Vidd tovább a dallamot!

A Nemzeti Filharmonikusok következő évada még szokásosnál is színesebb és izgalmasabb lesz, amivel a zenekar szeretné kárpótolni az elmúlt másfél év elmaradt koncertélményét.

 

 

Örömöt lelnél egy melódiában? Örömöt lelnél egy szimfóniában? Ne ragadj meg a zene néhány taktusánál. Ne ragadj meg egy pár hangnál. Hagyd őket tovaszállni, hagyd őket tovafolyni. Anthony de Mello szavai párhuzamba hozhatók Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójának gondolatával, ami így hangzik: „Vidd tovább a dallamot!" Ez a 2021-2022-es évad új szlogenje, ami több egyszerű mottónál. A mondat egy hitvallás megfogalmazása, a jövőbe vetett új hité, amikor újra személyes kapcsolatba kerülhet a művész és közönsége. A következő évad épp ezért a szokásosnál is színesebb és izgalmasabb lesz, amivel a zenekar szeretné kárpótolni az elmúlt másfél év elmaradt koncertélményét.

 

A 2021-2022 évad mottójául választott mondathoz  mennyi jelentés kapcsolható! „Vidd tovább a dallamot!", vagyis a zene érákat köt össze, a múlt értékeit a jelenben megmutatja, s továbbadja a következő generációnak. Jelentheti azt is, hogy a járvány elmúltával a muzsikusok, majdnem egy teljes évadnyi kényszerű szünet után újra személyesen találkozhatnak hűséges közönségükkel, akikkel az évad szlogenjéhez híven együtt vihetik tovább a remény, az öröm, az összetartozás dallamát. Utal arra is, hogy a tervezett hangversenyek különböző helyszíneken kerülnek megrendezésre, így a zene hullámai az egész várost átjárják, befonják. S végül, de nem utolsósorban jelenti azt is a szlogen, hogy a hagyományok tovább élnek az új évadban is. A klasszikus, jól ismert bérletek mellett továbbra is lesznek bérleten kívüli hangversenyek, újra lesz Zenemánia Dinnyés Dániellel. Az előző évekhez hasonlóan a Próbatermi vendégség kedvelt sorozatában ezúttal is a zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei mutatják meg tudásukat változatos kamaraprodukciók előadóiként.

 

A Nemzeti Énekkar és sok kiváló énekes szólista kibontakozásának terepe a Pászti bérlet.A koncerteken hihetetlen változatosságban képviselteti magát az emberi énekhang. Erről maga Somos Csaba karigazgató így nyilatkozik: „ A Pászti bérlet megalkotásakor mindig az a vezérelv irányít, hogy egy olyan ívet, egy olyan közös gondolatot adjunk a hangversenyeknek, nem csak egyenként, hanem együtt is, ami jellemző az évadra."


Ennek a gondolatnak a jegyében született meg a Pászti bérlet idei repertoárja. A november 18-i nyitóhangversenyen Verdi-operák: az Ernani, A lombardok, a Don Carlos és a Simon Boccanegra részleteit halljuk kiváló magyar operaénekesek és a Nemzeti Énekkar előadásában. A február 3-ai műsor egyedülállóan különleges lesz, mivel Kodály műveire reflektálnak jazzkompozíciók. A bérlet harmadik, március 24-i estjén  BachJános-passióját hallhatjuk, május 17-én pedig Haydn Évszakok című oratóriumát, vagyis az utolsó két alkalommal egy tragikus, vallásos darab és egy derűs, világi kompozíció kapott helyet. S hogy kik lesznek a karmesterek? A Verdi-operagálát a lenyűgöző szuggesztivitású Carlo Montanarovezényli, a Kodály-estet a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba. A János-passióGyőriványi Ráth György, az Évszakok pedig a kórus hajdani karigazgatója, az együttest negyedszázadon át vezető Antal Mátyás irányításával elevenedik meg - ezen az estén vendégzenekar játszik: a Szombathelyi Szimfonikusok.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!