a fiataloknak manapság számos lehetősége van az érvényesülésre, illetve a diploma a jobb munka és a több pénz megszerzésének eszköze. Az önmegvalósítás útvesztőiben a diplomásoknak több esélyük van, ezt a fiatalok ugyanolyan jól látják, mint a szüleik. Sokan mondják, hogy az utolsó évben már látszik, hogy ki talál majd könnyebben munkát, ki kevésbé. A djuice megkérdezte Facebook rajongóit is, szerintük nem mindegy az sem, hogy hol szerez valaki diplomát. A munkaerő piac telített, és aki jobb nevű egyetemre, főiskolára járt, az jobb esélyekkel indulhat. Sok esetben úgy látják, hogy szinte csak az a lényeg, hogy meglegyen a papír, és hogy azután az mennyit ér, az kapcsolatokon is múlik, és az egyéntől is függ.

 

Az U26 Vitaszínház soron következő rendezvényén a diploma értékéről diskurálunk, tudás és tudás közti különbségről, a hazai és nemzetközi viszonyokról. Akinek van véleménye, most elmondhatja!

 

 

Érdemes-e tanulni? Egyetem vagy munka? Életre nevel a suli?

Inkább menjek külföldre - hajóra, bébicsősznek, vagy táncolni? Könnyű pénz?

Miből tanuljak - diákhitel, szülők pénze, ösztöndíj?

Többet ér-e egyik tudás, mint a másik?

Meg kell-e jobban becsülni a tudósokat?

Meghatározza-e az értékemet, ha eladom a tudásomat?

 

Időpont: 2011. február 9., szerda 18:00!

Helyszín: U26 Clubshop, 1065 Budapest Teréz krt. 55-57. (Eiffel tér)

 

Az U26 Vitaszínház múltjáról:

Az U26 Vitaszínház 2010. őszén indult kezdeményezés, amelynek célja, hogy a fiatalok komoly társadalmi kérdésekben egy olyan platformot kapjanak, ahol kulturált körülmények között, profi vitavezetőkkel elmondhassák saját véleményüket és meghallgathassák társaikét. Az u26 Vitaszínházban a résztvevőknek nem kötelező egyetérteni, de egymás meggyőzésére nyitott a lehetőség. Korábbi összefoglaló videók U26 Vitaszínház estekről: www.youtube.com/user/djuice2012

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Eliza Beth
#2. 2011. február 5. 16:36
Ez biztos érdekes lesz, pro és kontra is igaz lesz minden, amit mondanak!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek